Τα γενέθλια …αλλιώς
Στα γενέθλια των παιδικών μου χρόνων δεν υπάρχουν οι φοβερές χρωματιστές τούρτες με θεματικό περιεχόμενο, οι σφολιάτες με τις χίλιες γεύσεις από το ζαχαροπλαστείο, η αφθονία της κρέμας με την παθιασμένη γλύκα της σοκολάτας.
Η παιδική μου μνήμη μου φέρνει τη μαμά νέα, δροσερή παρουσία με ζεστό χαμόγελο και την πιατέλα με το ψηλό κέικ πασπαλισμένο με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Πάντα μια αθώα έκπληξη τα λεπτά ψηλά κεράκια που μαρτυρούσαν 5, 6, 7 χρόνια ύπαρξης και γέλια, χαρά και διάχυτη αγάπη.
Ε, κάπου κάπου μια δυσκολία σκίαζε τις όμορφες μέρες… η ώρα περνούσε και δεν έρχονταν τα παιδιά στο πάρτυ! Και το τραπέζι στο σαλόνι είχε στηθεί: το κέικ με την άχνη περίμενε, όπως και τα παστιτσάκια, τα μισοφέγγαρα με το ινδοκάρυδο, τα πτι-φούρ με τη μαρμελάδα, τα καρυδωτά και η πίτα.
Οι καλεσμένοι όμως το είχαν ξεχάσει ή δεν είχαν ειδοποιηθεί καταλλήλως στο διάλειμμα το πρωί στο σχολείο! Αυτή η …λεπτομέρεια δε σταματούσε κάποιους! Έτρεχαν την τελευταία στιγμή, ξαναμμένοι από την έξαψη στις κατηφοριές και τα στενά δρομάκια του Κιλκίς, σπίτι-σπίτι να μαζέψουν τους μικρούς καλεσμένους γιατί: «σήμερα έχω τα γενέθλιά μου, το ξεχάσατε; ». Και έρχονταν ένα τσούρμο παιδιά με τα μικρά δωράκια τους αλλά πιο πολύ με αθώα διάθεση να βρεθούν ξανά μαζί και να παίξουν.
Γι΄αυτό το πάρτυ οι συνταγές μου είναι, το κλασικό κέικ, το γνωστό 1,2,3,4 κέικ των μαμάδων μας με ένα twist δικό μου και το Kugelhopf, το περίφημο κέικ Αλσατίας σε παραλλαγή. Και τα δύο ταιριάζουν απόλυτα στην εικόνα του μυαλού μου, εντυπωσιακά στη γεύση και στην εμφάνιση, κάτασπρα από την άχνη ζάχαρη, ή την κρέμα, όπως πρέπει για γενέθλια. Η επιλογή είναι δική σας!
Οι συνταγές...
Κλασικό κέικ
Θα χρειαστούμε
Ζύμη του κέικ
- 1 φλυτζάνι (226 γρ.) ανάλατο βούτυρο
- 2 φλυτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 μέτρια αυγά
- 1 φλυτζάνι γάλα
- Λίγο πασπάλισμα από αλάτι
- 1 κοφτό κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ (έξτρα!)
- ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
Γέμιση
- 1 κούπα λεμονόκρεμα –το εγγλέζικο lemon curd
Γαρνίρισμα
1,2, 1,2: αυτή η αναλογία για την κρέμα γαρνιρίσματος- 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 200 γρ. κρέμα τυριού
- 1 κούπα σαντιγί
- 2 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμόνι
Σαντιγί
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος, 250 γρ.
- 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
Αυτό είναι το κλασικό κέικ 1,2,3,4 που μας μάθαιναν οι μαμάδες μας μόλις …παντρευόμασταν! -Πολύ εύκολο, θα το θυμάσαι απέξω! Το βούτυρο με τη ζάχαρη πρώτα, τ’ ασπράδια μαρέγκα και μετά και όλα μαζί να τα βάλεις τα υλικά, θα είναι τέλειο, για το πρωινό, για τον καφέ, για τους καλεσμένους… Κάθε λίγο λοιπόν, έπεφτα και ‘γω με τα μούτρα στην άχνη και στη μαρέγκα, συντροφιά με το μίξερ και την καλοβουτυρωμένη φόρμα μου, για να εντυπωσιάσω με αυτό το απλό δημιούργημα φίλους και γνωστούς! Σήμερα θα το παρουσιάσουμε λίγο διαφορετικό, με γέμιση και επικάλυψη κρέμας, just a bit of fun! Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰ C//160⁰ στον αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι δύο στρόγγυλα βαθιά ταψάκια για κέικ, διαμέτρου 20 εκ.
Διαδικασία
- Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε αρκετά λεπτά το χτύπημα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα που έχουμε στο μπωλ διαδοχικά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Χωρίζουμε το μίγμα στα δύο ταψάκια σε ίση ποσότητα, υπολογίζουμε με το μάτι μας. Ισιώνουμε την επιφάνεια, να είναι 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος του ταψιού μας γιατί θα φουσκώσουν. Χτυπάμε τα ταψάκια λίγες φορές στο τραπέζι για να μην έχουν αέρα μέσα στο μίγμα, έτσι ψήνονται καλύτερα!
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά. Κάθε φούρνος έχει τη δική του θερμοκρασία γι’ αυτό αν το πιρούνι μας βγει στεγνό από το κέικ, όταν το βυθίσουμε στη μέση τότε έχουν γίνει. Δεν ανοίγουμε το φούρνο όμως για να ελέγξουμε, πριν να περάσουν τα 20 λεπτά, αν θέλουμε να μην «καθίσει» το κέικ!
