Top Swaps
Κάτι τέτοιες μέρες που μέσα στο καταχείμωνο ξαφνικά έχουμε ζέστες και λιακάδες το μυαλό μου πάει στις εκδρομές και στα ταξίδια και αναλόγως μαγειρεύω λίγο…εκδρομικά!
Και όλο θυμάμαι την ξενοιασιά των εξορμήσεών μας στο Μεταλλικό…
Αυτό το μέρος, λίγο έξω από το Κιλκίς σίγουρα θα υπάρχει ακόμη αλλά πολύ θα ‘θελα να ξέρω αν συνεχίζει να ξεχειλίζει από χαρούμενους εκδρομείς με κάθε ευκαιρία μιας καλής ημέρας…
Εκεί μας πηγαίναν με το σχολείο, εκεί μας διασκέδαζαν και οι γονείς μας. Τι να θυμηθώ, γέλια και καθαρή σκόνη, φτιαγμένη μόνον από τρεχαλητά και από μπαλιές, τίποτε άλλο στον αέρα. Μόνον στη βαθιά άνοιξη έρχονταν να προστεθούν οι μυρωδιές από τα δέντρα και τα γρασίδια και ο θόρυβος από απίθανα ζουζούνια.
Όσο και να στύψω το μυαλό μου δε μου έρχεται καμιά κακιά στιγμή, όλο το Μεταλλικό σκέφτομαι και την τρελή χαρά… Καλά, δεν νευριάζεις ποτέ όταν είσαι μικρός, δε χαλιέσαι με τίποτα; Να μας λένε πως πάμε στο Μεταλλικό και να μη μας νοιάζει παρά ποιος θα καθίσει και σε ποια θέση στο γκριζωπό Πεζώ του μπαμπά! Βέβαια πάντα συνοδευτικά στα ταπεράκια τα ίδια κλασικά και νόστιμα φαγητά της μαμάς: κεφτεδάκια μικρά τηγανιτά, πατάτες τηγανιτές, σπιτικές πίτες και καιρού επιτρέποντος φράουλες στο ζουμί αλλιώς κέικ με σοκολάτα ή βανίλια και χαλβάς σιμιγδαλένιος.
Αυτά θυμόμουν καθώς ετοίμαζα αντί για άλλο μεσημεριανό κάτι μικρά σνακ που φλερτάρουν τελευταίως τη γεύση μου και συχνά μονοπωλούν τον ουρανίσκο μου. Τις εκδρομές στο Μεταλλικό σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι κάθε φορά που δαγκώνω αυτές τις μικρές μπουκίτσες.
Θα τα ονόμαζα τα top swaps μου, γιατί πολύ πιθανό σήμερα αν πήγαινα εκδρομή στο Μεταλλικό αυτά θα επέλεγα να βάλω στο καλαθάκι μου και θα αντικαθιστούσαν μια χαρά εκείνα τα ωραία της μαμάς! Είναι τα μπιφτέκια λαχανικών, και οι μπρουσκέτες με καρότο και ταχίνι… και ένα γλυκό σαλάμι, ο σοκολατένιος κορμός σε μια άλλη εκδοχή που ομολογουμένως είναι μια ωραία τρέλα!
Οι συνταγές...
Γλυκό Σαλάμι ή Σοκολατένιος Κορμός
Θα χρειαστούμε
- 1 ποσότητα γκανάς σοκολάτας: 100 γρ. μαύρη σοκολάτα 70% λιπαρών (Green and Black’s ή την καινούρια ΙΟΝ 72%) και 50 γρ. σοκολάτα γάλακτος κομμένες σε ίσα μικρά κομμάτια, 75 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών, ¼ κουταλάκι κανέλα (ή νεσκαφέ εσπρέσο), 1 κουταλιά βούτυρο 30 γρ. (όχι λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου).
