Λίγο ελβετικό τυράκι, αγαπητή μου;
…λέω πως κάπως έτσι θα ρωτούσε ένας ήρεμος Ελβετός τη γυναίκα του, κάποιο ηλιόλουστο πρωί, καθισμένος χαλαρά στην ξύλινη τραπεζαρία του. Και θα της χαμογελούσε, εκεί έξω στο γρασίδι της αυλής του σπιτιού του, δίπλα ακριβώς στη λίμνη με τα πεντακάθαρα νερά.
Και μετά θα σήκωνε το βλέμμα του να αντικρίσει την επιβλητική φιγούρα του απέναντι βουνού που καθρεφτίζεται μέσα στο νερό, κάτι σαν μια σκηνή από ταινία του JamesBond, που πρώτα σε εκπλήσσει με την απίθανη φυσική ομορφιά του τοπίου και μετά ακολουθεί η απερίγραπτη δράση…
Αχ αυτή η Ελβετία με τις ομορφιές της…
Από παλιά η Ελβετία για μένα σήμαινε τυράκι και σοκολάτα. Απλά έτσι νόμιζα…
Εκεί βέβαια ανακάλυψα πόσα πολλά ονόματα έχει μια σοκολατένια τρούφα και πόση ιεροτελεστία και αγάπη χρειάζεται όχι μόνον για να τη φτιάξεις αλλά για να την πιάσεις με μια μακριά λαβίδα, να την τοποθετήσεις απαλά σε ένα σικ λευκό σακουλάκι με τη φίρμα της σοκολατερί γραμμένη με χρυσά ή ασημιά γράμματα. Kαι να την ασφαλίσεις εκεί πριν την προσφέρεις ευγενικά στον επόμενο πελάτη…
Α, και πόσο νόστιμo και άκρως παχυντικό μπορεί να είναι ένα ρολάκι ελβετικής γραβιέρας σε αφράτο ψωμί απλόχερα παραγεμισμένο με χοντρό αλάτι και soft full fat βουτυράκι!
Αλλά τελικά δεν είναι μόνον το κακάο και το γάλα που παίζουν τα τόσα γευστικά παιχνίδια τους σε αυτήν τη χώρα…
Πριν λίγες μέρες βρέθηκα μπροστά σε απίθανα τοπία, στις αντιθέσεις της φύσης με νερά, βουνά και κάποια άπειρα γρασίδια, στα υπέροχα σπίτια, σε πολλά λουλούδια και σε πεντακάθαρους δρόμους.
Μια γαλήνη που αλλάζει μόνον κατά βούληση του κάθε επισκέπτη που θέλει ίσως να σηκώσει μερικά έντονα κύματα αδρεναλίνης και αυτά όταν θα συμμετέχει σε αθλητικές εξορμήσεις ή θα πληρώνει για να απολαύσει τόσα πολλά συγκεντρωμένα υλικά ή φυσικά πράγματα.
Μια απίθανη χώρα θα έλεγα, με τρομερές ανθρώπινες αντιθέσεις που δε φαίνονται στην αρχή αλλά υπάρχουν, όπως παντού…
Αλλά και τοποθετημένη σε υπέροχο σκηνικό που πολλές φορές σε αφήνει άφωνο…
Μην φάτε κλασικά, μην ψωνίσετε ε, σχεδόν τίποτα, είναι όλα απαγορευτικά… Περπατήστε σε απλόχωρους δρόμους, αγναντεύστε, κυλιστείτε σε καταπράσινα λιβάδια, αναπνεύστε φρέσκο αέρα, αναρριχηθείτε, πλατσουρίστε στα κρυστάλλινα νερά ποταμών και λιμνών.
Και βέβαια πιείτε μια ζεστή σοκολάτα με συνοδεία ένα κομμάτι κέικ μήλου ή μια ελβετική τυρόπιτα…
Φυσικά μετά τις δικές μου σύντομες γευστικές επισκέψεις σε ελβετικά καφέ, ακολουθούν οι δοκιμές και οι προσπάθειες για ό,τι με εντυπωσίασε…
Τέλεια και πολύ ευχάριστα!
Η συνταγή...
Ελβετική Τυρόπιτα
Θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη
- 75 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ανάμιξη κορν φλάουρ( όπως εξηγώ παρακάτω)
- 1 αυγό, όχι πολύ μεγάλο
Για τη γέμιση
- 70 γρ. τριμμένη ελβετική γραβιέρα mild(ήπια, γλυκιά γεύση) ή γραβιέρα Νάξου
- 80 γρ. τριμμένο Έμμενταλ Ελβετίας
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι 00 (για πίτσα)
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών- 250ml
- Αλάτι, πιπέρι
Αυτή η τυρόπιτα μοιάζει πολύ με κις λωραίν. Φυσικά την πρωτοδοκίμασα στην Ελβετία και από την πρώτη στιγμή ήξερα πως θα …ψάξω για τη συνταγή της! Είναι εύκολη, πολύ εμφανίσιμη και τη συνιστώ για πάρτυ και για κάποιο γιορταστικό μπουφέ! Η συνταγή που επιλέγω να παρουσιάσω είναι ένας γευστικός συνδυασμός που νομίζω όχι μόνον πως πλησιάζει σε αυτήν που δοκίμασα αλλά τη βρίσκω πολύ νόστιμη τελικά!
Διαδικασία
- Από το αλεύρι που χρειάζεται η συνταγή αφαιρούμε 2 κουταλιές της σούπας και τις αντικαθιστούμε με 2 αντίστοιχες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ. Κοσκινίζουμε το μίγμα 4 φορές ώστε να αναμιχθεί καλά. Έτσι έχουμε αλεύρι για κέικ, όπως λέγεται.
- Κόβουμε το πολύ κρύο βούτυρο σε ίδια κομματάκια και με τα χέρια το αναμιγνύουμε και το τρίβουμε στο αλεύρι.
- Μόλις γίνει ομοιόμορφο σαν άμμος ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δε χρειάζεται ζύμωμα, παρά μια καλή ανάμιξη.
- Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο κάτω μέρος του ψυγείου.
- Τρίβουμε τα 2 ειδών τυριά και τα ανακατεύουμε με 2 κουταλιές αλεύρι 00.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο ½ εκ. , σιγά σιγά με πλάστη αλευρωμένο ελαφρά για να μην κολλάει η ζύμη. Αν κόβεται σε μερικά σημεία, παίρνουμε κάποιο κομματάκι ζύμης από τις άκρες και το ενώνουμε εύκολα.
- Μόλις ανοίξουμε τη ζύμη τόσο όσο για να καλύπτεται η ταρτιέρα 28 εκ. που θα χρησιμοποιήσουμε, ανασηκώνουμε από τη μια πλευρά και γυρίζουμε σα ρολό τη ζύμη ώστε να την απλώσουμε εύκολα στη βουτυρωμένη ταρτιέρα.
- Προσέχουμε τις άκρες να είναι καλοσχηματισμένες, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε πολλές μεριές.
- Ρίχνουμε τα τυριά πάνω στην απλωμένη ζύμη και ισιώνουμε.
- Χτυπάμε με το πιρούνι τα αυγά να γίνει ένας αφρός και ρίχνουμε αλάτι λίγο μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μίγμα πάνω στα τυριά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰ C για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160⁰ C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35 περίπου λεπτά. Καταλαβαίνουμε πως έγινε γιατί θα συρρικνωθούν οι άκρες και θα ροδίσει η επιφάνεια.
- Τρώγεται ζεστή σύμφωνα με το ελβετικό στυλ αλλά είναι τέλεια και κρύα!