Τσάι και μαρμελάδα
Στο Κιλκίς που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι τη μαμά μου να φτιάχνει πολλά γλυκά. Κι ας λέει τώρα, μην κουράζεσαι, γιατί κάνεις τόσο κόπο…εμείς αυτό που είδαμε ήταν μια μαμά να ψήνει ασταμάτητα και πάντα χαμογελαστά, να τυλίγει τις υγιεινές και λιτές νοστιμιές της για το σχολείο, να πλάθει ή να «κόβει» στη μηχανή απίθανα κουλουράκια, να ζυμώνει τσουρέκια και πίτες όχι μόνον για γιορτές αλλά και για τα καθημερινά, απλά απογεύματα και ιδίως τα ξένοιαστα πρωινά της Κυριακής.
Και μέσα σε όλα τα γλυκά, συχνά πυκνά εμφανιζόταν το ρολό. Αφράτες σπείρες από κέικ τυλιγμένα με καρύδια και μαρμελάδα της κάθε εποχής και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη. Βέβαια, να πούμε την αλήθεια, το σοκολατένιο ρολό είχε πάντα την τιμητική του στο σπίτι μας και συνοδευόταν από επιφωνήματα ενθουσιασμού… γιατί το άλλο, αυτό που σας περιέγραψα μόλις πριν, μόνον στραβομουτσουνιάσματα εισέπραττε! Φυσικά στον νεαρόκοσμο δεν αρέσει η ιδέα της καμουφλαρισμένης μαρμελάδας ή απλά όπως σήμερα λέει η κόρη μου: έλα, πες μου, τι υγιεινό κρύβουν αυτά τα μαύρα σποράκια στο παντεσπάνι;
…αν και τώρα, ψάχνουμε απεγνωσμένα εκείνη τη συγκεκριμένη συνταγή με τη σπιτική μαρμελάδα και την μπόλικη άχνη…
Το δικό μου ρολό είναι κάπως διαφορετικό, πολύ εύκολο και άκρως εθιστικό… από εκείνο το γλυκό της μαμάς μέχρι το swiss roll που κρατά με περηφάνεια ο Ελβετός στη ζωγραφιά ή εκείνα τα άλλα, τα πολυτελείας με τις καταπληκτικές γεύσεις, σκέφτομαι πως έχω τόσες εικόνες που έχουν μετατραπεί σε πολλαπλά φίλτρα και έχουν αλλάξει και τις γεύσεις μου λίγο λίγο.
Έτσι όταν πριν από κάποιες μέρες άρχισα να πειραματίζομαι, έφτιαξα δύο διαφορετικά ρολά. Το ένα, σίγουρα επηρεασμένο, από τη ζαχαροπλαστική της μαμάς!
Και τα δύο για να προσφερθούν την Κυριακή το απόγευμα μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι, earl grey ή τον αγαπημένο μας καφέ. Αλλά και για πρωινό με ένα ποτήρι γάλα. Τόσο απολαυστικό!
Οι συνταγές...
Ρολό με σαντιγί και μαρμελάδα μανταρίνι
Θα χρειαστούμε
- 4 αυγά βιολογικά
- 80 γρ. Ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, περασμένη από το μπλέντερ για να γίνει πολύ λεπτή – ή golden caster sugar
- 35 γρ. αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας/5 γρ. κορνφλάουρ
- 2 κουτ. του γλυκού φυλλαράκια earl grey tea (από 2 φακελάκια, από τα οποία κρατάμε λίγη ποσότητα για να προσθέσουμε στη σαντιγί)
- 1 ½ κουτ. του γλυκού παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Γέμιση
- Για τη Σαντιγί: 1 κουτί φυτική σαντιγί και 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
- Για τα υπόλοιπα: 1 κοφτό κουτ. του γλυκού τσάι earl grey, 2 κουταλιές ζεστό γάλα, λίγη μαρμελάδα μανταρίνι
Για 6-7 άτομα
Το να φτιάξεις ένα ρολό είναι πολύ εύκολο. Χρειάζονται λίγα υλικά και μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς, στη γέμιση ή και στο παντεσπάνι. Ένα ακόμη δικό μου ρολό θα δείτε σε παλαιότερη ανάρτηση, εδώ. Την ιδέα για το παντεσπάνι με earl grey και παπαρουνόσπορο υιοθέτησα από το μπλογκ echoscueche-eng.blogspot.com
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα εξής:
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε ένα μικρό μπολ, ένα ένα, προσέχοντας να μην πέσει κρόκος στο ασπράδι. Γιατί έτσι χαλάει η μαρέγκα.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα 40 γραμμάρια ζάχαρη με τον παπαρουνόσπορο και τα φυλλαράκια τσαγιού.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ τρεις φορές ώστε να είναι αέρινο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο με χαμηλά τοιχώματα 33×23 εκ. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Στρώνουμε μια καθαρή, ελαφρά βρεγμένη πετσέτα (ποτηρόπανο) και από πάνω βάζουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, τόσο μεγάλο όσο είναι το ταψί μας.
Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός, 2 λεπτά. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τα υπόλοιπα 40 γραμμάρια από όλη την ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαρέγκα τόσο σφιχτή όσο να κρατιέται στο φτερό του μίξερ. Μετά από συνολικά 6-7 λεπτά, σταματάμε το χτύπημα.
Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη που είναι αρωματισμένη με το τσάι και τον παπαρουνόσπορο.
Ενσωματώνουμε την μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας προς την ίδια φορά πάντα και σιγά σιγά. Με αυτόν τον τρόπο δε χάνουμε τον αέρα που έχει η μαρέγκα και κάνει αφράτο το μίγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι πάλι με τον ίδιο τρόπο.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψάκι, στρώνουμε απαλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα και χτυπάμε μια φορά το ταψί στο τραπέζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C και για 25 λεπτά. Ελέγχουμε το παντεσπάνι ως εξής: Τραβάμε λίγο το ταψί προς τα έξω και με το δάχτυλο πιέζουμε το παντεσπάνι. Αν το βύθισμα επανέρχεται, είναι ψημένο. Από κάτω είναι ελαφρά ροδισμένο.
Όταν ψηθεί, πάλι χτυπάμε το ταψί στο τραπέζι για να μην συρρικνωθεί το παντεσπάνι. (κάτι που διάβασα και το τηρώ πάντα στα παντεσπάνια)
Περιμένουμε 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι μας πάνω στην πετσέτα με το χαρτί και την άχνη. Αφήνουμε να κρυώσει και τυλίγουμε από το πλάτος, γυρίζοντας προς τα μέσα και σπρώχνοντας με την πετσέτα ώστε να κάνουμε το ρολό. Όπως είναι με το χαρτί, χωρίς την πετσέτα το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.
Για τη Σαντιγί
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα φυλλαράκια τσάι και ρίχνουμε από πάνω τους το ζεστό γάλα. Μόλις φουσκώσουν σε 2 λεπτά δηλαδή, τα βγάζουμε.
- Σε κρύο από το ψυγείο μεταλλικό μπολ χτυπάμε τη σαντιγί να αφρατέψει 1 λεπτό και ρίχνουμε λίγο λίγο την άχνη, χτυπώντας μέχρι να γίνει σχεδόν τριπλάσια η ποσότητα της κρέμας.
- Ρίχνουμε τα φουσκωμένα στο γάλα φυλλαράκια στη σαντιγί.
Συναρμολόγηση
Ξετυλίγουμε απαλά το ρολό και κόβουμε τις άκρες του περίπου 1 εκ. και από τις δυο πλευρές για να είναι ίσια τα τελειώματά του. Απλώνουμε τη σαντιγί μέχρι ένα δάχτυλο πιο μέσα από το παντεσπάνι και βάζουμε στην αρχή και κατά πλάτος μια λωρίδα από τη μαρμελάδα. Αυτήν θα την τυλίξουμε στην αρχή, γυρίζοντας σιγά σιγά το ρολό.
Το βάζουμε σε πλαστική μεμβράνη σφιχτά, προσέχοντας να γίνει ωραίο το ρολό και ολοστρόγγυλο και το αφήνουμε κάποιες ώρες στο ψυγείο. Την πλαστική μεμβράνη θα την βγάλουμε αν μας μείνει το ρολό για άλλη μέρα για να μην κρατήσει υγρασία το ρολό μέσα στο ψυγείο.
