Χρόνια μας Πολλά κι ευχαριστούμε
Να λοιπόν και το καινούριο μας στυλ στο μπλογκ! Σας ευχαριστούμε που μας διαβάζατε μέχρι τώρα και φυσικά ελπίζουμε να αρέσει και να διευκολύνει περισσότερο η νέα μας εμφάνιση για να βρίσκετε πιο εύκολα και διασκεδαστικά τις συνταγές που θέλετε!
Και φυσικά γι’ αυτό χάθηκα τελευταίως… …όχι πως ιστορίες δεν στριφογυρίζουν στο μυαλό μου ασταμάτητα αλλά εεεπ! τις συγκρατώ τόσο καιρό, πάω να τις πω, όοοχι τις καταπίνω γιατί έχω τώρα άλλες δουλειές… κόβω, ράβω τις προηγούμενες ιστορίες να τις ταιριάσω στο νέο μπλογκ, κυρίως να περάσω τις εξετάσεις από την κόρη μου, τι κάνεις, μαμά, πώς είπαμε θα ποστάρεις το θέμα σου, πού εξαφανίστηκε η φωτό της σελίδας …., τα είχες γράψει σε κείνο το κόκκινο τετραδιάκι, θυμάσαι, για ψάξε καλύτερα…
Yes, madam, of course madam…
Και να, λοιπόν, το νέο μας μωράκι!
Ήρθε μαζί με γιορτές στο σπίτι μας, κάποια γενέθλια…μια ονομαστική γιορτή και φυσικά τα γλυκά και οι ιδέες πηγαινοέρχονταν τόσο γρήγορα που έκαναν κάποια από τα βασικά στελέχη της ομάδας των γλυκοδοκιμαστών στο σπίτι μας να εκπλήσσονται μονίμως…και σχεδόν πάντα, να μην προλαβαίνουν να συγκρίνουν τις γεύσεις και τα χρώματα που εμφανίζονταν κάθε τόσο στον πάγκο της κουζίνας.
Το γλυκό που ποζάρει πρώτο σήμερα στο νέο μας μπλογκ είναι η τελευταία τούρτα γενεθλίων μας. Μια delicate, fresh and juicy Μπλακ Φόρεστ δηλαδή, η αγαπημένη των ‘80ς, σε συνταγή που προσάρμοσα από ένα αγγλικό βιβλίο ζαχαροπλαστικής που μου χάρισαν.
Λίγο κιτς η εμφάνιση που της έδωσα, θα έλεγα, μμμ!, ίσως ναι… Αλλά αυτή η κάπως τρελούτσικη τούρτα είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη, γι’ αυτό και έγινε πολύ νόστιμη, πολύ εύκολη και φυσικά σας την προτείνω.
Οι συνταγές...
Τα Μαρεγκάκια
Θα χρειαστούμε
- 3 ασπράδια αυγών
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
Διαδικασία
- Σε βαθύ μεταλλικό ή πήλινο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή για 2 λεπτά και σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέστε τώρα την κρυσταλλική ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, ώστε με το χτύπημα στο μίξερ να αναμιγνύεται τελείως και μετά να προσθέτετε την επόμενη κουταλιά. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει 6 ακόμη λεπτά. Η μαρέγκα θα γίνει σφιχτή, ολόλευκη και λίγο γυαλιστερή.
- Προσθέστε τώρα με απαλές κινήσεις την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε με μια μεταλλική κουτάλα. Η μαρέγκα είναι έτοιμη, εφόσον προσέξατε το μπολ να είναι πεντακάθαρο και τα ασπράδια να μην έχουν κανένα ίχνος κρόκου, προτού τα χτυπήσετε.
- Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής κάνετε ροζέτες διαμέτρου 4-5εκ. πάνω σε λαδόχαρτο κουζίνας. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰Cγια 25 περίπου λεπτά. Αφού αφήσετε για κανένα λεπτό ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, να φύγει η πολλή ζέστη, ξανακλείνετε ώστε τα μαρεγκάκια να μείνουν για 2 ώρες μέσα και να στεγνώσουν καλά.
- Τι θα κάνετε τους κρόκους; Μισή δόση πανακότας με ζελέ φράουλας (3 κρόκους) ή μπισκότα γεμιστά με κρέμα κάσταρντ (2 κρόκους) από τις προηγούμενές μου συνταγές!
