Μαθαίνοντας τα χρώματα και τα σχήματα

Κάθε πρωί έχω έναν δίχρονο επισκέπτη στο σπίτι μου. Έρχεται με πολύ νάζι, στέκεται αναποφάσιστη και κλείνει ερμητικά τα μάτια της για να μη με κοιτάει, δε θέλει να αποχωριστεί τη μαμά της. Όταν όμως κλείνει η πόρτα, είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον και με την καθημερινή οργάνωση της κοινής μας ζωής.

Μαζί ακούμε τα πουλάκια από το πίσω μπαλκόνι και κάνουμε σσςςς! για να τ΄απολαύσουμε στο πρωινό τους κελάηδημα, τον σκύλο της Στέλας απέναντι που γαβγίζει δυνατά όταν πλησιάζει κάποιος και λυπητερά όταν μένει μόνος, περιμένουμε να δούμε αν ξύπνησε ο μικρός Σπύρος και βγει στο παράθυρο να μας χαιρετίσει και μετά ακολουθούμε την καθημερινή ρουτίνα μας.

Απολαμβάνει το ταχίνι με το μέλι, βουτάει τη φρυγανιά της στο νερό και δε σηκώνεται από τη συνηθισμένη της γωνίτσα αν δεν τελειώσει όλη η ιεροτελεστία του πρωινού. Με τη βοήθειά μου μαθαίνει να ζυμώνει, σκορπίζοντας αλύπητα το αλεύρι, μυρίζει και πασπαλίζει τα μπαχαρικά στα φαγητά, ανακατώνει με τις ξύλινες κουτάλες ό,τι είναι εύκολο στα μικρά χεράκια της. Τώρα τελευταία από μόνη της και όταν πλένει δίπλα μου τα δικά της κατσαρολικά σε άπειρη σαπουνάδα, με ρωτάει, είμαι καλή μαγείρισσα, γιαγιά; Και εγώ της απαντώ πως είναι η πιο τέλεια και όταν μεγαλώσει, θα θυμάται πως κάποια πράγματα τα έμαθε από τη γιαγιά της.

Τα χρώματα, τα σχήματα, οι μυρωδιές και οι απλές γεύσεις είναι όλα αυτά που γεμίζουν τη μέρα μας και μας ενώνουν τόσο πολύ. Μόνον όταν έρχεται η μαμά, σταματούν όλα για να αρχίσουν ξανά την επόμενη μέρα…ευτυχώς για μένα.

(Visited 65 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Ψημένα Ψωμάκια με θυμάρι και τυρί τσένταρ

Θα χρειαστούμε

Υλικά (για 3-4 άτομα)
  • 1 μικρό ψωμί τύπου τζιαπάτα ή με φυσικό προζύμι (με οποιοδήποτε ψωμί γίνονται αλλά εννοείται ότι αυτό που σας προτείνω είναι πολύ πιο γευστικό στη συνταγή) των 100-120 γρ.
  • Τυρί τσένταρ 50 γρ.
  • 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι ξερό (ή μαντζουράνα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά για ράντισμα του ταψιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • Χυμό από 2 ντοματίνια
  • 1 ταψί για μπισκότα

Ή τα στρατιωτάκια με την πανοπλία τους, όπως τα ονόμασα αλλιώς εδώ: https://www.facebook.com/lenasfusioncooking

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C

Κόβουμε το ψωμί σε μικρά μπαστουνάκια μήκους 3 εκ. περίπου και όσο μπορούμε ομοιόμορφα.

Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το ταψί μας

Ανακατώνουμε με το πιρούνι λίγο το μίγμα με το ξύδι, λάδι και ντοματοχυμό.

Τοποθετούμε αραιά τα ψωμάκια και τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι ή τη μαντζουράνα.

Ραντίζουμε με το μίγμα λαδιού και καλύπτουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τσένταρ ή κάποιο άλλο κασέρι που λιώνει. Εγώ απλά επειδή είχα το μάθημα με το πορτοκαλί χρώμα!, χρησιμοποίησα τσένταρ που το βρήκα σε μπαστούνι στο σουπερμάρκετ. Είναι βέβαια πεντανόστιμο το τσένταρ σε αυτήν την περίπτωση.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στη μέση και αφήνουμε να ψηθούν για 5΄. Προσοχή να μην καούν. Αν έχετε βάλει μπόλικο τυρί θα λιώσει τριγύρω δαντελωτά.

Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ώστε όταν τα μετακινήσουμε να έχουν γύρω τους και το δαντελωτό τυράκι.

Είναι τέλεια και κρύα. Συνοδεύουν τη σούπα, τον αρακά για κυρίως φαγητό και τρώγονται από τους μικρούς σαν σνακ.

