Το κάροτ κέικ στην κουζίνα μου

Αυτό το κέικ θα έλεγα πως έχει παραεμφανιστεί στην κουζίνα μου. Το έχω φτιάξει …κάποιες πολλές φορές και με ατελείωτες παραλλαγές. Και όχι πως μου άρεσε από πάντα αυτή η ιδέα του καρότου ή τελευταία του παντζαριού μέσα σε κέικ!

Αλλά φταίει ο Κρις, ένας ψηλός, κάπως γεμάτος, γοητευτικός Κύπριος ζαχαροπλάστης και το μαγαζάκι του με τα every day fresh snacks and sweets. Είχε το γωνιακό στενόμακρο μαγαζί του πολύ κοντά, περίπου στα 800 μέτρα από το σπίτι μου λίγο πριν βγεις στον κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Τυχαία μπήκα για να πάρω φρέσκο ψωμί. Συνάντησα μια φιλική ατμόσφαιρα με τις δύο εξυπηρετικές Αγγλίδες, ντυμένες με άσπρες στολές, χαμογελαστές και στο βάθος την ήρεμη φιγούρα του Κρις. Να φουρνίζει και να φέρνει ζεστά τα γλυκά και τις πίτες του με πολύ επαγγελματικό και μεθοδικό τρόπο. Νόμιζα πως ήταν Ασιάτης στην αρχή αλλά φυσικά αυτές οι γνώριμες και τόσο ευχάριστες μυρωδιές, έπρεπε να το καταλάβω πως πρόκειται για ελληνική κουζίνα!

Έπαιρνα πάντα το ψωμί μου από εκεί αλλά παρακολουθούσα και τους σχεδόν μόνιμους πελάτες στο lunch break των κοντινών γραφείων και τις παραγγελίες τους για το καθημερινό πρόχειρο γεύμα τους. Δύο πράγματα άρεσαν πιο πολύ που μπορώ να πω πως και εγώ τα τίμησα δεόντως: οι μακρόστενες μανιταρόπιτες αλλά και τα κάροτ κέικ. Ένα γλυκό σε λαμαρίνες πάντα φρέσκο και λαχταριστό!

Το έπαιρνες σε ατομικές μερίδες. Φουσκωτό και αφράτο, ο συνδυασμός των υλικών ήταν απίθανος. Έμοιαζε πολύ με τη δική μας καρυδόπιτα, το ομολογώ. Αλλά από πάνω υπήρχε ένα στρώμα κρέμας με λιωμένο τυρί που πραγματικά ξέφευγε από την καθημερινότητα της γεύσης ενός ελληνικού ουρανίσκου. Μη βλέπετε τώρα που η φράση κάροτ κέικ είναι πασίγνωστη! Πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστο αυτό το ξενόφερτο γλυκό, ειδικά το στόλισμά του.

Άρχισα δειλά δειλά να το φτιάχνω στο σπίτι. Στην αρχή με το πηρούνι χτυπώντας υπομονετικά τα υλικά και δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές. Αυτό που μου στοιχίζει πιο πολύ είναι που δεν το φωτογράφιζα! Αυτήν τη συλλογή από κάροτ κέικ, σήμερα θα την ήθελα πολύ!

Βέβαια στο σπίτι μου είναι πάντα ευπρόσδεκτο με οποιαδήποτε εμφάνιση. Και όπως βλέπω αυτήν την άμεση αποδοχή των κόπων μου νιώθω μια βαθιά ικανοποίηση!

Η τελευταία μου καροτκέικ επιχείρηση είναι αυτή που σας προτείνω. Θα την έλεγα «κάροτ κέικ 1η παραλλαγή» αφού έχω ξαναδώσει περίπου την ίδια συνταγή σε κεκάκια παλιότερα. Κάποιες αλλαγές το μεταμορφώνουν περισσότερο σε γλυκό και είναι τέλειο για όσους έχουν ένα δυνατό sweet tooth!