- 6 μπισκότα πτι μπερ
- 40 γρ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα ψημένα ή ωμά
Για τον σοκολατένιο κορμό υπάρχουν πολλές συνταγές. Αυτή που σας προτείνω σήμερα μοιάζει εξωτερικά με ιταλικό σαλάμι με πολλά πιπέρια και το απαραίτητο λίπος που τα κάνει τόσο ιδιαίτερα νόστιμα. Τώρα τις γιορτές φιγουράριζαν σε αρκετά καλά σουπερμάρκετ. Μόνον που εδώ πρόκειται για γλυκό σαλάμι! Και τι γλυκό!
Σερβίρουμε τον κορμό με ένα μαχαίρι και πάνω σε ξύλινο δίσκο ή μέσα σε λαδόκολλα…
Διαδικασία
- Τοποθετούμε τα κομμάτια σοκολάτας, όλα μικρά και ομοιόμορφα, σε ένα πήλινο ή μεταλλικό μπωλ. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο την κρέμα μαζί με το βούτυρο μέχρι πριν το βρασμό.
- Ρίχνουμε το καυτό μίγμα πάνω στη σοκολάτα, κουνάμε λίγο το πιάτο να πάει παντού η σάλτσα και να καλυφθεί η σοκολάτα. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και μετά σιγά σιγά ανακατώνουμε με μια κουτάλα σιλικόνης. Θα γίνει ένα παχύρευστο μίγμα, λείο και γυαλιστερό με απόλυτα ενσωματωμένο το μίγμα κρέμας-βουτύρου. Το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει αρκετά.
- Σπάζουμε τα μπισκότα και ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με το μίγμα σοκολάτας και τα πιέζουμε μέσα σε αλουμινόχαρτο να γίνουν σα κορμός σαλαμιού. Όπως είναι με το αλουμινόχαρτο το βάζουμε να πήξει λίγο το μίγμα στο ψυγείο, περίπου 20 λεπτά. Δεν το αφήνουμε πολύ γιατί θα δυσκολευτούμε να δώσουμε το σχήμα.
- Το τυλίγουμε αμέσως μετά σε μεμβράνη πλαστική, στρίβουμε τις άκρες όπως σε ένα σαλάμι και ρολάρουμε το μίγμα στο μάρμαρο της κουζίνας να στρογγυλέψει και να μοιάσει με σαλάμι.
- Απομακρύνουμε από το κέντρο αρκετή μεμβράνη και την αφήνουμε στις άκρες μόνον, προσέχοντας να είναι τόση ώστε να μην ξετυλιχτεί. Δένουμε με σπάγκο, που υπολογίζουμε να είναι μακρύτερος 6 φορές από το μέγεθος του κορμού. Αρχίζουμε από τη μια άκρη δένοντας τον κόμπο και τυλίγουμε προσεχτικά, όχι πολύ σφιχτά αλλά σταθερά, έτσι ώστε να δώσουμε την εντύπωση του τυλιγμένου σαλαμιού.
- Με την άχνη ζάχαρη στρώνουμε το εξωτερικό του γλυκού και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Ιδέες: Αν δεν θέλετε να κάνετε τον κορμό μπορείτε με την ίδια συνταγή της γκανάς σοκολάτας να φτιάξετε μικρές τρούφες. Παραλείψτε τους ξηρούς καρπούς, δώστε το σχήμα με τα χέρια σας, αφήστε στο ψυγείο αρκετά να παγώσει αλλά να πλάθετε το μίγμα και τυλίξτε σε καλής ποιότητας κακάο. Τοποθετείστε σε χάρτινα μικρά φορμάκια και αφήστε τα στο ψυγείο.
Μπρουσκέτες καρότου και χούμους
Θα χρειαστούμε
- 2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα, πλυμένα και τριμμένα στον τρίφτη
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένη
- 5-6 μικρές κόκκινες πικάντικες πιπερίτσες
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους caraway
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Νιφάδες αλατιού (αν όχι, απλό αλάτι)
- ½ κούπα μαϊντανό
- Ψωμί του τοστ ή μικρά ψωμάκια κομμένα στα δύο.
