Φραμπουάζ…Σμέουρα… Ράσμπερις…

Αυτές είναι κάποιες λέξεις που όταν ήμουν μικρή δεν τα είχε κανείς στο λεξιλόγιό του και πολύ περισσότερο στη θύμηση της γεύσης του. Ή πιο σωστά τη λέξη φραμπουάζ την αποδίδαμε παλιά και με σιγουριά στις φράουλες!

Πρώτη φορά είδα σμέουρα στην Αγγλία, σε μια απίθανη σούπα με κόκκινα φρούτα στην οποία είχε προστεθεί μια ολοστρόγγυλη μπάλα σαντιγί και σερβιριζόταν σαν επιδόρπιο σε πορσελάνινα μπολάκια. Μόνον την είδα αυτήν την σουπίτσα γιατί παρά το ότι μου αρέσει να δοκιμάζω περίεργες, καινούριες γεύσεις στα κόκκινα φρούτα είχα και ίσως έχω μια πολύ συγκροτημένη άποψη: τα αποφεύγω γενικά!

Βέβαια από τότε που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αυτές οι μικρές πλαστικές θήκες με κόκκινα φρούτα του δάσους σε πολλά χρώματα, σχήματα και απίθανη τιμή και ακόμη επειδή πολλά καλλιεργούνται πια στην Ελλάδα και δεν έρχονται από πολύ μακριά, με προκαλούν… και όχι μόνον τα δοκιμάζω αλλά δειλά δειλά γίνομαι και φαν στη γεύση τους.

Τα σμέουρα ή φραμπουάζ γαλλιστί, είναι πολύ νόστιμα αλλά έχουν και το απίθανο άλικο χρώμα ενός τριαντάφυλλου που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το τέλειο φυσικό κόκκινο χρώμα στη ζαχαροπλαστική!

Όταν το ανακάλυψα αυτό, ήθελα οπωσδήποτε να το δω πάνω σε κάποιο γλυκό. Αν και ομολογώ πως όταν είδα το αποτέλεσμά μου, δεν ταίριαζε καθόλου με την εικόνα που είχα στο μυαλό μου. Ένα χοντρουλό δηλαδή iced bun, εγγλέζικο σταφιδοψωμάκι ζαχαρωμένο με απαλό ροζ χρώμα και ένα κερασάκι στο μέσον! Άλλη μια ζαχαρένια εικόνα που μου έχει μείνει από τα αφράτα αυτά ψωμάκια στον φούρνο του Sainsbury’s που επιπλέον, είχαν γέμιση σαντιγί και μαρμελάδα κόκκινη! Έλεος από θερμίδες αλλά μια σπουδαία απόλαυση πού και πού!

Τα σμέουρα βέβαια αν τα χρησιμοποιείς πολτοποιημένα και σε ελάχιστη ποσότητα μπορούν να αποδώσουν ένα απαλό ροζ. Αλλά μόλις δεις το μαγικό κόκκινο χρώμα τους όταν είναι σε υγρή μορφή, αδύνατον να μην το απλώσεις, όλο αν είναι δυνατόν, πάνω στα γλυκά σου!

Αυτό το απόλυτο κόκκινο κοιτούσα και εγώ και συνέχεια φλαπ! φλαπ! έριχνα γενναίες κουταλιές από αυτό στο μίγμα μου και το άπλωνα πάνω στα γλυκάκια…!

Αυτή ήταν και η αφορμή για το γλυκό μου σήμερα, τα γλυκά ψωμάκια με σάλτσα φραμπουάζ. Κατάλληλα για πρωινό ή για κάθε ώρα της ημέρας… Κατακόκκινα και πολύ αφράτα.