Κόβουμε φέτες 2 εκ. με ένα καθαρό κάθε φορά μαχαίρι και σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε.
Ρολό με μαρμελάδα και καρύδια
Θα χρειαστούμε
Υλικά
- 4 αυγά βιολογικά
- 80 γρ. Ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, περασμένη από το μπλέντερ για να γίνει πολύ λεπτή – ή golden caster sugar
- 35 γρ. αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας/5 γρ. κορνφλάουρ
- 2 κουτ. του γλυκού φυλλαράκια λουίζα ξερή
- 1 ½ κουτ. του γλυκού παπαρουνόσπορο
- 1 κουταλάκι του τσαγιού βανίλια υγρή
Γέμιση
- 300 γρ. περίπου μαρμελάδα μανταρίνι
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Διαδικασία
Για 6-7 άτομα
Προετοιμάζουμε:
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε ένα μικρό μπολ, ένα ένα, προσέχοντας να μην πέσει κρόκος στο ασπράδι. Γιατί έτσι χαλάει η μαρέγκα.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα 40 γραμμάρια ζάχαρη με τον παπαρουνόσπορο και τα φυλλαράκια τσαγιού.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ τρεις φορές ώστε να είναι αέρινο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο με χαμηλά τοιχώματα 33×23 εκ. Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Στρώνουμε μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα (ποτηρόπανο) και από πάνω βάζουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, τόσο μεγάλο όσο είναι το ταψί μας.
Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός, 2 λεπτά. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τα υπόλοιπα 40 γραμμάρια από όλη την ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαρέγκα τόσο σφιχτή όσο να κρατιέται στο φτερό του μίξερ. Μετά από συνολικά 6-7 λεπτά, σταματάμε το χτύπημα.
Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη που είναι αρωματισμένη με το τσάι και τον παπαρουνόσπορο. Προσθέτουμε τη βανίλια.
Ενσωματώνουμε την μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας προς την ίδια φορά πάντα και σιγά σιγά. Με αυτόν τον τρόπο δε χάνουμε τον αέρα που έχει η μαρέγκα και κάνει αφράτο το μίγμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι πάλι με τον ίδιο τρόπο.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψάκι, στρώνουμε απαλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα και χτυπάμε μια φορά το ταψί στο τραπέζι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C και για 25 λεπτά. Ελέγχουμε το παντεσπάνι ως εξής: Τραβάμε λίγο το ταψί προς τα έξω και με το δάχτυλο πιέζουμε το παντεσπάνι. Αν το βύθισμα επανέρχεται, είναι ψημένο. Από κάτω είναι ελαφρά ροδισμένο.
Όταν ψηθεί, πάλι χτυπάμε το ταψί στο τραπέζι για να μην συρρικνωθεί το παντεσπάνι. (κάτι που διάβασα και το τηρώ πάντα στα παντεσπάνια)
Περιμένουμε 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι μας πάνω στην πετσέτα με το χαρτί και την άχνη. Αφήνουμε να κρυώσει και τυλίγουμε από το πλάτος, γυρίζοντας προς τα μέσα και σπρώχνοντας με την πετσέτα ώστε να κάνουμε το ρολό. Όπως είναι με το χαρτί, χωρίς την πετσέτα το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.
Συναρμολόγηση
Ξετυλίγουμε το ρολό και κόβουμε τις άκρες του περίπου ½ εκ. και από τις δυο πλευρές για να είναι ίσια τα τελειώματά του. Απλώνουμε μαρμελάδα, ένα δάχτυλο πιο μέσα στο παντεσπάνι και από πάνω απλώνουμε μια σειρά από μέτρια χοντροκομμένα καρύδια. Τυλίγουμε και το βάζουμε σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων σφιχτά, προσέχοντας να γίνει ολοστρόγγυλο το ρολό και το αφήνουμε κάποιες ώρες στο ψυγείο. Την πλαστική μεμβράνη θα την βγάλουμε αν μας μείνει το ρολό για άλλη μέρα γιατί κρατάει υγρασία στο ρολό μέσα στο ψυγείο.
Κόβουμε φέτες 2 εκ. με ένα καθαρό κάθε φορά μαχαίρι και σερβίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε.