Μια κρητικιά σάλτσα για μακαρόνια
4η σελίδα από το Καλοκαιρινό μου Μαγειρολόγιο
Μy Summer Cooking Diary
29/8/2013
Ελληνικότατη και νοστιμότατη! Είναι η σάλτσα με κολοκυθάκια μικρά και ξινόχοντρο Κρήτης, σερβιρισμένη πάνω σε πράσινα και άσπρα μακαρόνια ανάμιχτα. Νομίζω ιδανικό πιάτο για δίαιτα, αν προσέξουμε και τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε! Η συνταγή είναι μια δική μου παραλλαγή της γνωστής παραδοσιακής κρητικιάς συνταγής που περιέχεται στο πακέτο του ξινόχοντρου από τα Χανιά Κρήτης.
(Visited 160 time, 1 visit today)
Η συνταγή...
Σάλτσα με ξινόχοντρο Κρήτης
Θα χρειαστούμε
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ξινόχοντρος – θα τον βρείτε σε όλα τα μαγαζιά με Κρητικά ή παραδοσιακά προϊόντα
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 4 μικρά πράσινα κολοκυθάκια (αυτά με τους ανθούς, τα zucchini) ξυσμένα και ψιλοκομμένα
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 800 ml νερό ζεστό
- 10 φυλλαράκια πλατύφυλλου φρέσκου βασιλικού
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σερβίρουμε πάνω σε μακαρόνια. Η συγκεκριμένη παρασκευή ξινόχοντρου περιέχει μυζήθρα ζυμωμένη με το κατσικίσιο γάλα και το χοντροαλεσμένο σιτάρι. Σε άλλες ποικιλίες προσθέστε το τυρί που θέλετε πριν το σερβίρισμα.
Διαδικασία
- Ρίχνουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα κολοκυθάκια που είναι πάρα πολύ λεπτές φετούλες, σχεδόν διαφανείς. Ανακατώνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά στο λάδι.
- Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον τοματοπελτέ. Ρίχνουμε και 500 ml νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τριμμένο λίγο τον ξινόχοντρο και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου να μαλακώσει και να ενσωματωθεί με τη σάλτσα.
- Στη διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε ζεστό νερό, το αλάτι, δοκιμάζουμε και αφήνουμε να προσθέσουμε λίγο πριν το τέλος τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού.
- Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.