Μια φρέσκια ιδέα
Αν θέλετε κάτι εύκολο και πρωτότυπο, δοκιμάστε σάντουιτς και τσιπς λαχανικών. Θα τα ετοιμάσετε σε χρόνο ρεκόρ με απλά και φρέσκα υλικά και θα τρώτε μαζί με τους αγαπημένους σας κάποια Πέμπτη μεσημέρι ή ένα Σάββατο βραδάκι, με ένα φλυτζάνι τσάι earl grey, μια μπύρα, ένα φρουτώδες, λευκό κρασί…. Πολλές επιλογές, μια μόνον καλή παρέα!
Οι συνταγές...
Τσιπς Λαχανικών
Θα χρειαστούμε
Υλικά για 3 άτομα
- 1 μικρή πατάτα
- ½ γλυκοπατάτα (την κόκκινη)
- 1 παντζάρι
- 1 ρεπάνι άσπρο
- 1 καρότο μέτριο
Τα πρωτοδοκίμασα συσκευασμένα σε πακέτο. Μου φάνηκε υπέροχη η ιδέα και αμέσως θέλησα να τα φτιάξω σπιτικά! Η πιο ιδανική εποχή είναι τον χειμώνα γιατί υπάρχει μια πληθώρα από πολύχρωμα, φρέσκα λαχανικά στα μανάβικα και είναι πειρασμός πολύ εύκολος.
Το μόνο που θα κάνουμε είναι να διαλέξουμε αρμονικά τα σχήματα των λαχανικών μας, να μπορούν να βγάζουν ομοιόμορφες, όσο είναι δυνατόν φετούλες. Φυσικά επειδή θα είναι πολύ λεπτές, στο τηγάνι θα γυρίσουν μερικές και θα γίνουν κάπως σγουρές και αυτό είναι το πολύ ωραίο σχήμα τους!
Διαδικασία
- Ετοιμάστε ένα μπολ με κρύο νερό και λίγο αλάτι.
- Κόψτε με υπομονή πολύ λεπτές στρόγγυλες φετούλες από τα ωμά λαχανικά και ρίξτε τες μέσα στο νερό. Αν έχετε μαντολίνο θα σας βοηθήσει πολύ, αλλιώς με το χέρι και καλό μαχαίρι, όπως εγώ!
- Βάλτε το μπωλ λίγη ώρα στο ψυγείο ή ρίξτε παγάκια μέσα.
- Ετοιμάστε το τηγάνι με καλαμποκέλαιο αρκετό, όπως θα τηγανίζατε λουκουμάδες.
- Βγάλτε τα λαχανικά σε καθαρή πετσέτα ποτηριών και σκουπίστε τα πολύ καλά. Για να μείνουν κρύα τα έβαλα μαζί με την πετσέτα στην κατάψυξη λίγο, όσο χρειάζεται για να κάψει το λάδι.
- Ρίξτε λίγα λαχανικά να τηγανιστούν, να μην σκεπάζουν το ένα το άλλο αλλά να γεμίσει φυσικά το τηγάνι. Γυρίστε τα με την τρυπητή κουτάλα να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά. Δε θα σας δώσουν την αίσθηση ότι σκληραίνουν όπως οι τηγανιτές πατάτες αλλά βγάλτε τα μόλις αρχίζουν να ροδίζουν ή γυρνούν οι άκρες. Το παντζάρι χρειάζεται πολύ λίγη ώρα. Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί για να μείνει εκεί το περίσσιο λάδι που τυχόν πήρατε με την κουτάλα.
- Πασπαλίστε με αλάτι ή καλύτερα με ανθό αλατιού! Σερβίρετε σε μικρά ατομικά μπωλ.
Ελαφρά κρύα Σάντουιτς
Θα χρειαστούμε
- Μοσχάρι, horseradish, κάππαρη, ανάμικτη σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, λόλα
- Ζαμπόν, μουστάρδα Dijon, ανάμικτη πράσινη σαλάτα
- Κασέρι cheddar, πίκλες (αγγουράκι τουρσί ή Branston mild pickle), ανάμικτη πράσινη σαλάτα
- Χούμους, καρότο τριμμένο και πράσινες ελιές
- Και αν τολμάτε, σερβίρετε σε ελληνικούς ουρανίσκους τον παρακάτω συνδυασμό που αποτελεί μια παραξενιά των Άγγλων, που βέβαια δεν αρέσει σε όλους: κλασικό cucumber sandwich: πολύ λεπτές μακρόστενες φέτες αγγουριού, στεγνωμένες πολύ καλά σε πετσέτα με τριμμένο, φρέσκο μαύρο πιπέρι και βούτυρο)
Όσοι τα δοκίμασαν, ξετρελάθηκαν. Και σας προτείνω να σερβίρετε μια ποικιλία από σάντουιτς.
Ετοιμάστε τα σάντουιτς, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο, εναλλάξ μαύρο με άσπρο ψωμί και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα στη μέση και κατά μήκος. Στερεώστε τα με 2 ξυλάκια για σουβλάκια και προσφέρετε μια ποικιλία από 4 μισά σάντουιτς για τον καθένα.