Homemade…
Κάπου γύρω στη δεκαετία του 1970, οι μικρές μαμάδες, νεαρές κυρίες που κυρίως ασχολούνταν στο σπίτι με τη φροντίδα της οικογένειας αλλά ονειρεύονταν να δουλέψουν full time έξω, είχαν κάτι φανταστικές διεξόδους χαλάρωσης και ανανέωσης: τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα δε σταματούσαν να καλούν στο σπίτι τις φίλες τους για απογευματινό καφέ και κουβεντούλα.
Τα μελαγχολικά απογεύματα της αρχής του χειμώνα άλλαζαν όψη γι’ αυτές κι έπαιρναν χρώμα και κίνηση. Όλες έρχονταν απαραιτήτως με το κέντημά τους, έραβαν χιλιάδες βελονιές και γελούσαν, αντάλλασσαν πατρόν για μοντέρνα φορέματα και κερνιόντουσαν φυσικά πολλά homemade γλυκά.
Η μανία της εποχής, εκεί περίπου από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά, ήταν να ψήνουν και να σερβίρουν μηλόπιτες σε πολλές παραλλαγές.
Μια ραψωδία μήλου θα την ονόμαζα… Μηλόπιτες με φύλλο ή με ζύμη, μικρές ταρτελέτες με πουρέ μήλου και κομματάκια σταφίδας ή κερασάκια μαρασκίνο, μικρές μπουκίτσες με σφολιάτα και κρέμα μήλου αλλά και το περίφημο αναποδογυρισμένο κέικ μήλου.
Αυτό το κέικ με μήλο, κερασάκια και καρύδια ήταν πολύ εντυπωσιακό για τις κυρίες, όπως επιβεβαίωναν τα μικρά επιφωνήματα χαράς και έκπληξης με την εμφάνισή του αλλά και η εμμονή τους να πάρουν και αυτήν τη συγκεκριμένη συνταγή! Στους μικρότερους, σαν εμένα, έφερνε μια ελαφριά απογοήτευση: όχι μόνον δεν ήταν κέικ με σοκολάτα, το αγαπημένο μου, αλλά είχε φρούτα ψημένα στο φούρνο και επιπλέον κολλούσε σαν να είχε σιρόπι!
Τώρα που έγινα και ΄γω μαμά και έχω δεόντως εξασκηθεί στο να επιβάλλω τον κανόνα μου, «φρούτα και λαχανικά, κάθε μέρα απαραίτητα για όλους», δοκιμάζω συχνά γλυκά με φρούτα. Έτσι άρχισα να φτιάχνω ένα κέικ με ανανά γιατί μου αρέσει η γλυκόξινη γεύση του. Not bad, not bad at all!
Τη συνταγή μου τη σύγκρινα κάποια στιγμή με κείνη που έφτιαχνε η μαμά μου με τα μήλα και τι περίεργο, ήταν παρόμοια.
Τι γίνεται εδώ; μετά από τόσα χρόνια και τόσες μικρές περιφρονήσεις βρίσκομαι στην ίδια θέση με τη μαμά, ψήνω και ενθουσιάζομαι με το ίδιο γλυκό!
Γίναν κάποιες μικρές αλλαγές βέβαια… Ο ανανάς αντικατέστησε το μήλο, εγώ είμαι συνέχεια προβληματισμένη με τις θερμίδες… Τίποτε δε με σταματά όμως να σερβίρω αυτό το κέικ με λίγη ξινόκρεμα ή λίγη κρέμα γάλακτος πολύ ελαφρά χτυπημένη με ζάχαρη ή ακόμη και ένα σπλας! σαντιγί.
Φυσικά αν επιμένετε στο μήλο, δοκιμάστε μια πανεύκολη και light μηλοδημιουργία!
Οι συνταγές...
