Μια κρητικιά σάλτσα για μακαρόνια

cretan salsa lenafusion

4η σελίδα από το Καλοκαιρινό μου Μαγειρολόγιο
Μy Summer Cooking Diary

29/8/2013

Ελληνικότατη και νοστιμότατη! Είναι η σάλτσα με κολοκυθάκια μικρά και ξινόχοντρο Κρήτης, σερβιρισμένη πάνω σε πράσινα και άσπρα μακαρόνια ανάμιχτα. Νομίζω ιδανικό πιάτο για δίαιτα, αν προσέξουμε και τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε! Η συνταγή είναι μια δική μου παραλλαγή της γνωστής παραδοσιακής κρητικιάς συνταγής που περιέχεται στο πακέτο του ξινόχοντρου από τα Χανιά Κρήτης.

(Visited 160 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Σάλτσα με ξινόχοντρο Κρήτης

cretan salsa 2

Θα χρειαστούμε

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ξινόχοντρος – θα τον βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με Κρητικά ή παραδοσιακά προϊόντα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 μικρά πράσινα κολοκυθάκια (αυτά με τους ανθούς, τα zucchini) ξυσμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 800 ml νερό ζεστό
  • 10 φυλλαράκια πλατύφυλλου φρέσκου βασιλικού
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σερβίρουμε πάνω σε μακαρόνια. Η συγκεκριμένη παρασκευή ξινόχοντρου περιέχει μυζήθρα ζυμωμένη με το κατσικίσιο γάλα και το χοντροαλεσμένο σιτάρι. Σε άλλες ποικιλίες προσθέστε το τυρί που θέλετε πριν το σερβίρισμα.

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα κολοκυθάκια που είναι πάρα πολύ λεπτές φετούλες, σχεδόν διαφανείς. Ανακατώνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά στο λάδι.
  2. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον τοματοπελτέ. Ρίχνουμε και 500 ml νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τριμμένο λίγο τον ξινόχοντρο και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου να μαλακώσει και να ενσωματωθεί με τη σάλτσα.
  4. Στη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε ζεστό νερό, το αλάτι, δοκιμάζουμε και αφήνουμε να προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού.
  5. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.