Μπισκότα για νηπιάκια και όχι μόνον

Σήμερα ανεβάζω αυτήν τη συνταγή με μπισκότα φτιαγμένα με ζάχαρη, σταφίδες και κανέλα, εμπνευσμένα από τα κλασσικά Garibaldi biscuits. Τα έχω κάνει πολλές φορές, πάμπολλες φορές αλλά τώρα αποκτάει και ένα άλλο νόημα η παρασκευή τους, επειδή στοχεύει σε νηπιάκια. Πάντα μου άρεσε να βλέπω τις αντιδράσεις και τις επιλογές των παιδιών στο φαγητό αλλά αυτόν τον καιρό με εντυπωσιάζει να παρατηρώ τι ακριβώς αρέσει στα μικράκια της δικής μας οικογένειας και αυτό με προκαλεί να φτιάχνω απλά και νόστιμα γι΄αυτά, γλυκάκια και φαγητά.

Φυσικά υπάρχει το περιθώριο της λανθασμένης εκτίμησης γιατί κάτι που εσύ νομίζεις πως θα τους αρέσει, το αγνοούν επίμονα κιόλας. Αυτό όμως είναι που με σπρώχνει σε ακούραστες προσπάθειες και ευχάριστες ανακαλύψεις.

(Visited 33 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Μπισκότα με κανέλα και σταφίδες

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ελάχιστο αλάτι (ένα πασπάλισμα)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι και 9 περίπου κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 50 γρ. μαύρες σταφίδες βιολογικές (ή όποιες χρησιμοποιείτε)
  • 50 γρ. ξανθές σταφίδες βιολογικές  (ή όποιες χρησιμοποιείτε)
  • Ζάχαρη λίγη για το πασπάλισμα και ασπράδι αυγού για επάλειψη ( εγώ χρησιμοποίησα και κρέμα μαγειρικής από αμύγδαλο γιατί αυτό είχα στο ψυγείο μου)

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι με το αλάτι (μπορείτε και να το παραλείψετε)

Κόβω σε ομοιόμορφα κομματάκια το βούτυρο και με τα χέρια το τρίβω με το αλεύρι ώστε να γίνει σαν χοντρή άμμος με βότσαλα. Αυτό έχω γράψει στο τετράδιό μου από παλιά. Σημαίνει πως κάθε κομματάκι βουτύρου θα είναι καλυμμένο με το αλεύρι. Πατάω με τα δάχτυλα αλλά δουλεύω γρήγορα για να μην λιώσει τελείως το βούτυρο με τη θέρμη του χεριού. Ρίχνω τη ζάχαρη και ανακατεύω.

Ανακατεύω το γιαούρτι με το νερό σε ένα μπολάκι με πιρούνι.

Ρίχνω στο μίγμα μου και με το κουτάλι ανακατεύω να υγραθεί το αλεύρι ώστε να μπορώ να το μαζέψω σε μια μπάλα. Ρίχνω αν χρειάζεται και ακόμη 1-2 κουταλιές νερό. Ίσα να μπορεί στην επιφάνεια που το τοποθετώ να γίνει μια μπάλα. Δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα.

Τυλίγω σε μεμβράνη και αφήνω ½ ώρα στο ψυγείο.

Ξετυλίγω και αφού αλευρώσω ελαφρά την επιφάνειά μου ανοίγω με τον πλάστη ένα φύλλο, 20×30 εκ. περίπου. Πασπαλίζω με την κανέλα και στο μισό ρίχνω τις σταφίδες.

Οι βιολογικές σταφίδες είναι μια επιλογή μου πρώτα γιατί τα μπισκοτάκια απευθύνονται σε μικρά παιδιά αλλά και τις βρίσκω πολύ νόστιμες εκτός από υγιεινές.

Διπλώνω το υπόλοιπο τμήμα της ζύμης πάνω στις σταφίδες και ξανά απλώνω με τον πλάστη ώστε να γίνει ένα λεπτό φύλλο, λιγότερο από μισό εκατοστό.

Κόβω με ένα μικρό κου πατ ή χαράζω λωρίδες με το μαχαίρι και κόβω μπισκοτάκια.

Τοποθετώ σε ταψί ίσιο για μπισκότα με χαρτί ψησίματος από κάτω και βάζω το ταψί στο ψυγείο για όση ώρα προθερμαίνω τον φούρνο.

 

Πριν να μπουν στον φούρνο εγώ τα άλειψα με το πινέλο με κρέμα μαγειρικής από  αμύγδαλα γιατί αυτό είχα αυτή τη φορά, ή με ασπράδι αυγού και φυσικά πολύ καλύτερα αν πασπαλίσετε ξανθή ζάχαρη από πάνω.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στη μέση του φούρνου, στις αντιστάσεις 190˚C, για 12 λεπτά (τόσο χρειάζονται τα δικά μου μπισκότα που είναι 3×4 εκ. ). Να κοκκινίσουν λίγο στις άκρες.

Τα συντηρώ σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Αποκλείεται να μείνουν για πολύ. Είναι τόσο εθιστικά και αρέσουν υπερβολικά σε μικρούς.