- Λίγο βούτυρο για άλειμμα
- Σαλάτα χούμους (τη συνταγή θα την βρείτε σε παλιότερο κείμενο αυτού του μπλογκ αν ψάξετε στην κατηγορία: Σαλάτες)
Ξέρετε βέβαια πως το χούμους με μερικές ελιές μπορεί να αντικαταστήσει υγιεινά το τυρί! Αυτές οι μπρουσκέτες δεν είναι μόνον για χορτοφάγους…σε κάνουν να ξεχνάς το κρέας με την αρωματική γεύση τους. Η συνταγή είναι μια ιδέα που πήρα από το περιοδικό Healthy, Μάρτιος 2012.
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε το μίγμα καρότου: Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε λίγα λεπτά το τριμμένο καρότο, το σκόρδο, τους σπόρους caraway, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε τις φέτες του τοστ σε τρία μακρόστενα μπαστουνάκια την καθεμιά. Αλείφουμε τη μια πλευρά με βούτυρο και την ψήνουμε (μόνον από τη μια πλευρά) για 2- 3 λεπτά στο γκριλ.
- Βάζουμε κατά μήκος λίγο χούμους, μίγμα καρότου που έχει κρυώσει και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Αν θέλουμε σερβίρουμε μαζί και ελιές σε ένα μπολ με λάδι που έχουμε αρωματίσει με κλαδάκια δενδρολίβανου. Χορταστικό και πολύ νόστιμο!
Ιδέες: Αν θέλουμε τρώμε ζεστές τις μπρουσκέτες ή φτιάχνουμε σάντουιτς με τα υλικά και τα παίρνουμε μαζί μας στην…εκδρομή!
Μπιφτέκια Λαχανικών
Θα χρειαστούμε
- 2 πατάτες μεγάλες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ κόκκινη πιπεριά
- 6-7 μικρές κόκκινες πιπερίτσες τσίλι ή όση ποσότητα καυτερής πιπεριάς αντέχετε!
- 1 χούφτα μαϊντανό
- Λίγο δυόσμο φρέσκο
- Ξύσμα 1 βιολογικού λεμονιού
- 1 κρόκος αυγού
- Αλάτι, λευκό πιπέρι
- 75 γρ. τυρί αιγοπρόβειο, Μετσοβέλα
Την ιδέα για τη συνταγή πήρα από το περιοδικό Olive, Μάρτιος 2010 στην αγγλική του έκδοση και την άλλαξα προς το ελληνικότερο. Έχουν ευχάριστα αρωματική και πικάντικη γεύση. Γίνονται 6 μέτρια μπιφτέκια.
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε και κόβουμε ροδέλες τις πατάτες. Τις βράζουμε σχεδόν 15 λεπτά. Τις λιώνουμε με το πιρούνι και τις αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν.
- Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα υλικά και τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά με τον κρόκο αυγού όλα τα υλικά και τις πατάτες. Δε χρειάζεται πολύ ανακάτωμα, ίσα να αναμιχθούν τα υλικά.
- Πλάθουμε μπιφτέκια με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μίγμα. Τα βάζουμε σε πιατέλα με τρίμμα φρυγανιάς και πατάμε να καλυφθούν γύρω γύρω.
- Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο και ροδίζουμε, γυρνώντας τα μπιφτέκια για δύο λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σερβίρουμε με μάνγκο τσάτνεϋ (πικάντικη συνοδευτική σάλτσα που θα βρείτε έτοιμη σε σουπερμάρκετ) και ανάμικτη σαλάτα με μαρούλι και άγρια ρόκα.
Ιδέες: Θα τα τυλίξετε ανά δύο σε μεξικάνικη τορτίγια αφού την αλείψετε εσωτερικά με το μάνγκο τσάτνεϋ και βάλετε μια στρώση σαλάτας.