Επιστροφή στην ιστορία
Μικρά κεκάκια με αμύγδαλο, πορτοκάλι και βανίλια
Θα χρειαστούμε
Υλικά
- 180 γρ. ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, golden caster sugar ή περασμένη στο μπλέντερ για να γίνει ψιλή, όχι άχνη ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- Ένα πασπάλισμα αλάτι
- 180 ml ξυνόγαλα, buttermilk
- 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. αμύγδαλο σκόνη
- ½ κουταλάκι βανίλια υγρή
- 120 ml ηλιέλαιο βιολογικό (κατά δική μου προτίμηση)
- 120 ml πορτοκάλι χυμός (2 ½ μικρά πορτοκάλια)
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι βιολογικό
Για το γλάσο
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
- ½ κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
- 20 ml περίπου χλιαρό νερό
Διαδικασία για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚ C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρά με το πιρούνι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το αμύγδαλο σκόνη και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε να αναμιχθούν.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το ηλιέλαιο και χτυπάμε λίγο ακόμη με τον αυγοδάρτη. Όχι πολύ, ίσα να αναμιχθούν τα υλικά καλά.
- Αδειάζουμε το ρευστό μίγμα σε μικρές φόρμες για κέικ (χρησιμοποίησα 6 μικρές και 1 μεγαλύτερη) μέχρι ένα δάχτυλο κάτω από το χείλος γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
- Χτυπάμε μια δυο φορές τη φόρμα στο τραπέζι για να μην έχει πολύ αέρα.
6. Τοποθετούμε στο 2ο ράφι του προθερμασμένου φούρνου, μετρώντας από κάτω. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε πως μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ καθώς τη βυθίζουμε, βγαίνει καθαρή χωρίς κολλημένο μίγμα.
7. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν στη φόρμα τους και μετά τα αδειάζουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
8. Διακοσμούμε με ένα άσπρο γλάσο, χοντροκομμένη καρύδα ή σπασμένες μαρέγκες και μικρά κίτρινα ζελεδάκια, κομμένα σε κυβάκια.
Διαδικασία για το γλάσο
- Σε ένα γυάλινο μικρό μπολ ρίχνουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη με το κρεμόριο και προσθέτουμε το λεμόνι και το χλιαρό νερό στο κέντρο.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το γλάσο τη μορφή που θέλουμε, δηλαδή παχύρευστο αλλά να απλώνεται πάνω στο κέικ. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό και σιγά σιγά μέχρι την επιθημητή ρευστότητα. Αμέσως αφού το απλώσουμε, πασπαλίζουμε με την καρύδα ή τα σπασμένα κομμάτια μαρέγκας για να μην προλάβει και στεγνώσει.
- Όση ώρα διακοσμούμε το κάθε μικρό κέικ, κρατάμε το γλάσο σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα για να μην στεγνώσει.
(Visited 56 time, 1 visit today)