Summertime muffins

banner 2 lenafusion.gr

Καλοκαιρινά αλμυρά μίνι κεκάκια

2η σελίδα από το Καλοκαιρινό μου Μαγειρολόγιο

My Summer Cooking Diary

28/07/2013

Γιατί κάθε καλοκαίρι εφτά κορίτσια μαζεύονται εδώ στην εξοχή των μπαμπάδων τους και μόνον τώρα συναντιούνται και επικοινωνούν ενώ το χειμώνα χάνονται στη δική τους ζωή δίχως να κρατούν καμιά απολύτως επαφή; Πραγματικά είναι να απορείς….

Η καλοκαιρινή αυτή «συγκέντρωση» συνήθως γίνεται σε μεγάλη, πλακόστρωτη βεράντα. Λουίζα, αγιόκλημα, ψηλός, πλατύφυλλος βασιλικός, ένα μεγάλο, γυρτό καραγάτσι στο βάθος και πολλά πλατάνια είναι το φυσικό σκηνικό. Και γρασίδι, πουλιά που κελαηδούν τόσο ευχάριστα και τριζόνια που δε σταματούν ποτέ, δένουν σε μια όμορφη εικόνα σε παραθαλάσσια εξοχή…

Οι εφτά γυναίκες έρχονται από διαφορετικές ηλικίες, πάνω κάτω δέκα έως δεκαπέντε χρόνια διαφορά, μένουν στην ίδια ή σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα! Και τρέχουν γύρω στις οχτώμισι το βράδυ να βρεθούν μαζί και να….χαλαρώσουν κουβεντιάζοντας και αδειάζοντας μνήμες αλλά και περιστατικά από την πρόσφατη ζωή τους.

Είναι μόνες αυτές οι μικρές κυρίες, χωρίς τους άντρες τους και έρχονται παρέα με τα τσιγάρα τους ή με τα παιδιά τους. Βιάζονται να μαζευτούν μαζί στο τέλος της ημέρας. Φέρνουν χαμόγελα και καλή διάθεση για εξομολογήσεις και συζητήσεις που δεν μπορούν παρά να είναι χαλαρές και ευχάριστες… ακόμη και αν κάποτε κρύβουν άγχη και αγωνίες.

Είναι αυτή η μάζωξη βλέπετε πολύ καταλυτική…

Και στο τραπέζι υπάρχουν τα ποτάκια, με ή άνευ προσθήκης αλκοόλ, πολλά νερά και παγάκια και μερικές μικρές νοστιμιές για να συνοδεύουν ανάλαφρα την ευχάριστη παρέα!

Από μια τέτοια συνάντηση θα σας φτιάξω τα καλοκαιρινά μάφινς, μικρά αλμυρά κεκάκια δηλαδή που ταιριάζουν με ποτό και συντροφιά. Είναι τα μάφινς με κολοκύθι και γκράνα παντάνο ή με πράσο και κολοκύθι σε παραλλαγή. Ελπίζω να αρέσουν, όσο και σε μας!

(Visited 170 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Μάφινς με πράσο και κολοκύθι

square muffins lenafusion

Θα χρειαστούμε

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο πράσο λεπτοκομμένο, περίπου 175 γρ.
  • 2-3 μικρά κολοκυθάκια, 135 γρ. τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξηρό κόλιαντρο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο από το ψυγείο κρύο και κομμένο σε κυβάκια
  • 40 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή και τυρί τσένταρ (γλυκό κεφαλοτύρι θα ταίριαζε επίσης)
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 125 ml ξυνόγαλα (buttermilk)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο επιπλέον
  • Επίστρωση
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι αλμυρό ή παρμεζάνα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες

Αυτά θα τα ονόμαζα χειμωνιάτικα μάφινς γιατί έχουν πράσο. Όμως θα βρείτε σε κανένα σουπερμάρκετ, πράσο εισαγωγής βέβαια και τότε να τα δοκιμάσετε ψήνοντάς τα σε φορμάκια ή στο ειδικό ταψί. Θα βάλετε 2 κουταλιές της σούπας από το μίγμα. Γίνονται 8 ατομικά μάφινς και είναι τέλεια σα πίτα χωρίς φύλλο!

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε τα φορμάκια ή το ταψί με τις ειδικές φόρμες για μάφινς. Η επάλειψη μπορεί να γίνει με λάδι ή βούτυρο λιωμένο.
  2. Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κολοκύθι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν τα υγρά τους. Αν θέλετε, πιέστε το μίγμα στο τρυπητό, μόλις κρυώσει για να φύγουν ό,τι υγρά περίσσεψαν.
  3. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και τα μυρωδικά, τρίψτε μέσα με το χέρι σας το βούτυρο παγωμένο μέχρι να φαίνεται το μίγμα σα τρίμμα ψωμιού.
  4. Προσθέστε το μίγμα λαχανικών, το αυγό, το γάλα και την κουταλιά το ελαιόλαδο. Ανακατώστε με ένα πιρούνι απαλά, ίσα που να αναμιχθούν.
  5. Ρίξτε 2 κουταλιές από το μίγμα σε κάθε φορμάκι. Από πάνω πασπαλίστε με το κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι ανακατωμένα ελαφρά σε μικρό μπωλ.
  6. Ψήστε στους 180⁰C για 20 λεπτά.

Μάφινς με κολοκύθι και γκράνα παντάνο

corgette muffins01 lenafusion

Θα χρειαστούμε

  • 1 κολοκύθι τριμμένο ή 2-3 μικρά (zucchini) – 75 γρ. περίπου
  • 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 100 γρ.  γκράνα παντάνο ή πεκορίνο Αμφιλοχίας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 120 ml γάλα

Xρειαζόμαστε ένα ταψί με θήκες για μάφινς ή και μικρές φόρμες για κεκάκια που όμως δεν πρέπει να τις παραγεμίσετε με υλικό. Τα μάφινς έχουν ένα μυστικό: ανακατώνετε τα υλικά πολύ λίγο με ένα πιρούνι ίσα να γίνουν ένα μίγμα.

Εκτός από το τυρί που αναφέρει ο τίτλος γίνονται τέλεια με πεκορίνο Αμφιλοχίας!

Για 12 ατομικά κεκάκια.

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε το κολοκύθι (αν είναι μικρά πράσινα, αυτά με τους ανθούς δηλαδή, θα βάλετε 2-3) γύρω στα 75 γρ. Το βάζουμε στο τρυπητό και ζουλάμε με το χέρι μας να φύγουν τα πολλά υγρά. Αφήνουμε να στραγγίσει κι  άλλο.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα και λίγο πιπέρι.
  3. Ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο ελαφρά, 50 γρ. από το τυρί και το γάλα. Με ένα πιρούνι τα ανακατεύουμε ελαφρά.
  4. Βουτυρώνουμε τις θήκες στο ταψί για μάφινς, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το μίγμα σιγά στο κέντρο. Από πάνω πασπαλίζουμε το υπόλοιπο grana padano ή το πεκορίνο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ C. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και μπορείτε όταν κρυώσουν να τα καταψύξετε.