Οι Αρλέτες

ή πώς να τα ονομάσω αλήθεια; Επίπεδα, στρόγγυλα γυαλάκια… πολύ νόστιμα!!!!!

Στην πραγματικότητα ονομάζονται arlettes- αρλέτς και είναι μια παλιά συνταγή που ενώ είχε ξεχαστεί στα βιβλία συνταγών ξαναήρθε στο προσκήνιο χάριν του σεφ Paul Hollywood σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκπομπή που παρακολουθώ τελευταία.

Αυτά τα μπισκοτάκια είναι πολύ εθιστικά. Aν δεν τελειώσουν από το κουτί δεν πρόκειται κανείς να ησυχάσει στο σπίτι. Είναι φτιαγμένα από homemade σφολιάτα με λίγη υπομονή, κανέλλα και ζάχαρη. Απαραίτητο εργαλείο το ψυγείο γιατί η ζύμη πηγαινοέρχεται συχνά σε αυτό και ο κοντός πλάστης μια που πρέπει με αυτόν να τα απλώσετε τόοσο μα τόοσο λεπτά!

Είναι μια από τις πρώτες μου δοκιμές για να φτιάξω τις συνταγές που είδα στην εγγλέζικη σειρά τελευταία , The Great British Bake off. Έχω βάλει σα στόχο στη ζαχαροπλαστική μου στο σπίτι να φτιάξω όσο πιο πολλά από αυτά τα πεντανόστιμα καθώς φαίνονται γλυκά που γίνονται κάτω από την επίβλεψη και τις οδηγίες δυο πολύ γνωστών σεφ, Mary Berry και Paul Hollywood. Μμμμ! Θα ήθελα να έχω προσωπική γνώμη για το πόσο ωραία είναι….και έτσι έχω αρχίσει να δοκιμάζω συνταγές μα και διάφορες τεχνικές. Σκεφτείτε το σαν κάποιο χόμπι, συχνά πολυέξοδο αλλά σπάνια απογοητευτικό! Α, και ένας πολύ εύκολος τρόπος να συγκεντρώνετε τους αγαπημένους σας στο σπίτι, δήθεν για να δοκιμάσουν μια καινούρια συνταγή! Σσσσς, η τέλεια πλεκτάνη!

(Visited 359 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Αρλέτες

Θα χρειαστούμε

Για το ζυμάρι
  • 60 γρ. άσπρο αλεύρι για ψωμί
  • 60 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 ml κρύο νερό από το ψυγείο
    Για τη ζύμη βουτύρου
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. αλεύρι άσπρο για ψωμί
  • 25 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής
Για τη γέμιση
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
  • Άχνη ζάχαρη για το τελικό πλάσιμο των μπισκότων

