Ψαροκεφτέδες

Υπάρχουν ίσως χιλιάδες συνταγές γι΄αυτό το έδεσμα. Ιδίως οι Άγγλοι τους τρώνε πάρα πολύ, αν κρίνω από τις τόσες συνταγές που έχουν και τα τόσα έτοιμα πακετάκια που μπορείς να βρεις στα σουπερμάρκετ. Τους κάνουν με πολλά είδη ψαριών και με πολλά διαφορετικά υλικά. Εμένα όπως και στον Στηβ μας αρέσουν μόνον αυτοί με μπακαλιάρο και λευκό ταραμά γιατί προτιμούμε τα υπέροχα ψαράκια να τα τρώμε ψητά ή τηγανητά και όχι κρυμμένα μέσα σε ένα μίγμα. Δε θυμάμαι από πού ξεσήκωσα αυτήν τη συνταγή. Σίγουρα δεν είναι παλιά. Αλλά αυτοί οι ψαροκεφτέδες είναι απλά πολύ ωραίοι! Διαδικασία Πλένουμε τον μπακαλιάρο,...

Διαβάστε περισσότερα...

Φράουλες με ζουμί

Ο τίτλος αυτός παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ακόμη έχω στη μνήμη μου κάποιον να λέει: -Για την εκδρομή στο Μεταλλικό έβαλα στο στρόγγυλο τάπερ και φράουλες με ζουμί. Πρόσεχε πώς θα το ανοίξεις!… -Μαμά, μαμά και ΄γω θέλω στο μπωλάκι  φράουλες με ζουμί!…. -Αυτές οι φράουλες έχουν ζουμί; Πεντανόστιμες…. -Έμειναν καθόλου φράουλες με ζουμί; Θα τις τελειώσω εγώ, μη βάζεις τίποτε άλλο… Τι είναι οι φράουλες με ζουμί; Είναι περίεργο αλλά μια αστεία και καθόλου ελκυστική φράση αναφέρεται σε μια γλυκιά νοστιμιά που όλοι ξέρουμε και ποτέ δε λέμε όχι, αν θα έρθει μπροστά μας αντί για άλλο γλυκό!...

Διαβάστε περισσότερα...

Σολωμός στον ατμό με μαρουλοσαλάτα

Για 3-4 άτομα Διαδικασία Πλένουμε το σολωμό , τον τοποθετούμε πάνω σε μια σίτα από αυτές που χρησιμοποιούμε για να μην πιτσιλάνε τα τηγανητά. Εγώ βέβαια έπαψα να τηγανίζω όλα εκείνα τα υπέροχα τηγανητά των παιδικών μας χρόνων, όπως τηγανιτές μελιτζάνες, πιπεριές, πικάντικες πράσινες πιπεριές, πατάτες, κλπ. Γι΄αυτό χρησιμοποιώ την καινούρια σίτα μου μόνον για το σολωμό. Εκτός αν έχουμε ατμομάγειρα, οπότε γίνεται πανεύκολα. Λοιπόν τοποθετούμε τη σίτα πάνω στο άνοιγμα ενός βαθιού τηγανιού, στο οποίο έχουμε βάλει αρκετό νερό με το ξύσμα λεμονιού ή από ένα lime. Το νερό να μην ακουμπάει στο ψάρι. Σκεπάζουμε με καπάκι έτσι ώστε...

Διαβάστε περισσότερα...

Σούπα μανέστρα με ξηρό ανθότυρο Κρήτης

Για 2-3 άτομα Διαδικασία Μετράμε τα 6 φλυτζάνια νερό και ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ντομάτα και το λάδι. Να πάρουν μια βράση 2-3 λεπτά για να δέσουν. Ρίχνουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά αποξηραμένα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε για σχεδόν 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει το κριθαράκι. Σερβίρουμε τη σούπα αφού «σταθεί» για δέκα λεπτά αλλά καυτή, και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο στον χοντρό τρίφτη τον ανθότυρο. Δεν ταιριάζει σαλάτα με τη σούπα, αλλά  έχουμε δίπλα τις ελίτσες, τις άγριες αγκινάρες και τις ψημένες πίτες. Ιδέες:...

Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολατάκια κάστανου με επικάλυψη κακάου

Διαδικασία Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και το γάλα. Ρίχνουμε στον πουρέ από τα κάστανα τη ζάχαρη και το λικέρ. Προσθέτουμε το χλιαρό μίγμα κουβερτούρας στον πουρέ μαζί με τα τριμμένα μπισκότα, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο μετά από μία ώρα και με δύο κουταλάκια φτιάχνουμε ένα μικρό οβάλ μπαλάκι. Αυτό το διαμορφώνουμε γρήγορα και απαλά με τα χέρια σε στρόγγυλο μπαλάκι. Τυλίγουμε το μπαλάκι σε κακάο που έχουμε από πριν τοποθετήσει δίπλα μας σε βαθύ πιάτο. Το ακουμπάμε σε ένα χρωματιστό...

Διαβάστε περισσότερα...