 

Η Καροτόσουπα

Θα χρειαστούμε

Υλικά για 2 άτομα Σερβίρεται με τα ψωμάκια ψημένα με θυμάρι και τυρί τσένταρ ή με ένα φρέσκο ψωμί τύπου τζιαπάτα
  • 2 φλυτζάνια καρότα σε ροδέλες κομμένα
  • 1 μέτρια πατάτα ωμή σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε φετούλες
  • 1 κομμάτι, 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ λιωμένο ή τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλυτζάνι νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λαχανικά του εμπορίου ή αντικαθιστάτε με 1 ½  φλυτζάνι δικό σας ζωμό λαχανικών
  • ¾ φλυτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι (προσοχή αν βάλατε συμπηκνωμένο χυμό λαχανικών) και πιπέρι
  • Λίγο άνιθο ή πιο τέλεια κόλιανδρο φρέσκο αν σας αρέσει για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σωτάρω το κρεμμύδι μαζί με το τζίντζερ να γυαλίσει 1 με 2 λεπτά και αμέσως προσθέτω τα καρότα και τα κυβάκια πατάτας μέχρι να γυαλίσουν κι αυτά, λίγο για τον ίδιο χρόνο. Ρίχνω τα αποξηραμένα λαχανικά, το νερό ή τον ζωμό λαχανικών και αφήνω σκεπασμένα να σιγοβράσουν για περίπου 40 λεπτά. Να μείνει λίγο από το ζουμάκι τους οπωσδήποτε.

Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι φρεσκοτριμμένο κι αυτό αν γίνεται και δοκιμάζοντας το αλάτι.

Αν έχουμε πολυμηχάνημα, food processor τα ρίχνουμε όλα μαζί να πολτοποιηθούν. Διαφορετικά λίγη λίγη ποσότητα, στα δύο μοιρασμένη είναι καλά,  στο μπλέντερ. Αν η σούπα μας είναι πηχτή αραιώνουμε, όταν τη ζεστάνουμε για σερβίρισμα με λίγο νερό ακόμη.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνιθο και τα ψωμάκια ή μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο λίγο από πάνω. Ίσως να προτιμάτε και ένα ράντισμα ελαιόλαδου από πάνω.

Είναι τέλεια και τη δεύτερη ημέρα. Αποτελεί ένα υπέροχο πιάτο για τη νηστεία και όσους είναι vegetarian.

Σάλτσα ντομάτας σπιτική

Σάλτσα ντομάτας σπιτική

Θα χρειαστούμε

Για τα υλικά θα χρειαστούμε:
  • 400 γρ. κονκασέ- χυμό με αποφλοιωμένα κομματάκια ντομάτας (αν φτιάχνετε μόνοι σας καλύτερα, όπως κι εγώ κάθε Σεπτέμβριο φτιάχνω μερικά βάζα σάλτσας από ντομάτες ποικιλία Ρόμα αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε 1 κονσέρβα καλής ποιότητας)
  • 1 κουταλιά της σούπας κανονική όχι πολύ γεμάτη ντοματοπελτέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο (αν δε θέλετε, βάζετε 1 ή και καθόλου)
  • ½ κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φετούλες
  • 1 σχεδόν γεμάτο φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ή 4-5 κουταλιές της σούπας
  • ½ φλυτζανάκι του καφέ νερό.
  • Φρέσκα φυλλαράκια βασιλικό
  • 1 κουταλιά της σούπας όχι πολύ γεμάτη Italian spices (ή ένα μίγμα δικό σας από ρίγανη, θυμάρι δεντρολόβανο, ξερό μαϊντανό, μαντζουράνα ή ό,τι από αυτά σας αρέσει περισσότερο αν και ρίγανη, θυμάρι, λίγο ξερό μαϊντανό θα βάλετε απαραίτητα)
  • Ένα πασπάλισμα από καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι 30 εκ. (αντικολλητικό, από πέτρα, μαντέμι αλλά όχι πάντως αλουμινίου) βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε να γυαλίσει λίγο το κρεμμύδι (2΄λεπτά σε μέτρια φωτιά) και αμέσως μετά βάζουμε και το σκόρδο που το έχουμε κόψει άκρες και το πατήσαμε  με την παλάμη μας ώστε να ανοίξει αλλά και να μείνει σχεδόν ολόκληρο. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και τον γυρίζουμε με το κουτάλι δυο τρεις φορές (μέτρια φωτιά) και ρίχνουμε τώρα και τον χυμό με τα κομματάκια ντομάτας. Αν συνδυάσουμε λίγο από το κονκασέ και δύο μέτριες φρέσκιες ντομάτες (τριμμένες, χωρίς τη φλούδα τους) στην ίδια ποσότητα είναι πολύ καλύτερη η σάλτσα μας. Ή βέβαια, τη δική μας σπιτική σάλτσα αν φτιάχνουμε.

Ρίχνουμε ½ φλυτζανάκι νερό και τα αποξηραμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά της ώρας περίπου. Όταν πηχτώσει και αρχίζουν να σχηματίζονται φουσκάλες είναι έτοιμη. Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε τα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.

Η σάλτσα συνοδεύει τη μακαρονάδα μας και είναι υπέροχη για τη βάση της πίτσας.