Κυριακάτικο κάλεσμα
Είναι αλήθεια πως μικρή δοκίμαζα κρυφά διαφορετικές γεύσεις στο κολατσιό μου, όπως για παράδειγμα τα αγαπημένα μου αλμυρά κράκερς με κίτρινο κασέρι και μια στρώση μαρμελάδας ή ένα άλειμμα τυριού με γλυκό πορτοκάλι, η μερέντα πασπαλισμένη με αλάτι, αλλά και άλλες, κάποιες φορές αποτυχημένες γευστικές επινοήσεις μου που θα ήθελα να τις ξεχάσω…
Τότε νόμιζα πως μέσα από αλλιώτικες γεύσεις ταξίδευα σε άλλα μέρη, συναντούσα κάθε τόσο κάτι από τον υπόλοιπο μακρινό κόσμο που δεν κυκλοφορούσε στο σπίτι μου αλλά τον άκουγα στο ραδιόφωνο, τον έβλεπα στην τηλεόραση και τον διάβαζα μέσα στα βιβλία. Έμοιαζε τόσο απέραντος και μαγικός αλλά γινόταν πιο προσιτός και διασκεδαστικός σε μένα μέσα από τις περίεργες γεύσεις μου. Οι μικροδημιουργίες αυτές λοιπόν, ήταν ευχάριστες εκπλήξεις που όπως τα χρώματα κόκκινα, πράσινα, πορτοκαλί, πιτσιλούσαν κάθε τόσο τη μικρούλα μου ζωή.
Και βέβαια όταν μεγάλωσα, έκαναν πολύ πιο εύκολο για μένα το να δεχτώ καινούριες γεύσεις από διαφορετικές κουζίνες και να τις υιοθετήσω, μάλιστα μετά μανίας, στη δική μου μαγειρική.
Γι΄αυτό συχνά οι παραδοσιακές γεύσεις μπερδεύονται με γλυκόξινες δημιουργίες κάποιας άλλης κουζίνας και it’s quite fun για όποιον θέλει να τις δοκιμάσει μαζί μας…
Μια ωραία Κυριακή λοιπόν που θέλετε να καλέσετε κόσμο στο σπίτι σας, προτείνω να μαγειρέψετε ένα κλασικό φαγητό με κρέας και λαχανικά εποχής και να το συνοδέψετε με ένα αγγλικό trifle, εύκολο, απολαυστικό και λίγο γιορταστικό.
Τώρα το χειμώνα…
με παρέα…
με τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα φρέσκα καρύδια και τα κάστανα…
και με καλό κόκκινο μπρούσκο κρασί από τη Νάουσα ή με ένα ποτήρι apple cider, made in Somerset…
Οι συνταγές...
Πουρές πατάτας κλασικός
Θα χρειαστούμε
- 1 κιλό μικρές στρόγγυλες πατάτες
- 1 κομμάτι φρέσκο βούτυρο
- 1 φλυτζάνι γάλα πλήρες
- Αλάτι και λευκό πιπέρι
- Τριμμένη παρμεζάνα ή λευκό τυρί τρίμμα
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις μικρές πατάτες ιδανικές για βράσιμο και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουν 15 λεπτά της ώρας, να μαλακώσουν. Τις λιώνουμε σε ρεντέ ή με το ειδικό εργαλείο πρέσα για πουρέ, και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι, λευκό πιπέρι, ένα κομμάτι βούτυρο και 1 φλυτζάνι γάλα. Ρίχνουμε τριμμένη παρμεζάνα, περίπου μισό φλυτζάνι του τσαγιού ή την ίδια ποσότητα τυρί φέτα. Προσοχή στο αλάτι γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το τυρί που προσθέτουμε. Να πάρει μια δυο βράσεις. Ανακατώνουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα. Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τον πουρέ, εκτός από την ιδέα του φούρνου μικροκυμάτων, προτιμώτερο να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ακόμη ή λίγο γάλα και να ζεστάνουμε το φαγητό.
Μοσχαράκι μπρεζέ
Θα χρειαστούμε
Για 4-6 άτομα
Προετοιμασία: 1 ώρα
- 1 κιλό σπάλα μοσχάρι, κομμένο σε 4 μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ ματσάκι σέλινο ή σέλερυ
- 3-4 Καρότα
- 2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 1 κανάτα ζωμό βοδινού
- 1 δαφνόφυλλο
- Φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά μουστάρδα, τύπου Dijon
- Αλάτι και πιπέρι
Μπρεζέ σημαίνει νομίζω αργό ψήσιμο σε κατσαρόλα με χοντρή βάση. Αντί γι’ αυτήν την τεχνική θα ψήσουμε το μοσχαράκι σε γάστρα στο φούρνο, σκεπασμένο ερμητικά με λαδόκολλα, για 3 ώρες ακριβώς. Αυτήν την ιδέα την υιοθέτησα από τους Hairy Bikers. Αν δε βρούμε τις παλιές καφετιές λαδόκολλες στον κρεοπώλη, τις ιδανικές για ψήσιμο πολλών ειδών κρέατος και ψαριού, θα αρκεστούμε σε δυο στρώσεις από το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος του εμπορίου!
