Γεύμα με το Rob
Ο Rob είναι καλός φίλος. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Περνά όμορφα και του αρέσει η πατρίδα μας ως επί το πλείστον!
Θέλω να αισθανθεί άνετα μαζί μας. Καταλαβαίνω πως δεν του αρέσει να μπουκώνεται, ούτε είναι fan των πολύ γλυκών επιδορπίων αλλά θα εκτιμήσει σίγουρα μια νοστιμιά με καλή παρέα. Θα ετοιμάσω ένα γεύμα λίγο αγγλικό με πολλές πινελιές Ελλάδας.
Το μενού έχει:
Σολωμό στον ατμό με μαρουλοσαλάτα
Ψαροκεφτέδες
Τζατζίκι
Παξιμαδάκια λαδιού Κυθήρων, στρόγγυλα πιτάκια αραβικού τύπου
Παγωμένο ξηρό λευκό κρασί
Επιδόρπιο: Φράουλες με ζουμί
Οι συνταγές...
Τζατζίκι
Θα χρειαστούμε
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι σακούλας (στραγγιστό)
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- ½ κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. του γλυκού άνηθος ψιλοκομμένος
- αλάτι και λευκό πιπέρι.
Διαδικασία
Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το αγγουράκι. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και το σκόρδο.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα τουλάχιστον. Πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι ακόμη.
Το σπιτικό τζατζίκι θέλει να ξέρεις να εκτιμάς με το μάτι για να γίνει νόστιμο. Η αδελφή μου το έχει σίγουρα αυτό το ταλέντο στο τζατζίκι! Εγώ ακολουθώ απλώς τη συνταγή!
Ψαροκεφτέδες
Θα χρειαστούμε
- 1 μεγάλο φιλέτο φρέσκου σολωμού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι (ας μην είναι βιολογικό, θα προστεθεί μόνον στο νερό )
- 1 μαρούλι μέτριο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ φλυτζανάκι του καφέ χυμός λεμονιού
- 1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι λευκό
Υπάρχουν ίσως χιλιάδες συνταγές γι΄αυτό το έδεσμα. Ιδίως οι Άγγλοι τους τρώνε πάρα πολύ, αν κρίνω από τις τόσες συνταγές που έχουν και τα τόσα έτοιμα πακετάκια που μπορείς να βρεις στα σουπερμάρκετ. Τους κάνουν με πολλά είδη ψαριών και με πολλά διαφορετικά υλικά. Εμένα όπως και στον Στηβ μας αρέσουν μόνον αυτοί με μπακαλιάρο και λευκό ταραμά γιατί προτιμούμε τα υπέροχα ψαράκια να τα τρώμε ψητά ή τηγανητά και όχι κρυμμένα μέσα σε ένα μίγμα. Δε θυμάμαι από πού ξεσήκωσα αυτήν τη συνταγή. Σίγουρα δεν είναι παλιά. Αλλά αυτοί οι ψαροκεφτέδες είναι απλά πολύ ωραίοι!
Διαδικασία
- Πλένουμε τον μπακαλιάρο, τον αχνίζουμε σε λίγο νεράκι στο τηγάνι για 3-4 λεπτά, ώστε να μην είναι τελείως ωμός και τον ξεκοκκαλίζουμε.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με τον μπακαλιάρο αφού κρυώσει. Προσέχουμε το αλάτι γιατί ο ταραμάς είναι αλμυρός από μόνος του.
- Παίρνουμε από το μίγμα μια κουταλιά της σούπας και πλάθουμε γρήγορα και απαλά ένα κεφτεδάκι, στρόγγυλο, πλακουτσωτό.
- Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο (4 κουταλιές της σούπας, όχι πολύ στο τηγάνι), για 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
- Τρώγονται και την επόμενη σε θερμοκρασία δωματίου. Σούπερ!
Φράουλες με ζουμί
Θα χρειαστούμε
- 1 κιλό φράουλες
- 1 μπωλάκι με κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλυτζ. του καφέ κονιάκ
- ½ λεμόνι
Ο τίτλος αυτός παραπέμπει στα παιδικά μας χρόνια. Ακόμη έχω στη μνήμη μου κάποιον να λέει:
-Για την εκδρομή στο Μεταλλικό έβαλα στο στρόγγυλο τάπερ και φράουλες με ζουμί. Πρόσεχε πώς θα το ανοίξεις!…
-Μαμά, μαμά και ΄γω θέλω στο μπωλάκι φράουλες με ζουμί!….
-Αυτές οι φράουλες έχουν ζουμί; Πεντανόστιμες….
-Έμειναν καθόλου φράουλες με ζουμί; Θα τις τελειώσω εγώ, μη βάζεις τίποτε άλλο…
Τι είναι οι φράουλες με ζουμί; Είναι περίεργο αλλά μια αστεία και καθόλου ελκυστική φράση αναφέρεται σε μια γλυκιά νοστιμιά που όλοι ξέρουμε και ποτέ δε λέμε όχι, αν θα έρθει μπροστά μας αντί για άλλο γλυκό!
Διαδικασία
- Πλένουμε τις φράουλες που πρέπει καλύτερα να είναι της εποχής, πραγματικά! Οι βιολογικές σήμερα είναι πεντανόστιμες. Αλλά και αυτές που τις λένε Φράουλες Μανωλάδος είναι πολύ γευστικές κατά τον Απρίλιο και Μάιο. Διαλέγουμε φράουλες ώριμες με σφριγηλή σάρκα και μέτριες στο μέγεθος. Μπορώ με βεβαιότητα να πω πώς οι αγγλικές φράουλες αν και πολύ μικρές είναι απίστευτα νόστιμες! Οι φράουλες είναι ίσως το μόνο που ζηλεύω από τα φρούτα στην Αγγλία. Α, ίσως και τα καταπληκτικά μάνγκο που βρίσκεις εκεί!
- Τις καθαρίζουμε ώστε να μην μπούνε στο μπωλ μας φυλλαράκια ή πράσινα μέρη της φράουλας.
- Κόβουμε φέτες από τις φράουλες και βάζουμε σε ένα βαθύ γυάλινο στρόγγυλο δοχείο φαγητού μια στρώση στον πάτο.
- Από πάνω πασπαλίζουμε να πάει παντού 1-2 κουταλιές ζάχαρη και 1 κουταλιά κονιάκ και 2 σταγόνες λεμόνι.
- Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουμε τις φράουλες.
- Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε τις φράουλες στο ψυγείο. Θα τις φάμε καλύτερα την άλλη ημέρα. Αλλά και μετά από 5 τουλάχιστον ώρες έχουν αρχίσει να βγάζουν το ζουμί τους και να αναμιγνύονται τα υλικά.
- Σερβίρουμε από το ψυγείο σε μικρά μπωλάκια σκέτες με το ζουμί τους.
Ιδέες: Σε κολονάτα ποτήρια μπορούμε να σερβίρουμε και την τελευταία στιγμή να γαρνίρουμε με σαντιγύ. Είναι όμως περίσσιες θερμίδες αλλά πολύ comforting ιδέα για τους λάτρεις των γλυκών!