Cupcakes, τα γήινα
Αυτά τα καπκεκάκια μου τα έφτιαξα για πρώτη φορά για να τα προσφέρω το Σαββατοκύριακο πριν μια εβδομάδα. Και βγήκαν τέλεια!
Όταν βλέπεις τόσα διαφορετικά σχέδια από μικρά κεκάκια, παντού τριγύρω σου, ατέλειωτες καλλιτεχνίες και φαντάζομαι άπειρες γεύσεις, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να θέλεις να δοκιμάσεις και συ να τα φτιάξεις. Επειδή εγώ είμαι φαν των ολόκληρων κέικ με πιο «γεμάτη» παρουσία ενώ όταν θέλω κάτι ατομικό, προτιμώ τα μάφινς, δεν επιχειρούσα να ασχοληθώ.
Εκεί κατά τα Χριστούγεννα όμως, δεν άντεξα στα τόσα σχέδια που κυκλοφορούσαν και αγόρασα μερικά για να δω πόσο ωραία τελικά είναι αυτά τα μικρά έτοιμα καλλιτεχνήματα. Καλό, φανταχτερό, ίσως λίγο παλιό!, μου έβαλαν όμως την ιδέα πως πρέπει να δοκιμάσω αυτές τις μικρές λιχουδιές, homemade!
Τα cupcakes είναι επίσης μια ωραία ιδέα αν θέλεις να μετράς πόση ζάχαρη καταναλώνεις….έφαγα ένα, όχι!!! Τελικά έχει πολλές θερμίδες!…. μα μήπως κι άλλο μισό; Ή σταματώ στα δύο και τίποτε άλλο όλη την ημέρα σε γλυκό; Δεν ξέρω αν βρεθήκατε ποτέ σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τον εαυτό σας που φυσικά αφορούν τις παραπάνω αποφάσεις…. ουφ! ευτυχώς για απλά, ευχάριστα πράγματα!, αλλά εγώ κάνω ασταμάτητους υπολογισμούς και εκπτώσεις στα πρέπει ή στα θέλω μου με τα γλυκά.
Ένας άλλος λόγος που επιλέγω να τα φτιάξω είναι πως ο καφές λειτουργεί για μένα όπως σε άλλους η βανίλια ή η κανέλα. Μια δαγκωματιά κέικ αρωματισμένη με καφέ μου φέρνει πολλές ευχάριστες μνήμες και όπως λέει η κόρη μου, μαμά, πολύ σου αρέσει να θυμάσαι…
Γι’ αυτό σας τα προτείνω για τώρα ή φυλάξτε την τη συνταγή για τις ημέρες του Πάσχα, γιατί με μεγαλοπρεπή γεύματα ταιριάζει ένα μικρό και ευχάριστο γλυκό με έντονη γευστική παρουσία.
Η συνταγή...
Cupcakes, τα γήινα – Ατομικά κεκάκια με καφέ
Θα χρειαστούμε
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή νεσκαφέ
- 2 κουταλιές της σούπας καυτό νερό
- 115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 140 γρ. ψιλή ζάχαρη caster sugar ή κρυσταλλική ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 25 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Υλικά για την επικάλυψη
- 50 gr. σαντιγί –αν θέλουμε μια απαλή μόκα επικάλυψη
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 225 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
- 1 κουταλάκι βανίλια Μαδαγασκάρης υγρή
- 2 κουταλάκια νεσκαφέ διαλυμένα σε 4 κουταλάκια βραστό νερό
- 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
Τα υιοθέτησα από μια συνταγή που βρήκα στο περιοδικό Good Food BBC. Γίνονται περίπου 12 κομμάτια
Διαδικασία για τη ζύμη
Θα χρειαστούμε μια θήκη ταψί με 12 θέσεις για μάφινς. Στρώνουμε κυπελλάκια ή βουτυρώνουμε καλά τα τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180⁰C. Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό. Χτυπάμε το βούτυρο να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα. Στο τέλος ενσωματώνουμε τα καρύδια και ρίχνουμε στις θήκες από μια μεγάλη κουταλιά το μίγματος. Να γεμίσουν ως τα 2/3 οι θήκες. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Σερβίρουμε σκέτα ή με επικάλυψη. Μπορούν σκέτα και αφού κρυώσουν να καταψυχθούν ως 1 μήνα.
Για την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε με το πιρούνι το βούτυρο με τη ζάχαρη που είναι κοσκινισμένη. Τη ζάχαρη τη ρίχνουμε σταδιακά σε τρεις δόσεις και ενσωματώνουμε σιγά σιγά. Προσθέτουμε τον καφέ και τη βανίλια. Μετά χρησιμοποιούμε από το γάλα τόσο όσο για να γίνει μαλακό το μίγμα για άλειμμα. Στο ψυγείο η σκουρόχρωμη επικάλυψη θα σταθεροποιηθεί πιο γρήγορα. Αν βάλουμε τη σαντιγί, γίνεται η επικάλυψη πολύ μαλακιά, ανοιχτόχρωμη μόκα. Στολίστε με καραμελάκια, χρωματιστή ζάχαρη ή καραμελωμένα και τριμμένα καρύδια.