Πασχαλινά Τσουρέκια

Έφτιαξα κι εγώ τα τσουρεκάκια μου για φέτος με τη μισή δόση της Ζαναέ, της παλιάς αυτής συνταγής που για μένα είναι αλάνθαστη! Ακολούθησα  τις οδηγίες στο τετράδιο της μαμάς μου. Μόνον που η μαμά μου έγραφε αλεύρι 1100 ως 1500 γρ. Εγώ έβαλα ακριβώς 1350 γρ. και χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια με αυξημένη (πάνω από 12% πρωτεΐνη). Όλα τα υλικά μου εκτός ψυγείου για μία ώρα και στην κουζίνα είχα θερμοκρασία ψηλή, στους 25 βαθμούς όσο κράτησε η διαδικασία ζυμώματος και φουσκώματος. Το προζύμι έγινε με: τη μαγιά τριμμένη, το νερό, 1 κουταλιά ζάχαρη από τη ζάχαρη των υλικών...

Διαβάστε περισσότερα...

Σκορδαλιά με πατάτα

για 7-8 άτομα τουλάχιστον Η σκορδαλιά αυτή είναι πολύ light. Αλλά πεντανόστιμη. Λιώνω το σκόρδο με το ειδικό εργαλείο. Βράζω τις πατάτες μισή ώρα. Να τσιμπιούνται μέχρι μέσα με το πιρούνι. Τις λιώνω και όπως είναι ακόμη ζεστές τις βάζω σe μεγάλο μπλέντερ (αν έχουμε food processor) και ρίχνω μόλις ξεκινήσει, το ελαιόλαδο με το λεμόνι και το ξύδι. Αν δεν έχουμε με το πιρούνι σιγά σιγά ενσωματώνω τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όποιο υλικό μας αρέσει σε περισσότερη ποσότητα. Μεταφέρω τη σκορδαλιά μου σε γυάλινο πυρέξ με καπάκι και όταν κρυώσει, σκεπάζω και αφήνω μια νύχτα στο ψυγείο. Πριν...

Διαβάστε περισσότερα...

Μπακαλιάρος τηγανητός

Η συνταγή μου έχει 1700 γρ. παστό μπακαλιάρο φιλέτο. Για τον χυλό, διπλασίασα την ποσότητα που αναφέρω. Το λάδι στο τηγάνι το ανανέωσα μια φορά μετά τη μισή ποσότητα τηγανίσματος. Προετοιμασία μπακαλιάρου: Από την προηγούμενη το πρωί στις 9.00, ξεπλένω τα φιλέτα μου, τα ρίχνω σε δροσερό νερό να σκεπάζονται και μέχρι την νύχτα αλλάζω το νερό συνολικά 5 φορές. Αφήνω στο ψυγείο όλη τη νύχτα στο νερό του. Το πρωί, πολύ πρωί κόβω τα κομμάτια σε ίσες ποσότητες, όσο γίνεται, αφαιρώ όσα αγκάθια υπάρχουν και αλλάζω άλλη μια φορά το νερό. Σε 2-3 ώρες αδειάζω το νερό και αφήνω...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Το χειροποίητο φύλλο σ΄αυτήν την τυρόπιτα στηρίζεται στη φιλοσοφία της σφολιάτας. Γίνονται με τον τρόπο ανοίγματος του ζυμαριού 17 φύλλα επάνω και 17 φύλλα κάτω, λαδωμένα ανάμεσα που ανοίγονται σαν ένα αλλά στον φούρνο φουσκώνουν πολύ καλά και φτιάχνουν μια λαχταριστή και τραγανή πίτα. Εκτέλεση Ζυμάρι: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και μετά τη σόδα και ανακατεύουμε 1-2 φορές. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά, κυρίως όπου δούμε στεγνό το αλεύρι. Το ανακατεύουμε με το χέρι απαλά για να νιώσουμε ότι μουσκεύτηκε κανονικά...

Διαβάστε περισσότερα...

Μπισκότα με κανέλα και σταφίδες

Εκτέλεση Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι (μπορείτε και να το παραλείψετε) Κόβω σε ομοιόμορφα κομματάκια το βούτυρο και με τα χέρια το τρίβω με το αλεύρι ώστε να γίνει σαν χοντρή άμμος με βότσαλα. Αυτό έχω γράψει στο τετράδιό μου από παλιά. Σημαίνει πως κάθε κομματάκι βουτύρου θα είναι καλυμμένο με το αλεύρι. Πατάω με τα δάχτυλα αλλά δουλεύω γρήγορα για να μην λιώσει τελείως το βούτυρο με τη θέρμη του χεριού. Ρίχνω τη ζάχαρη και ανακατεύω. Ανακατεύω το γιαούρτι με το νερό σε ένα μπολάκι με πιρούνι. Ρίχνω στο μίγμα μου και με το κουτάλι ανακατεύω να υγραθεί...

Διαβάστε περισσότερα...