Μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά πατάτας

Η 25η Μαρτίου μπορεί να πέρασε αλλά η Κυριακή των Βαΐων πλησιάζει και πάλι θα μας χρειαστεί η συνταγή για μπακαλιάρο. Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους, προσωπικά όμως μόνον την 25η Μαρτίου σα μαγνητισμένη ετοιμάζομαι και φτιάχνω τον μπακαλιάρο. Την Κυριακή των Βαΐων, που επίσης κατά τα χριστιανικά ελληνικά έθιμα τρώγεται ψάρι, βρίσκω τις δικαιολογίες μου να μην τον τηγανίσω.

Είναι περισσότερο οι μνήμες από το σπίτι των παιδικών μου χρόνων, όπου πρώτα η γιαγιά και μετά η μαμά τηγάνιζαν τους πεντανόστιμους, τραγανιστούς μπακαλιάρους και μας τους έφερναν σε ένα μικρό χρυσό βουνό στο τραπέζι. Πάντα χαμογελαστές και σιωπηλά περήφανες για το κατόρθωμά τους. Με μεγάλη ευλάβεια ακολούθησα τα χνάρια τους. Και φυσικά, δεν μπορώ να βεβηλώσω αυτήν την τόσο πολύτιμη ανάμνηση με μια πανεύκολη on line παραγγελία μπακαλιάρου.

Είμαι τελικά μεγάλος λάτρης της παράδοσης. Καλά μου είπε η Carrol, μια Αγγλίδα καθηγήτρια που με είχε γνωρίσει μερικούς μήνες μόνον στο σχολείο που δουλεύαμε μαζί, oh Lena, you…a so traditional Greek…και έμεινα απορημένη με το επίθετο που μου πρόσθεσε, νομίζοντας τότε ότι κάνει πολύ λάθος. Τώρα σκέφτομαι, πόσο δίκιο είχε και τι εύκολα με κατάλαβε.  Μπακαλιάρος λοιπόν, κάθε 25η Μαρτίου και μόνον με σκορδαλιά πατάτας συνοδευτικά.

(Visited 78 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Σκορδαλιά με πατάτα

Θα χρειαστούμε

Υλικά για σκορδαλιά με πατάτα:
  • 1300 γρ. κίτρινη πατάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από 1 ζουμερό μέτριο λεμόνι λαι τη διπλάσια ποσότητα ελαιόλαδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι (έβαλα ρυζιού γιατί είχα αλλά ένα απαλό λευκό ξύδι κάνει το ίδιο)

για 7-8 άτομα τουλάχιστον
Η σκορδαλιά αυτή είναι πολύ light. Αλλά πεντανόστιμη.

Λιώνω το σκόρδο με το ειδικό εργαλείο. Βράζω τις πατάτες μισή ώρα. Να τσιμπιούνται μέχρι μέσα με το πιρούνι. Τις λιώνω και όπως είναι ακόμη ζεστές τις βάζω σe μεγάλο μπλέντερ (αν έχουμε food processor) και ρίχνω μόλις ξεκινήσει, το ελαιόλαδο με το λεμόνι και το ξύδι. Αν δεν έχουμε με το πιρούνι σιγά σιγά ενσωματώνω τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όποιο υλικό μας αρέσει σε περισσότερη ποσότητα.

Μεταφέρω τη σκορδαλιά μου σε γυάλινο πυρέξ με καπάκι και όταν κρυώσει, σκεπάζω και αφήνω μια νύχτα στο ψυγείο. Πριν σερβίρω ρίχνω λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

 

Μπακαλιάρος τηγανητός

Θα χρειαστούμε

Για τον τηγανητό μπακαλιάρο θα χρειαστούμε:
  • 1700 γρ. παστό φιλέτο μπακαλιάρου
  • νερό για το ξαλμύρισμα
  • ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμικτο για το τηγάνισμα
  • 2 κούπες- 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτάκι - 330 ml ξανθή μπύρα
Η ποσότητα υλικών θα διπλασιαστεί για τον χυλό που αντιστοιχεί στα 1700 γρ. μπακαλιάρου

Η συνταγή μου έχει 1700 γρ. παστό μπακαλιάρο φιλέτο. Για τον χυλό, διπλασίασα την ποσότητα που αναφέρω. Το λάδι στο τηγάνι το ανανέωσα μια φορά μετά τη μισή ποσότητα τηγανίσματος.

  1. Προετοιμασία μπακαλιάρου: Από την προηγούμενη το πρωί στις 9.00, ξεπλένω τα φιλέτα μου, τα ρίχνω σε δροσερό νερό να σκεπάζονται και μέχρι την νύχτα αλλάζω το νερό συνολικά 5 φορές. Αφήνω στο ψυγείο όλη τη νύχτα στο νερό του. Το πρωί, πολύ πρωί κόβω τα κομμάτια σε ίσες ποσότητες, όσο γίνεται, αφαιρώ όσα αγκάθια υπάρχουν και αλλάζω άλλη μια φορά το νερό. Σε 2-3 ώρες αδειάζω το νερό και αφήνω για μιάμιση ώρα τον μπακαλιάρο να στεγνώσει στο σουρωτήρι. Μέσα στο ψυγείο.
  2. Ο Χυλός για το τηγάνισμα: Περιέχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  μπέικιν πάουντερ, αλάτι, λίγη ζάχαρη και ξανθή μπύρα. Ανακατεύω πρώτα τα στερεά υλικά με το πιρούνι. Έπειτα ρίχνω σιγά σιγά την μπύρα κρύα από το ψυγείο. Βάζω τον χυλό από μισή ως 1 ώρα στο ψυγείο.
  3. Τηγάνισμα: Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο ανάμικτο με ηλιέλαιο. Ρίχνω την κάθε τηγανιά που υπολογίζω στον χυλό αφού σκουπίσω κάθε κομμάτι μπακαλιάρο με καθαρή πετσέτα να φύγουν τα νερά. Να είναι αραιά τα κομμάτια στο τηγάνι. Όταν μια μπιλίτσα χυλός που ρίχνω για δοκιμή αρχίζει να τηγανίζεται, αρχίζω να βάζω τα κομμάτια μπακαλιάρου και μόλις μπει η τηγανιά, χαμηλώνω 1 σκάλα τη φωτιά. Πρώτα να ροδίσουν από την μια μεριά και ύστερα γυρίζω από την άλλη.

Αφήνω τα ροδοψημένα κομμάτια μπακαλιάρου σε χαρτί κουζίνας ή λαδόκολλα αραιά. Δοκιμάζω μετά από 15 λεπτά. Καλή επιτυχία!