- Να κρυώσουν έξω από το φούρνο για 10 λεπτά τουλάχιστον. Τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα που έχουμε τοποθετήσει επάνω σε ταψί για να κρυώσουν τελείως. Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα, να τα διατηρήσουμε σκεπασμένα με ένα αλουμινόχαρτο εκτός ψυγείου και να τα συναρμολογήσουμε με την κρέμα της προτίμησής μας την επομένη.
Γέμιση
Την λεμονόκρεμα –το εγγλέζικο lemon curd θα τη βρείτε στα σουπερμάρκετ, πανεύκολα κοντά στις μαρμελάδες. Έχει εκρηκτική γεύση λεμονιού αλλά είναι και παχυντική για όσους κάνουν δίαιτα γιατί περιέχει κρόκο αυγού! Μπορείτε να βρείτε φανταστικές συνταγές στο διαδίκτυο για να την παρασκευάσετε μόνοι σας, προτείνω τη συνταγή της Martha Stewart. Αλλά…. γιατί; Αν θα τη χρησιμοποιήσετε μια φορά, η έτοιμη, καλής ποιότητας είναι αρκετή. Ή αλείψτε το κέικ με την ίδια κρέμα που θα χρησιμοποιηθεί για το γαρνίρισμα!
Γαρνίρισμα
Για την επικάλυψη του κέικ θα χρησιμοποιήσουμε πάλι απλά μαθηματικά: 1,2,1,2 που σε υλικά αυτές οι αναλογίες αντιστοιχούν σε ζαχαρούχο γάλα, κρέμα τυριού, σαντιγί, κουταλάκια με χυμό φρέσκου λεμονιού! Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε τη σαντιγύ με ελαφρές κινήσεις ώστε να αναμιχθεί τελείως. Αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια κρέμα και για τη γέμιση, τότε θα χρειαστούμε να φτιάξουμε μιάμιση ποσότητα. Για τη σαντιγύ Σε κρύο κάδο και με κρύα την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο, χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αρχίζει να πήζει ελαφρά, προσθέτουμε 1 κουταλιά άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε σε υψηλή ταχύτητα. Σταματάμε μόλις σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα που δεν θα πέφτει αν αναποδογυρίσουμε τον κάδο. Διατηρούμε στο ψυγείο. Όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ιδέες
Να μείνει περίπου 2 ώρες το κέικ πριν να σερβιριστεί. Διατηρείτε για τέσσερις μέρες στο ψυγείο σκεπασμένο σε τουρτιέρα. Αντί για τα δυο ταψάκια, μπορείτε να ψήσετε το κέικ σε μια φόρμα και να το πασπαλίσετε μόλις κρυώσει με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Αντικαταστείστε το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμόνι, αν δε χρησιμοποιήσετε τη λεμονόκρεμα ή με 1 βανίλια (σποράκια από λοβό βανίλιας είναι η τέλεια, ακριβή επιλογή) Αντί για το γάλα, προσθέστε την ίδια ποσότητα γιαούρτι πλήρες!
Kugelhopf cake
Θα χρειαστούμε
- 200 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας ανάμικτο με μαργαρίνη
- 200 γρ. ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο, στα βιολογικά προϊόντα, χτυπημένη στο μπλέντερ για να γίνει σκόνη)
- 2 φακελάκια βανίλιες
- Λίγο αλάτι
- Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 4 αυγά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 125 ml γάλα (αν προβληματίζεστε με τα ml, ζυγίστε σε γραμμάρια το ίδιο, είναι μικρή η διαφορά)
- 125 γρ. ξανθές σταφίδες
- 125 γρ. μαύρες σταφίδες
Το κέικ γενεθλίων του παλιού καιρού είναι φτιαγμένο όπως το κλασικό κέικ αλλά αυτή η παραλλαγή του kugelhopf cake, πάντα πετυχαίνει και ενθουσιάζει γευστικά όποιον τη δοκιμάσει.
Σημειώστε ότι: 1. Είναι απαραίτητη η ειδική ψηλή φόρμα του κέικ! 2. Το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 3. Οι σταφίδες να είναι ελαφρά αλευρωμένες και τοποθετημένες σε μπωλάκι ανάμικτες. 4. Το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι να είναι κοσκινισμένα μαζί. 5. Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 160 ˚C, στον αέρα.
Διαδικασία
- Χτυπάμε το βούτυρο να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για πέντε λεπτά, να γίνει μια αφράτη κρέμα.
- Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, να ενσωματώνονται πριν συνεχίσουμε με το επόμενο αυγό.
- Ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα μέχρι να τελειώσουν ενώ ανακατεύουμε με το μίξερ.
- Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε απαλά.
- Αδειάζουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι φόρμα.
- Ψήνουμε για 50 έως 60 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο για τα πρώτα 30 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το πιρούνι: βυθίζουμε ένα πιρούνι απαλά στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο!
- Το αφήνουμε στη φόρμα για 15 λεπτά και μετά αναποδογυριζουμε σε μια σχάρα ώστε να κρυώσει τελείως.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Ιδέες: Αν χρησιμοποιήσετε αυτό το κέικ για τα γενέθλιά σας πρέπει να είναι τελείως λευκό μέσα! Παραλείπουμε τις σταφίδες και αντικαθιστούμε το ξύσμα πορτοκαλιού με βανίλια, χωρίς την κανέλλα. Οι σταφίδες βέβαια, συνδυάζονται απόλυτα με την υπόλοιπη γεύση αυτού του κέικ γι΄αυτό για το πρωινό σας, για κέρασμα με το τσάι σας ή τον καφέ σας μην τις ξεχάσετε!