(Visited 527 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κάροτ κέικ

Θα χρειαστούμε

Για το κέικ:
  • 3 φέτες ανανά από κονσέρβα, στραγγισμένες
  • 275 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα του φαγητού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι κανέλλα Κεϋλάνης
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 150 γρ. μαλακή σκούρη ζάχαρη μελάσσας– dark brown sugar σε σουπερμάρκετ
  • 175 γρ. καρότο τριμμένο στον τρίφτη πολύ λεπτά
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 175 ml ηλιέλαιο
Για την επικάλυψη βανίλιας
  • 1 πακέτο κρημ τσήζ με πλήρη λιπαρά
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια Μαδαγασκάρης υγρή
  • 3-4 φλυτζάνια του τσαγιού άχνη ζάχαρη
  • 1-2 κουτάλια της σούπας γάλα πλήρες ή καλύτερα αν έχετε κρέμα γάλακτος 15%
 

Κάροτ κέικ- 1η Παραλλαγή Η συνταγή αυτή βασίζεται στο κέικ καρότου της Pamela Westland, από το βιβλίο της The wholefood Cookbook Προετοιμασία: περίπου ½ ώρα //Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά//Θερμοκρασία ψησίματος: 180 ⁰C

Διαδικασία

  1. Ετοιμάστε τα υλικά τρίβοντας το καρότο και ψιλοκόβοντας την ψίχα καρυδιού. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180⁰C.
  2. Χτυπήστε τις φέτες ανανά στο μπλέντερ και αναμίξτε τον πολτό με τη ζάχαρη.
  3. Σταδιακά ρίξτε τα χτυπημένα με το πιρούνι αυγά και χτυπήστε με το μίξερ να ενσωματωθούν.
  4. Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν και χτυπήστε τα στο μίγμα.
  5. Αναμίξτε το ηλιέλαιο, ρίξτε τα καρύδια την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Στο τέλος προσθέστε το τριμμένο καρότο.
  6. Μοιράστε το μίγμα σας στις προετοιμασμένες φόρμες 20 εκ., που τις έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και στρώσει τη βάση τους με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στρώστε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια.
  7. Τοποθετείστε τις φόρμες δίπλα δίπλα και ψήστε για 45 λεπτά της ώρας ή μέχρι να βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και να τη βγάλετε καθαρή. Βγάλτε και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά. Αναποδογυρίστε με προσοχή και αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  8. Ετοιμάστε την επικάλυψη που θα είναι και η γέμιση ανάμεσα στα κέικ.

Για την κρέμα βανίλια

  1. Αφήνουμε το βούτυρο για μία ώρα εκτός ψυγείου. Ανακατώνουμε το κρημ τσηζ με το βούτυρο. Προσθέτουμε τη βανίλια.
  2. Ρίχνουμε το πρώτο φλυτζάνι άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και μετά μια κουταλιά γάλα. Αναμιγνύουμε να ενσωματωθούν χωρίς περιττό χτύπημα με το κουτάλι.
  3. Συνεχίζουμε με τη δεύτερη δόση άχνης και μόνον αν προσθέσουμε και το τρίτο φλυτζάνι κοσκινισμένης άχνης ζάχαρης και δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό το μίγμα αραιώνουμε με το υπόλοιπο γάλα ή κρέμα.
  4. Θα πρέπει το μίγμα να είναι κάπως σφιχτό για να στέκεται στο κέικ, γι’ αυτό προσθέτουμε σταδιακά την άχνη μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συναρμολόγηση

    1. Αναποδογυρίζουμε το ένα κέικ ώστε η βάση του να είναι προς τα επάνω γιατί είναι λεία. Απλώνουμε τη μισή περίπου ποσότητα της κρέμας που ετοιμάσαμε. Βάζουμε από επάνω το άλλο κέικ με τη βάση του προς την κρέμα. Αλείφουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα και στολίζουμε με καρύδια ή καροτάκια ζαχαρόπαστας. Διατηρείται στο ψυγείο.

carrot 03