Καλημέρα, καλοκαίρι!

Αυτή η φωτογραφία είναι παρμένη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τις παρυφές του Αγίου Όρους και νομίζω ότι για μένα είναι μια ανάσα καλοκαιριού. Καθώς την κοιτούσα και ζαλιζόμουν με το τρυφερό πράσινο χρώμα των φύλλων σε συνδυασμό με το δροσερό κόκκινο των μοσχομπίζελων(που ίσως είναι), σκέφτηκα αμέσως μια παρόμοια σύνθεση για το γλυκό μου της περασμένης Κυριακής. Φράουλες με αμύγδαλα και ζύμη μπισκότου, σερβιρισμένα με σαντιγί!

Σας προσκαλώ να τη φτιάξετε μέχρι το μεσημέρι και να το σερβίρετε ακόμη και κάπως ζεστό με τη σαντιγί ή με κρέμα βανίλια παγωτό.

Untitled-1

(Visited 236 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Φράουλες με ζύμη μπισκότου

Θα χρειαστούμε

Για τη φρουτένια βάση
  • 500 γρ. φράουλες
  • Ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 κουτ. του γλυκού λεμόνι χυμό
  • 25 γρ. αμυγδαλόψυχα
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, τριμμένη στο μπλέντερ ή caster sugar
  • 3 κουτ. του γλυκού υγρή βανίλια
Ζύμη μπισκότου
  • 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 75 γρ. κρύο βούτυρο σε κομματάκια
  • 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ ροδισμένα με λίγο βούτυρο
  • 75 γρ. ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο ή demerara sugar

Ή αλλιώς strawberry crumble!

Η ιδέα του ψημένου φρούτου σε συνδυασμό με τριμμένη ζύμη μπισκότου είναι πολύ αγγλική και γίνεται σε διάφορες παραλλαγές και φυσικά με πολλά φρούτα! Πιστεύω πως το κλίμα έλκει αυτές τις ιδέες με τα ψητά φρούτα, ακόμη και το καλοκαίρι, ενώ σε μας με τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, μας ταιριάζουν πιο πολύ οι φρέσκες φρουτένιες συνταγές! Αλλά αυτή η συγκεκριμένη συνταγή, ειδικά με συνοδεία σαντιγί ή ένα βελούδινο λευκό παγωτό θα σας ενθουσιάσει και κυρίως θα σας εκπλήξει το πόσο εύκολα γίνεται ένα τόσο υπέροχο γλυκό! Αυτή η συνταγή είναι κατά βάση της Nigela Lawson και σας την παρουσιάζω, όπως την έφτιαξα εγώ.

Διαδικασία

για 6 άτομα

  1. Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε στη μέση. Τις αραδιάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, κατά προτίμηση μακρόστενο 27×16×5 εκ.
  2. Βάζουμε αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα, περίπου 150 γρ. σε κατσαρολάκι με νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός το αποσύρουμε από τη φωτιά. Με το χέρι μας αφαιρούμε τη φλούδα. Κόβουμε φιλέ τα 100 γρ. ενώ τα υπόλοιπα τα τρίβουμε στο μπλέντερ να γίνουν αμυγδαλόψιχα.
  3. Περιχύνουμε τις φράουλες με το λεμόνι, πασπαλίζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και την αμυγδαλόψυχα.
  4. Φτιάχνουμε τη ζύμη που θα καλύψει τις φράουλες. Ψήνουμε τα αμύγδαλα, κομμένα σε φετούλες ή έτοιμα φιλέ με λίγο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Να ξανθύνουν ελαφρά για 2 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ 2 φορές. Ρίχνουμε τα κομματάκια βούτυρο και τη ζάχαρη και τρίβουμε με το χέρι μας ώσπου να γίνει ένα μίγμα σαν άμμος. Ανακατώνουμε τα αμύγδαλα.
  6. Σκεπάζουμε με αυτό το μίγμα τις φράουλες και πιέζουμε ελαφρά με το κουτάλι ανάποδα για να πάει η ζύμη παντού.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ⁰C για μισή ώρα.
  8. Αφού μείνει να κρυώσει το γλυκό αν και λίγο ζεστό είναι τέλειο!, σερβίρουμε με μια γενναία κουταλιά σαντιγί ή παγωτό στο πλάι. Αυτό το γλυκό μένει στο ψυγείο για 3-4 μέρες αλλά είναι πολύ ωραίο την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα παρασκευής του.