Ρεβανί Λακωνίας

Διαδικασία για το ρεβανί Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180⁰ C. Κοσκινίζετε δύο φορές το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε το βούτυρο για 2 λεπτά με το μίξερ να αφρατέψει σαν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη. Όταν ενσωματωθούν ρίχνετε ένα ένα τ’ αυγά και ανάμεσα από μια κουταλιά από το αλεύρι. Ρίχνετε έπειτα εναλλάξ γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας πάντα από το γάλα και τελειώνοντας με το αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατώνετε απαλά το ινδοκάρυδο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Σ’ αυτό το ρεβανί βάζετε και τα τρία αυτά μυρωδικά. Η όλη...

Διαβάστε περισσότερα...

Μικρογεμιστά στον φούρνο

Αφού έχετε επιλέξει τα λαχανικά σας από τον κήπο σας ή τον μανάβη, πιπερίτσες και ντοματούλες και βεβαιωθήκατε ότι «κάθονται» στο ταψί σας, κόψτε στην επιφάνειά τους ένα καπάκι περίπου 1 εκ. και αδειάστε με προσοχή τα σπόρια από τις πιπεριές και με ένα κουταλάκι την εσωτερική τους σάρκα από τις ντομάτες. Αν υπάρχουν αυτήν την εποχή στην περιοχή σας κολοκυθοανθοί, φυσικά θα αραδιάσετε και μερικούς στο ταψί, γίνονται τέλειοι γεμιστοί με τα ίδια υλικά. Θα σας έλεγα και μισές πατατούλες που τις αδειάζετε περιμετρικά με ένα κουταλάκι αλλά έχω παρατηρήσει ότι η πατάτα αλλάζει τη γεύση των γεμιστών και...

Διαβάστε περισσότερα...

Κέικ με κουρκουμά

Διαδικασία Κοσκινίζετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι μαζί. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το γάλα, το turmeric, τη βανίλια, ανακατώνετε με την κουτάλα και χτυπάτε 1,5 λεπτά στο μίξερ, στη μεσαία σκάλα. Αλείφετε με πινέλο το ταχίνι στο ταψάκι σας στον πάτο και γύρω στα πλάγια. Ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ισιώνετε την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 30-35 περίπου λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κέικ. Το κέικ το πρωτοείδα πριν κάποια χρόνια στην εκπομπή Chefonair, είναι λιβανέζικης καταγωγής και λέγεται sfouf και το φτιάχνω συχνά με τον δικό μου...

Διαβάστε περισσότερα...

Κέικ με αμύγδαλο

Διαδικασία Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι ν’ ασπρίσουν και ν’ αφρατέψουν και προσθέτετε τη ζάχαρη τμηματικά για να γίνει μια μαρέγκα, γυαλιστερή και σφιχτή. Χτυπάτε σε ένα άλλο μπολ το βούτυρο που έχει μαλακώσει πολύ εκτός ψυγείου και προσθέτετε τους κρόκους. Μόλις χτυπηθούν μαζί προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χτυπάτε όσο να ενσωματωθεί, όχι παραπάνω. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα και το αλάτι. 2 φορές επαναλαμβάνετε τη διαδικασία. Το ρίχνετε τμηματικά μαζί με τη μαρέγκα στο μίγμα. Προσθέτετε το εσάνς βανίλιας και αμύγδαλου. Σημείωση: Το αλεύρι και η αμυγδαλόψιχα είναι σε αναλογίες που με το μάτι βλέπουμε πως έγινε μια...

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλαίρ με κρέμα και σάλτσα φραμπουάζ

Αυτά τα εκλαίρ είναι φτιαγμένα με αλεύρι spelt, dinkel, βιολογικό, όπως θέλετε πείτε το και με φρούτα κόκκινα βατόμουρα (σμέουρα) χωρίς προσθήκη χρώματος. Κρέμα για τη γέμιση Πρώτα κάνουμε την κρέμα για τη γέμιση και την αφήνουμε σε μπωλ καλυμμένο με μεμβράνη στο ψυγείο, τουλάχιστον για τρεις ώρες. Μετά τη βγάζουμε, την ανακατώνουμε με κουτάλι απαλά για να χαλαρώσει λίγο και προσθέτουμε την έτοιμη, χτυπημένη σαντιγί. Ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις. Είναι έτοιμη για τη γέμιση. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα αρκεί να την αφήσουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Διαδικασία Πλένουμε, στραγγίζουμε και...

Διαβάστε περισσότερα...