Πασχαλινά Τσουρέκια
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, Καλό Πάσχα σε όλους. Επειδή είμαι πολύ απασχολημένη αυτή την εβδομάδα, δείχνω εδώ τη συνταγή των τσουρεκιών μου, όπως την ανέβασα σε μια ομάδα μαγειρικής που συμμετέχω. Υπόσχομαι σε σωστότερη παρουσίαση σύντομα. Πάντως όσοι δοκίμασαν μια τσιμπιά, μου είπαν ότι είναι πεντανόστιμα και μάλιστα καλύτερα από της μαμάς μου! Έλα Χριστέ και Παναγία, το άκουσα κι αυτό !!!!
Η συνταγή...
Πασχαλινά Τσουρέκια
Θα χρειαστούμε
- Υλικά
- 5 πακετάκια φρέσκια μαγιά ψυγείου των 25 γρ. το καθένα.
- 200 γρ. χλιαρό νερό
- 300 γρ. χλιαρό γάλα
- 475 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι φρεσκοτριμμένο
- 3-4 δάκρυα μαστίχας Χίου κοπανισμένα με μια κουταλίτσα ζάχαρη, όλο το μίγμα να είναι 1 κουταλάκι του γλυκού δηλαδή
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κάρδαμο φρεσκοτριμμένο
- 170 γρ. Φυτίνη κλασική, λιωμένη χλιαρή
- 1350 γρ. αλεύρι για τσουρέκια και ελάχιστο στην επιφάνεια ζυμώματος για το φτιάξιμο των τσουρεκιών
Έφτιαξα κι εγώ τα τσουρεκάκια μου για φέτος με τη μισή δόση της Ζαναέ, της παλιάς αυτής συνταγής που για μένα είναι αλάνθαστη! Ακολούθησα τις οδηγίες στο τετράδιο της μαμάς μου. Μόνον που η μαμά μου έγραφε αλεύρι 1100 ως 1500 γρ. Εγώ έβαλα ακριβώς 1350 γρ. και χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια με αυξημένη (πάνω από 12% πρωτεΐνη).
Όλα τα υλικά μου εκτός ψυγείου για μία ώρα και στην κουζίνα είχα θερμοκρασία ψηλή, στους 25 βαθμούς όσο κράτησε η διαδικασία ζυμώματος και φουσκώματος.
Το προζύμι έγινε με: τη μαγιά τριμμένη, το νερό, 1 κουταλιά ζάχαρη από τη ζάχαρη των υλικών και 1 κούπα 240 ml αλεύρι από το ζυγισμένο για τη συνταγή. Αυτά τα χτύπησα με τον αυγοδάρτη σε χυλό. Αυτό το προζύμι έμεινε να φουσκώσει σκεπασμένο με μάλλινη κουβέρτα μέχρι να διπλασιαστεί με φουσκάλες. Το χρησιμοποίησα αμέσως.
Μετά χτύπησα με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και όταν έγιναν σα κρέμα απαλή κρεμ, πρόσθεσα τα μπαχαρικά, το γάλα, σιγά σιγά το αλεύρι με το αλάτι διαλύοντάς τα με το χέρι. Μόλις άρχισε να σχηματίζεται η ζύμη, έπαιρνα με το χέρι μου τη λιωμένη Φυτίνη και την ενσωμάτωνα στη ζύμη μου. Τέντωσα και δίπλωσα απαλά για 10 λεπτά. Σκέπασα με μεμβράνη τη λεκάνη με τη ζύμη και με μια μάλλινη μικρή κουβέρτα που είναι σε χρήση μόνον για ζαχαροπλαστική στο σπίτι μου. Δε ζύμωσα αλλά τέντωνα και δίπλωνα τη ζύμη απαλά για 3 φορές με 20 λεπτά ξεκούραση ανάμεσα. Ακριβώς όπως κάνουμε με το ψωμί.
Τα ζυμωμένα τσουρέκια τα σκέπασα με μεμβράνη για να μην ξεραθούν, όπως και τη ζύμη που περίμενε για το πλάσιμο. Έγιναν 6 τσουρέκια, τα 2 των 450 γρ. το καθένα και τα άλλα περίπου από 500 γρ. ζύμης το καθένα.
Τα δυο στρόγγυλα τσουρέκια έχουν γέμιση: 1 βάζο πραλίνα φουντουκιού του εμπορίου, 220 γρ., και από 100 γρ. ξανθές σταφίδες, κουβερτούρα ψιλοκομμένη και αμύγδαλα ψιλκομμένα, ασπρισμένα και καβουρντισμένα. Από ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα και τζίντζερ σκόνη.
Επάλειψη: Κρόκος αυγού, χρειάστηκα 3 κρόκους και 3 κουταλιές γάλα, χτυπημένα μαζί. Έψησα στους 170ο C, στο 1ο ράφι από κάτω του φούρνου, για 30 λεπτά. Κάθε ταψί είχε 1 ή 2 τσουρέκια, δεν τα στρίμωξα δηλαδή. Τα ταψιά, που περίμεναν όσο ψηνόταν κάποιο άλλο στον φούρνο, τα έβαλα στο ψυγείο. Και 5-10 λεπτά πριν μπουν στον φούρνο τα άλειψα με το μίγμα κρόκου-γάλακτος και πασπάλισα με φιλέ αμύγδαλο. Δεν τα έκοψα παρά μετά από δύο ώρες που περίμεναν σε σχάρα να κρυώσουν.
Ο εγγονός μου μόλις δοκίμασε, είπε: υπέροχο το έκανες, γιαγιά… Τι άλλο να θέλω για φέτος; Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα.