Ψητό ψάρι με λαχανικά και baby πατατούλες

Διαδικασία Πλένετε το ψάρι, το χαράζετε και από τις δυο μεριές αν είναι πάνω από 400γρ. και το αλατίζετε. Πλένετε και κόβετε το φινόκιο σε ροδέλες, κάπως χοντρές 1 εκ., τα καρότα σε λωρίδες και στη μέση αν είναι μέτρια. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε για 5 λεπτά τις πατατούλες με το δέρμα τους αν θέλετε και λίγο αλάτι. Βάζετε 2 κουταλιές λάδι στο ταψάκι, αραδιάζετε το ψάρι, τα λαχανικά, τις πατατούλες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο αλατίζετε τα λαχανικά και πασπαλίζετε το ξύσμα λεμονιού στο ψάρι και τη μαντζουράνα ή το θυμάρι πάνω στις πατάτες και τα λαχανικά. Ψήνετε σε...

Διαβάστε περισσότερα...

Άλειμμα Καραμέλας

Διαδικασία Ρίχνουμε τη ζάχαρη και περιμένουμε χωρίς να τη μετακινούμε, να λιώσει στα πλαϊνά τοιχώματα και να γίνει σιρόπι ελαφρά κεχριμπαρένιο. Αμέσως μετά γυρίζουμε με την κουτάλα να λιώσει όλη η ποσότητα ζάχαρης και ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια και κατόπιν το γάλα. Όσο πιο παχύ είναι το γάλα, τόσο πιο βαθιά είναι η γεύση καραμέλας. Όσο πιο σκούρα η ζάχαρη, τόσο το χρώμα γίνεται κεχριμπαρένιο. Αν θέλουμε το χρώμα της καραμέλας βουτύρου, τότε αρκεί η λευκή ζάχαρη. Αλλιώς, εγώ προτιμώ τη light muscovado ζάχαρη, σε επιλεγμένα καταστήματα ή τη light brown sugar που βρίσκεις πιο εύκολα. Και οι δύο...

Διαβάστε περισσότερα...

Κουνουπίδι-ρύζι

Διαδικασία Υπολογίζουμε μια κούπα από αυτό το ρύζι για κάθε άτομο. Πλένουμε λουλουδάκια από το κουνουπίδι και τα βάζουμε στο μπλέντερ σταδιακά για να γίνουν σαν ρύζι για περίπου 1 λεπτό κάθε φορά. Να μην λιώσουν. Σε ένα γουώκ κατά προτίμηση ή σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ένα κομματάκι βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και το κουνουπίδι τρίμμα. Γυρνάμε με μια ξύλινη κουτάλα απαλά τα σπυριά του κουνουπιδιού για 3 περίπου λεπτά στο γουώκ ή μέχρι να ροδίσουν κάποια κομματάκια λίγο. Εν τω μεταξύ αλατίζουμε.  Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από γαλακτοκομικά, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Όμως εγώ δεν αντέχω τον...

Διαβάστε περισσότερα...

Κεφτεδάκια σχάρας

Διαδικασία Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ, τα αναμιγνύουμε  και πλάθουμε τους κεφτέδες που τους αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο. Λαδώνουμε με το πινέλο τη σχάρα της κουζίνας μας και περνάμε με το λάδι και τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει, 30 γρ. τον καθένα. Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω σε ρηχό ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ, για 15 λεπτά και μετά τους γυρίζουμε και τους ψήνουμε άλλα 8-10 λεπτά στην ανώτερη θερμοκρασία του φούρνου, στη 2η θέση από πάνω. Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε, αφαιρούμε μια λωρίδα ½ εκ. της φλούδας γύρω τους από κάθε πλευρά,...

Διαβάστε περισσότερα...

Jaffa cakes

Μια παραλλαγή από τη συνταγή της Marry Berry, από το πρόγραμμα του BBC2, The Great British Bake off, 2016 Διαδικασία Κάνουμε κάθε φακελάκι ζελέ χωριστά, ανακατώνοντας τη σκόνη ζελέ με το βραστό νερό μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες. Κόβουμε ροδέλες στρόγγυλες 5 εκ. και πάχους ½ εκ., με το κουπ πατ για μπισκότα. Φροντίζουμε οι δίσκοι να είναι μικρότεροι λίγο από τα κεκάκια. Είναι πολύ βοηθητικό αν κάθε δόση ζελέ την φτιάχνουμε σε ένα σκεύος, βαθύ τηγάνι ή ταψάκι, 24 εκ. Δεν χρειάζεται όλο...

Διαβάστε περισσότερα...