All time tea time
Η συνήθεια να πίνεις ένα φλιτζάνι τσάι όλη τη μέρα, οποιαδήποτε ώρα δεν είναι ελληνική. Δεν ξέρω για αλλού όμως στην Αγγλία ακόμη και να μην έχεις πάει καθόλου, αρκεί να παρακολουθήσεις μια ταινία στο σινεμά ή στην τηλεόραση και νιώθεις πως όπως θα πίναμε ένα ποτήρι νερό, οι Άγγλοι μάλλον έτσι sip all time every time το τσάι τους. Που έχει τόσες γεύσεις και προελεύσεις ώστε σίγουρα βρίσκεις κάποιο που σου ταιριάζει στη γεύση ή στην ώρα που το πίνεις. Και βέβαια το τσάι πάντα σερβίρεται από την τσαγιέρα του, ποτέ κατευθείαν από τον βραστήρα στο φλιτζάνι. Όπως επίσης για να διατηρηθεί ζεστό υπάρχουν πολλών ειδών διακοσμητικές και πολύ πρωτότυπες τσαγεροθήκες που μπαίνουν σαν κουκούλες πάνω στην τσαγιέρα. Η τελετουργία βέβαια δε σταματάει εδώ. Γιατί απαραίτητα συνοδεύεις το τσάι σου με ένα γλυκό. Όχι παστούλα ή σιροπιαστό βέβαια. Κάτι πιο «ψωμένιο».
Κάπως έτσι ανακάλυψα το γλυκό ψωμί αλειμμένο με βούτυρο. Στην Αγγλία βέβαια το κλίμα σηκώνει ακόμη και το καλοκαίρι αυτού του είδους τις γλυκές απολαύσεις γιατί ένα φλυτζάνι τσάι μαζί με μια πουτίγκα με σταφίδες, ένα scone με Devon’s cream και μαρμελάδα, ένα Danish pastry ή αυτό το ψωμί με σταφίδες πραγματικά είναι η απόλυτη ταιριαστή απόλαυση στην κρύα ή απλά κατά εποχές δροσερή ατμόσφαιρα του νησιού.
Και βέβαια όταν πρωτοπήγα στην Αγγλία καλύτερα να μη μου λέγατε για κάτι τέτοια γλυκά ή οτιδήποτε είχε να κάνει με σταφίδες. Τα θεωρούσα αυστηρά και μόνον για νηστεία στη δική μου λίστα γλυκών. Σίγουρα γιατί η μαμά μου τα έφτιαχνε με μανία στις νηστείες. Έτσι τα είχα συνδυάσει με μια αυστηρότητα που όταν είσαι πιο μικρός…ζορίζει, αλλά και με λιτή διατροφή που επίσης όταν είσαι πιο μικρός, νομίζεις ότι είναι γεύσεις για κατοίκους από άλλον πλανήτη. Ακόμη και το σταφιδόψωμο που υπήρχε παλιά σε όλες τις εποχές στον φούρνο αντί για το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ήταν μια απαγορευμένη τροφή για μένα, από καθαρά προσωπική επιλογή. Ε, μόνον στη νηστεία του Πάσχα ανάγκαζα τον εαυτό μου να το …καταπίνει.
Όλα βέβαια είναι μια μεγάλη συνήθεια. Τόσες φορές που βρέθηκα σε καφέ ή με φίλους στο αγαπημένο Λονδίνο, έμαθα να μου αρέσουν αυτά τα γλυκά. Εδώ στην αρχή τα έφτιαχνα από νοσταλγία, η οποία όμως έδωσε τη θέση της στην αγάπη για τέτοιου είδους γλυκίσματα που τώρα αν δεν τα φτιάξω αρκετές φορές τον μήνα, μου λείπουν πολύ!
Δεν θα έλεγα πως αυτή η συνταγή σήμερα είναι μια παραλλαγή κέικ γιατί περισσότερο μοιάζει στη γεύση με γλυκό ψωμί, που αλειμμένο με φρέσκο βουτυράκι και τίποτε άλλο, γίνεται ένας σκέτος πειρασμός! Είναι η ίδια συνταγή περίπου με αυτό που ονομάζεται Boston Brown Bread, το οποίο γίνεται με μελάσα αντί για χαρουπόμελο και πραγματικά και αυτό είναι υπέροχο. Το γλυκό ψωμί ένα τέλειο σνακ, ένας αρμονικός συνδυασμός για ένα φλυτζάνι τσάι ή και καφέ οποιαδήποτε ώρα την ημέρα.
Η συνταγή...
Γλυκό ψωμί με σταφίδες και χαρουπόμελο
Θα χρειαστούμε
Υλικά
- 2 ½ κούπες αλεύρι κίτρινο από σκληρό σιτάρι
- ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες ξυνόγαλα (buttermilk)
- 1 κούπα ξανθές σταφίδες
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα χαρουπόμελο (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι και χαρουπόμελο για πιο ελαφριά γεύση)
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα του φαγητού
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοφτό)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα νερό βραστό
Εκτέλεση
Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τοιχώματα μιας φόρμας για ψωμί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 176˚C.
Στο βραστό νερό ρίχνουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά και όταν τις χρησιμοποιούμε πετάμε το νερό.
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι δυο ειδών, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε μέσα στο ξυνόγαλα τη σόδα. Μετά ρίχνουμε και ανακατεύουμε και το χαρουπόμελο. Στην αγορά υπάρχει αυτό το ξυνόγαλα, παλιά το έβρισκα από τη ΜΕΒΓΑΛ σε χάρτινες συσκευασίες ακριβώς με την ονομασία ξυνόγαλα-buttermilk. Τώρα δεν υπάρχει στη γειτονιά μου και χρησιμοποιώ αυτό που λέει αριάνι και το βρίσκεις σε διάφορες μάρκες.
- Ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε αλλά όχι πολύ, ίσα να αναμιχθούν. Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
- Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και τη χτυπάμε λίγο στο τραπέζι για να διαλυθούν τίποτε φούσκες αέρα.
- Τοποθετούμε στο 2ο ράφι του φούρνου, από κάτω μετρώντας και σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα ταψάκι για μπισκότα για να μην φουσκώσει πάρα πολύ. Είναι αλήθεια ότι αυτό θα σας παραξενέψει λίγο αλλά πιστέψτε με όσες φορές έκανα αυτό το ψωμί έτσι, βγήκε τέλειο και…ελεγχόμενο στο ύψος του όπως ακριβώς φαίνεται στη φωτογραφία.
Ψήνουμε περίπου 60 λεπτά, τα πρώτα 50 λεπτά σκεπασμένο με το ταψάκι και τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκέπαστο.
Βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε περίπου 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.
Σερβίρουμε με βούτυρο ή αν προτιμάμε με κρημ τσηζ είναι τέλειο! Και πεντανόστιμο!