(Visited 751 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Γλυκά ψωμάκια με σάλτσα φραμπουάζ

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 4 κουταλάκια ξηρή μαγιά (14 γρ. )
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι (ανθόμελο κατά προτίμηση)
  • 250 ml /1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 600 γρ.(4 κούπες) αλεύρι 00 (ή αν δεν βρείτε, αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο με πιρούνι
  • 120 γρ. σταφίδες σουλτανίνα-ξανθές
  • 40 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
Γλάσο
  • 4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερύκοκο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη πηκτίνη (προαιρετικά)
Ζαχαρένια επάλειψη με σάλτσα φραμπουάζ
  • 200 γρ. σμέουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 160 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κομματάκι βούτυρο
 

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η μαγιά. Σκεπάζετε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνετε τουλάχιστον για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος. Θα δείτε να φουσκώνει το υγρό αυτό μίγμα.
  2. Χτυπήστε το αυγό με ένα πιρούνι να γίνει σαν αφρός.
  3. Κοσκινίστε το αλεύρι και αναμίξτε τα κομματάκια βούτυρου ώστε να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίξτε το αυγό, το μίγμα μαγιάς, τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατώστε με ένα κουτάλι στην αρχή. Ζυμώστε με το χέρι για 10 λεπτά. Αν το μίγμα κολλάει πολύ στο χέρι, προσθέστε λίγο λίγο αλεύρι αλλά όχι παραπάνω από 2-3 κουταλιές σταδιακά. Αφήστε το μίγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά. Θα διπλασιαστεί σε ποσότητα.
  4. Το μίγμα θα πρέπει να είναι απαλό και μόλις να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Χωρίστε το σε 16 μερίδες.
  5. Κάθε μερίδα πλάστε την σε ένα μακρόστενο σχήμα και ακουμπήστε το σε βουτυρωμένο ρηχό ταψάκι για μπισκότα. Αφήστε τα για άλλα 10 λετπά να φουσκώσουν.
  6. Ψήστε στους 220⁰C για 7-8 λεπτά. Εξαρτάται από το φούρνο αλλά αυτό που γενικά προσέχουμε, είναι να ροδίσουν από πάνω και από κάτω και όταν τα ανασηκώνεις να φαίνονται συμπαγή αλλά ελαφρά. Επίσης η μυρωδιά μας κάνει να καταλάβουμε πως ψήθηκαν.
  7. Βγάλτε και αλείψτε τα όσο είναι ζεστά με το γλάσο βερίκοκου. Θα γυαλίσουν και θα μεταμορφωθούν σε υπέροχα ροδοψημένα ψωμάκια!
  8. Μόλις κρυώσουν απλώστε τη σάλτσα φραμπουάζ που φυσικά θα πέσει λίγο στα πλάγια. Γι’ αυτό χρειάζεται να τα αλείψετε όσο βρίσκονται πάνω σε μια σχάρα όπου και θα τα αφήσετε να στεγνώσουν.
  9. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τρίμμα καρύδας, προτιμότερα σε πιο μεγάλες νιφάδες από αυτές που εγώ χρησιμοποίησα, γιατί τις είχα βέβαια στο ντουλάπι μου! Ή αν προτιμάτε, πασπαλίστε με ζαχαρωμένες χρωματιστές μπαλίτσες.

bun06

bun03

Διαδικασία γλάσου

  1. Όσο ψήνονται τα ψωμάκια, φτιάξτε το γλάσο. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύστε όλα τα υλικά και αφήστε να πάρουν μια βράση για 30 δεύτερα. Με ένα πινέλο απλώστε το γλάσο αμέσως μόλις βγουν τα ψωμάκια από το φούρνο.

Διαδικασία σάλτσας φραμπουάζ

bun01

  1. Πολτοποιείστε τα σμέουρα στο μπλέντερ. Αν είναι κατεψυγμένα, αφήστε πρώτα να ξεπαγώσουν. Περάστε τον πολτό από μια σίτα για να βγει ο καθαρός χυμός.
  2. Ρίξτε την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατώστε καλά. Το μίγμα να μην είναι πολύ υγρό ούτε πολύ σφιχτό.
  3. Με ένα κουτάλι σούπας απλώστε 2 κουταλιές σε κάθε ψωμάκι και διορθώστε το σχήμα τους.