Κέικ με ανανά
Θα χρειαστούμε
Παρασκευή-ψήσιμο:50 λεπτά
- 115 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 115 γρ. μαύρη ζάχαρη (dark brown sugar)
- 400 γρ. περίπου ανανά από κονσέρβα χωρίς το χυμό
- 55 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 55 γρ. κερασάκια γλασέ, κομμένα στη μέση
- 3 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- ½ φλυτζανάκι του καφέ μπράντυ
- 115 γρ. ζάχαρη λευκή τριμμένη λίγα λεπτά στο μπλέντερ ή caster sugar
- 115 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Διαδικασία
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε το σε ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ με διάμετρο 23 εκ. και τοιχώματα 3 εκ. ψηλά.
- Πασπαλίστε τη μαύρη ζάχαρη στο βούτυρο και τοποθετήστε στη μέση μια ροδέλα ανανά στραγγισμένη από το χυμό της. Γύρω γύρω κόψτε και αραδιάστε κομματάκια τον υπόλοιπο ανανά φτιάχνοντας σειρές. Ανάμεσα βάλτε κερασάκια και καρύδια. Εγώ προτιμώ καρύδια που είναι σε βάζο με μέλι και καθώς τα αραδιάζω, παίρνω και λίγο μέλι μαζί. Αλλά βάζουμε και σκέτα χοντροκομμένα καρύδια.
- Χτυπήστε τους κρόκους με τη λευκή ζάχαρη σε μίγμα αφράτο και ελαφρύ σα κρέμα. Αναμίξτε το αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύοντας σιγά.
- Χτυπήστε σε γυάλινο καθαρό μπωλ τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάτε για 6-8 λεπτά συνεχώς. Αναμίξτε σε δόσεις τη μαρέγκα με τη ζύμη, ανακατώνοντας απαλά και πάντα προς τη μια μεριά. Θα έχετε ένα μίγμα σαν αφράτη, μαλακή μαρέγκα. Θα το αδειάσετε πάνω στη βάση με τον ανανά. Θα το ισιώσετε με το μαχαίρι.
- Ψήνετε για 30 λεπτά ακριβώς. Βγάζετε και αμέσως αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα, πυρέξ κατά προτίμηση. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Τάρτα με μήλο
Θα χρειαστούμε
- 1 φύλλο σφολιάτα βουτύρου
- 2 μέτρια μήλα ποικιλία Golden Delicious
- 70 γρ. ζάχαρη χρυσή (από ζαχαροκάλαμο, τριμμένη σε σκόνη στο μπλέντερ ή golden caster sugar)
- ¾ ενός κουταλιού του γλυκού κανέλλα
- 1 κομματάκι βούτυρο
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
- Λίγο καρότο γλυκό
Διαδικασία
- Πλένουμε, κόβουμε στη μέση τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια στο εσωτερικό μέρος. Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες. Στύβουμε επάνω τους 2-3 σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Ανακατεύουμε τις λωρίδες απαλά με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι και απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας. Γυρίζουμε μια φορά τις άκρες για να σχηματίσουμε τις πλευρές. Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι.
- Τοποθετούμε τις φέτες μήλου και αραιά βάζουμε πολύ μικρά κομματάκια βούτυρο.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τις πλευρές με την κρέμα γάλακτος και απλώνουμε λίγη στη γέμιση, τινάζοντας το πινέλο δεξιά αριστερά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰ C, στον αέρα για 15 λεπτά της ώρας.
- Το καρότο γλυκό που θα προσθέσουμε το ζεσταίνουμε για 20 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανοίγουμε στο δεκαπεντάλεπτο το φούρνο και με προσοχή σκορπάμε το γλυκό καρότο σε διάφορα μέρη. Ξανακλείνουμε το φούρνο για άλλα 6 λεπτά αλλά καλό θα είναι να ελέγξετε το δικό σας φούρνο. Τρώγεται ζεστή ή κρύα η τάρτα με την κρέμα γάλακτος που μας περίσσεψε από το κουτί ή και σκέτη. Τέλεια!