Τούρτα Μπλακ Φόρεστ
Θα χρειαστούμε
- 20 γρ. κακάο σκόνη
- 2 ½ mlβραστό νερό
- 250 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ψιλοκομμένη ζάχαρη στο μπλέντερ – castersugar
- 250 γρ. απλό αλεύρι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 400 γρ. βύσσινα σε σιρόπι (ή κεράσια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
- 1 κουταλιά νερό κρύο
- 4 κουταλιές της σούπας λικέρ κεράσι
- 400 γρ. σαντιγί
- 10 μαρεγκάκια –
- 100 γρ. σοκολάτα για διακόσμηση
Για 8-10 άτομα
Ψήσιμο: 180⁰ C
Χρόνος:25 λεπτά
Η Μπλακ Φόρεστ, αν θυμάμαι καλά, είναι ένας απίθανος γευστικός πειρασμός με γλυκά κατά προτίμηση μαύρα κεράσια, σοκολάτα και πολλή σαντιγί. Αν έχετε όμως βύσσινο γλυκό, όπως εγώ, θα το χρησιμοποιήσετε τέλεια. Και θα προσθέσετε μια μικρή πινελιά, τις μαρέγκες, μέσα και έξω στο γλυκό για μια αέρινη και πολύ επιτυχημένη γεύση.
Διαδικασία
- Θα χρησιμοποιήσετε μια φόρμα 22 εκατοστών, αλειμμένη με βούτυρο και καλυμμένη στον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θα κόψετε το κέικ, αφού κρυώσει σε τρεις ίσους δίσκους. Ο φούρνος να είναι προθερμασμένος στους 180⁰ C.
- Διαλύετε το κακάο στο βραστό νερό.
- Σε βαθύ μπωλ ανάμειξης ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάτε για να γίνει μια αφράτη, απαλή κρέμα.
- Προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και ένα-ένα τα αυγά ώστε να ενσωματώνονται πριν μπει το επόμενο στο μίγμα.
- Τελευταία προσθέτετε το κακάο και ρίχνετε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ.
- Ψήνετε για 25 λεπτά ή μέχρι να είναι αφράτο αλλά ψημένο τόσο όσο να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζετε στο κέντρο για έλεγχο ψησίματος.
- Βγάζετε τη φόρμα να κρυώσει 10 λεπτά σε μια σχάρα. Αναποδογυρίζετε, βγάζετε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνετε να κρυώσει τελείως.
- Όση ώρα ψήνετε το κέικ, ετοιμάζετε τα βύσσινα. Τα στραγγίζετε από το σιρόπι τους που το κρατάτε. Κόβετε τα βύσσινα σε μικρότερα κομμάτια, εκτός από το 1/3 της ποσότητας που θα χρειαστεί για τη διακόσμηση.
- Βάζετε το σιρόπι σε κατσαρολάκι και θερμαίνετε. Αναμιγνύετε το κορν φλάουρ με το νερό και το ρίχνετε μέσα στο σιρόπι. Ανακατώνετε και βράζετε για 2 λεπτά. Θα γίνει κάπως πηχτό. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε σε 10 λεπτά το λικέρ κεράσι.
- Μόλις κρυώσει το κέικ, το χωρίζετε σε τρεις δίσκους. Τοποθετείτε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα σας, ρίχνετε λίγο από το σιρόπι.
- Απλώνετε ομοιόμορφα το 1/3 της κρέμας σαντιγί, το 1/3 της ποσότητας βύσσινων και λίγο από το ζουμί. Σπάζετε τρεις μαρέγκες και τις σκορπίζετε.
- Καλύπτετε με τον άλλο δίσκο και συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία, ζουμί, σαντιγί, βύσσινα, μαρεγκάκια σπασμένα, λίγο σιρόπι.
- Τοποθετείτε τον τρίτο δίσκο, βρέχετε με το υπόλοιπο σιρόπι που κρατήσατε και στολίζετε με την υπόλοιπη σαντιγί, τις ολόκληρες μαρέγκες και τα ολόκληρα βύσσινα. Κόβετε ροδέλες από σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας. Τρώγεται τέλεια τη δεύτερη ημέρα. Διατηρείται στο ψυγείο.