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες κρέατος αφού τις πλύνουμε και τις στραγγίσουμε από τα νερά (με γρήγορο ταμπονάρισμα με χαρτί κουζίνας). Τις τσιγαρίζουμε στο τηγάνι και από τις δυο μεριές, ελαφρώς να ροδίσουν.
- Βγάζουμε σε πιατέλα το κρέας και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα να σωταρισθούν. Πριν το τέλος προσθέτουμε και το σκόρδο.
- Ξαναβάζουμε τα κομμάτια κρέατος και ρίχνουμε 1 ποτήρι (του κρασιού) κόκκινο κρασί, το αφήνουμε να εξατμισθεί λιγάκι και προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, ανακατώνουμε λίγο να λιώσει. Ύστερα το ζωμό βοδινού, 1 πακετάκι ζωμό ψυγείου σε ml ζεστό νερό λιωμένο.
- Ρίχνουμε το δαφνόφυλλο, φρέσκο θυμάρι, 1 κουταλιά μουστάρδας και αλάτι, πιπέρι αλλά! Προσοχή γιατί έχουμε αλατοπιπερώσει το κρέας και προσθέσαμε τον ζωμό και τη μουστάρδα που έχουν και αυτά αλάτι.
- Στη γάστρα βάζουμε πρώτα τα κομμάτια του κρέατος και από πάνω τα χορταρικά με τη σάλτσα τους. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε τις άκρες γύρω-γύρω και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε σε μικρή θερμοκρασία, των 160 C για 3 ώρες ακριβώς.
- Να μείνει το φαγητό από μισή ώρα ως τρία τέταρτα για να αναμιχτούν οι γεύσεις και να ηρεμήσει! Σερβίρουμε με πουρέ και βραστή σαλάτα με καρότα και φασολάκια.
Σαλάτα Ξύνουμε με το μαχαίρι και πλένουμε 2 καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει μισό πακέτο (του μισού κιλού) στρόγγυλα φασολάκια και τις ροδέλες τα φρέσκα καρότα και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε στην πιατέλα με λάδι και ξύδι, λίγες σταγόνες λεμόνι, λίγο πιπέρι και φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας. Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε κομματάκια φρέσκο βούτυρο, ανακατώνουμε όπως είναι ζεστά και προσθέτουμε τη μαντζουράνα και λίγο ξύδι Πουρές 1 κιλό μικρές στρόγγυλες πατάτες 1 κομμάτι φρέσκο βούτυρο 1 φλυτζάνι γάλα πλήρες Αλάτι και λευκό πιπέρι Τριμμένη παρμεζάνα ή λευκό τυρί τρίμμα Καθαρίζουμε τις μικρές πατάτες ιδανικές για βράσιμο και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Βράζουν 15 λεπτά της ώρας, να μαλακώσουν. Τις λιώνουμε σε ρεντέ ή με το ειδικό εργαλείο πρέσα για πουρέ, και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι, λευκό πιπέρι, ένα κομμάτι βούτυρο και 1 φλυτζάνι γάλα. Ρίχνουμε τριμμένη παρμεζάνα, περίπου μισό φλυτζάνι του τσαγιού ή την ίδια ποσότητα τυρί φέτα. Προσοχή στο αλάτι γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το τυρί που προσθέτουμε. Να πάρει μια δυο βράσεις. Ανακατώνουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα. Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τον πουρέ, εκτός από την ιδέα του φούρνου μικροκυμάτων, προτιμώτερο να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ακόμη ή λίγο γάλα και να ζεστάνουμε το φαγητό. Ιδέες: Το φαγητό αυτό γίνεται τέλειο και στην κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ή από μαντέμι.
Soft Cake Trifle
Θα χρειαστούμε
Η Βάση και το Σιρόπι
- Χυμός από 4 πορτοκάλια και νερό ή 4 γλυκά κλεμεντίνια και 1 λεμόνι μαζί με το νερό. Θα μετρήσετε να είναι όλα μαζί έως 2 φλυτζάνια του τσαγιού.
- 40 γρ. ζάχαρη μαύρη (light muscovado sugar)
- 75 γρ. ζάχαρη λευκή και ψιλή (caster sugar ή λευκή ζάχαρη περασμένη 2 λεπτά στο μπλέντερ)
- 50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
- 6 κουταλιές λικέρ βερίκοκο, ή Grand Marnier ή κονιάκ 3 αστέρων
- 250 γρ. πανετόνε (Ιταλικό τσουρέκι των Χριστουγέννων με σταφίδες και κομματάκια από πορτοκάλι φρουί γλασέ)
Η Κρέμα Κάσταρντ
- 818 ml γάλα ή ¾ του λίτρου και λίγο περισσότερο (και ελαφρύ 2% λιπαρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε)
- 53 γρ. σκόνη κάσταρντ (Bird’s custard powder)
- 3 κουταλιές ζάχαρη (35 γρ.)
