Επιστροφή στην ιστορία
Μπακαλιάρος τηγανητός
Θα χρειαστούμε
Για τον τηγανητό μπακαλιάρο θα χρειαστούμε:
- 1700 γρ. παστό φιλέτο μπακαλιάρου
- νερό για το ξαλμύρισμα
- ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμικτο για το τηγάνισμα
- 2 κούπες- 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτάκι - 330 ml ξανθή μπύρα
Η συνταγή μου έχει 1700 γρ. παστό μπακαλιάρο φιλέτο. Για τον χυλό, διπλασίασα την ποσότητα που αναφέρω. Το λάδι στο τηγάνι το ανανέωσα μια φορά μετά τη μισή ποσότητα τηγανίσματος.
- Προετοιμασία μπακαλιάρου: Από την προηγούμενη το πρωί στις 9.00, ξεπλένω τα φιλέτα μου, τα ρίχνω σε δροσερό νερό να σκεπάζονται και μέχρι την νύχτα αλλάζω το νερό συνολικά 5 φορές. Αφήνω στο ψυγείο όλη τη νύχτα στο νερό του. Το πρωί, πολύ πρωί κόβω τα κομμάτια σε ίσες ποσότητες, όσο γίνεται, αφαιρώ όσα αγκάθια υπάρχουν και αλλάζω άλλη μια φορά το νερό. Σε 2-3 ώρες αδειάζω το νερό και αφήνω για μιάμιση ώρα τον μπακαλιάρο να στεγνώσει στο σουρωτήρι. Μέσα στο ψυγείο.
- Ο Χυλός για το τηγάνισμα: Περιέχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, λίγη ζάχαρη και ξανθή μπύρα. Ανακατεύω πρώτα τα στερεά υλικά με το πιρούνι. Έπειτα ρίχνω σιγά σιγά την μπύρα κρύα από το ψυγείο. Βάζω τον χυλό από μισή ως 1 ώρα στο ψυγείο.
- Τηγάνισμα: Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο ανάμικτο με ηλιέλαιο. Ρίχνω την κάθε τηγανιά που υπολογίζω στον χυλό αφού σκουπίσω κάθε κομμάτι μπακαλιάρο με καθαρή πετσέτα να φύγουν τα νερά. Να είναι αραιά τα κομμάτια στο τηγάνι. Όταν μια μπιλίτσα χυλός που ρίχνω για δοκιμή αρχίζει να τηγανίζεται, αρχίζω να βάζω τα κομμάτια μπακαλιάρου και μόλις μπει η τηγανιά, χαμηλώνω 1 σκάλα τη φωτιά. Πρώτα να ροδίσουν από την μια μεριά και ύστερα γυρίζω από την άλλη.
Αφήνω τα ροδοψημένα κομμάτια μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας ή λαδόκολλα αραιά. Δοκιμάζω μετά από 15 λεπτά. Καλή επιτυχία!
(Visited 7 time, 1 visit today)