Παρμένη από τη σειρά The Great British Bake off

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα δύο ειδών αλεύρια σε ένα μπολ, ανακατεμένα με το αλάτι. Προσθέτουμε στο κέντρο το λιωμένο βούτυρο ανακατώνουμε με ένα κουτάλι λίγο και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε με το κουτάλι να γίνει περίπου μια ζύμη.
  2. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε ακριβώς για 5 λεπτά.
  3. Δίνουμε ένα τετράγωνο σχήμα στο ζυμάρι 12 εκ. περίπου και το κλείνουμε μέσα σε πλαστική μεμβράνη, πάνω σε ένα πιάτο. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  4. Ετοιμάζουμε τη ζύμη βουτύρου: Χτυπάμε το βούτυρο και τα αλεύρια στο μίξερ να γίνουν σαν κρέμα.
  5. Ανοίγουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε μέσα την κρέμα αυτή, διπλώνουμε το χαρτί και με τον πλάστη πάνω από το χαρτί, φτιάχνουμε ένα μακρόστενο φύλλο, ίδιου πλάτους αλλά διπλάσιο σε μέγεθος από το προηγούμενο ζυμάρι. Είναι πολύ μαλακό αλλά στο ψυγείο θα σκληρύνει και θα είναι κατάλληλο για να το πλάσουμε με το άλλο ζυμάρι. Μην ανησυχείτε καθόλου. Απλώς βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα.
  6. Αφού κρατήσετε το χρόνο που χρειάζεται για τις δυο ζύμες, τις ανοίγετε προσεχτικά και τοποθετείται το ζυμάρι στη μέση ακριβώς από τη λεπτή και σκληρή τώρα ζύμη βουτύρου.
  7. Διπλώνετε και τις δυο πλευρές της ζύμης βουτύρου προς τα επάνω ώστε να καλύψει όσο γίνεται περισσότερο το ζυμάρι. Αν έχει αρχίσει να λιώνει και είναι μια πολύ ζεστή μέρα, ξαναβάλτε τα στο ψυγείο για λίγο για να σφίξουν και να είναι εύκολα στο πλάσιμο.
  8. Τώρα διπλώστε αυτό το πλαστό κατασκεύασμά σας σαν να διπλώνεται ένα βιβλίο. Αφήστε το μέσα στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με τον πλάστη ισιώστε το λίγο. Βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα.
  9. Βγάζετε από το ψυγείο τη ζύμη σας και όπως είναι πάνω από το αντικολλητικό χαρτί την απλώνετε λίγο, 12×20 εκ., ανοίγετε και διπλώνετε ίσα μέρη ζύμης προς τα μέσα στο κέντρο της ζύμης. Φτιάχνεται πάλι ένα παραλληλόγραμμο δηλαδή, το οποίο το διπλώνετε σα βιβλίο. Τυλίγετε με τη μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  10. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αριθ. 9 αλλά τώρα πριν συνεχίσετε το πλάσιμο του 12×20 παραλληλογράμμου σας, πασπαλίστε επάνω του τη γέμιση ανακατωμένη και πιέστε την ελαφρά με τον πλάστη. Επειδή είναι ξηρή θέλει να εισχωρήσει ελαφρά στη ζύμη. Συνεχίζετε τη διαδικασία αριθ. 9. Τώρα το «βιβλίο» που φτιάξατε απλώστε το απαλά με τον πλάστη και φτιάξτε ένα γεμιστό παραλληλόγραμμο 12×20 εκ. Φτιάξτε το ρολό, τυλίγοντας από τη στενή μεριά, κλείστε το σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφήστε το και πάλι για μισή ώρα στο ψυγείο.
  11. Βγάλτε από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι πασπαλισμένο με αλεύρι κόψτε με προσοχή 8 ίσες φέτες.
  12. Σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με μπόλικη άχνη ζάχαρη, τεντώστε με τον πλάστη κάθε φέτα για να γίνει ένα οβάλ λεπτό μπισκότο που και από τις δυο πλευρές θα έχει άχνη ζάχαρη γιατί αλλιώς θα κολλήσει στο μαχαίρι και θα χάσει το σχήμα του.
  13. Τοποθετείστε τα μπισκότα σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί αραιά το ένα από το άλλο.
  14. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C, για 10 λετπά και αφού τα γυρίσετε με το ταψί έξω από το φούρνο μια φορά, ψήστε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  15. Βγάλτε τα, αφήστε τα όπως είναι στο ταψί για 5 λεπτά γιατί είναι ακόμη μαλακά. Κατόπιν αφήστε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
  16. Κεράστε τα με ένα φλυτζάνι καφέ. Τέλεια!

sweet06

Ιδέες: Γιατί να μην τα κάνω με έτοιμη σφολιάτα; Να μια καλή ερώτηση! Πιστεύω πως δεν είναι τόσο δύσκολα όσο να διαβάζεις και να εκτελείς τη συνταγή αλλά και η ζύμη είναι πολύ υπέροχη πράγμα που ίσως δε συμβαίνει πάντα με τις έτοιμες σφολιάτες. Αλλά καλό θα ήταν να τις δοκιμάσω και με μια έτοιμη σφολιάτα…

sweet02