Η Σάλτσα μήλου
Θα χρειαστούμε 100 γρ. περίπου σάλτσα μήλου που χρειάζεται για να τη φτιάξουμε:- 1.100 γρ. μήλα (απαραιτήτως να αναμίξετε 3-4 ποικιλίες, Golden Delicious, Gala, Στάρκιν, Τζόνα γκολντ, για πιο μυρωδάτη και φίνα γεύση) – περίπου 6 μήλα
- 180 ml apple cider, μηλίτης οίνος ή και απλός χυμός μήλου άγλυκος από το σουπερμάρκετ
- 1-2 κουταλιές χρυσή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο ή golden caster sugar)
Η Κρέμα Σαντιγί
- 1 κουτί φυτική σαντιγί Μόρφατ που θα χτυπήσετε με 1 φλυτζανάκι του καφέ άχνη ζάχαρη
Η διακόσμηση
- 1 σοκολάτα 70%κακάο που θα τρίψετε στην επιφάνεια του γλυκού
Η αλήθεια είναι πως αν ψάξει κανείς λίγο τις διαφορετικές κουζίνες του κόσμου, θα καταλάβει πως τελικά υπάρχουν πολλά παρόμοια φαγητά και γλυκά. Έτσι και αυτό το γλυκό θα σας θυμίσει λίγο κάτι που έφτιαχναν οι μαμάδες μας με φρυγανιά, σιρόπι, κρέμα αραβοσίτου και ζελέ, αν θυμάμαι καλά. Αλλά είναι πιο πλούσιο στη γεύση και πιο φανταχτερό! Αυτό το τράιφλ είναι λίγο διαφορετικό και από το γνωστό γλυκό που οι Άγγλοι προσφέρουν σε γιορτινές μέρες και σε πολλά επίσημα γεύματα. Έχει το πανετόνε των Ιταλών (soft cake) αντί για κάποιο άλλο κέικ ή μπισκότο σαβαγιάρ στη βάση του και φυσικά λίγα παραπάνω υλικά που το κάνουν πολύ γιορταστικό και αρκετά πρωτότυπο.
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου: θα τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα γλυκά αλλά και θα τη σερβίρουμε κρύα από το ψυγείο με λίγη σαντιγί σαν αυτόνομο γλυκό!
Καθαρίζουμε 1.100 γρ. μήλα (ζυγισμένα με τη φλούδα τους) και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα τον μηλίτη – apple cider που θα βρείτε εύκολα σε ελληνικά σουπερμάρκετ και μόλις ξεκινά να βράζει, ρίχνουμε τα μήλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25 λεπτά ώστε να μαλακώσουν πολύ. Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατώνουμε μέσα τη ζάχαρη με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο.
- Κάνουμε την κρέμα: Η συνταγή είναι στο κουτί της κρέμας. Χρησιμοποιούμε 1 1/2 δόση, από αυτήν που αναφέρεται στο κουτί. Πρώτα λιώνουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη κάσταρντ σε λίγο κρύο γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο μέχρι το σημείο βρασμού. Αμέσως το ρίχνουμε σε δόσεις στο κρύο μίγμα, ανακατώνοντας σταθερά. Επαναφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε σε ένα σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνεια με διάφανη μεμβράνη για να μη πιάσει κρούστα η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε για λίγο στο ψυγείο
- Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τους χυμούς των πορτοκαλιών και το νερό. Αν προτιμάτε 6 γλυκά κλεμεντίνια, 1 λεμόνι και νερό! Προσθέτουμε τις δύο ειδών ζάχαρες και ανακατώνουμε. Βράζουμε σε ελαφρύ σιρόπι για 4 λεπτά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τα καρύδια. Μόλις κρυώσει, ρίχνουμε το λικέρ βερίκοκο ή τις άλλες επιλογές (με προτίμηση το Grand Marnier).
- Χτυπάμε την κρέμα σαντιγί: Σε κρύο κάδο ρίχνουμε τη σαντιγί Μόρφατ, που έχουμε βάλει μισή ώρα στο ψυγείο να είναι κρύα. Χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Συναρμολόγηση: Κόβουμε το πανετόνε σε λεπτές φέτες, πάχους 2εκ. και στρώνουμε ομοιόμορφα σε ταψάκι 22 × 28 εκ.. Περιχύνουμε με το ελαφρύ σιρόπι, κρατώντας λίγο για το σερβίρισμα. Απλώνουμε με κουτάλι την κρέμα και καλύπτουμε με ένα στρώμα σάλτσας μήλου. Σκεπάζουμε με τη σαντιγί και με το μαχαίρι την ισιώνουμε επίσης ομοιόμορφα. Τρίβουμε τη σοκολάτα και βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε μετά από 5 ώρες και καλύτερα την επόμενη ημέρα. Διατηρείται στο ψυγείο για 4 ημέρες. Είναι καλύτερο την επόμενη μέρα παρασκευής του.
Ιδέες: Αν δε σας αρέσει η γλυκόξινη γεύση που δίνει ο συνδυασμός του λεμονιού, μανταρινιού και λικέρ από φρούτα, τότε να προτιμήσετε τα πορτοκάλια και το κονιάκ.