Η τούρτα σοκολάτα

Κανονικά αυτή η τούρτα ήταν πολύ ιδιωτική και δεν είχα σκοπό να την εμφανίσω στο μπλογκ. Αλλιώς θα φρόντιζα να φωτογραφίσω και ένα κομμάτι από το εσωτερικό της, να σας τη δείξω με τα κεράκια της και την αφιέρωση στο πλάι, αλλά και να τη «χτίσω» ακόμη λίγo!

Αλλά αφού εμφανίστηκε δημοσίως, στο facebook, λέω να δώσω και τη συνταγή της.

Όταν θέλω να φτιάξω κάτι συγκεκριμένα για ένα πρόσωπο, σκέφτομαι αυτό το άτομο και μετά προσπαθώ να δω τι θα του ταίριαζε.

Αυτή η τούρτα νομίζω πως πηγαίνει με τον ιδιοκτήτη της.

Από πάνω έχει σκόρπιες αφρικανικές βιολέτες, φτιαγμένες από ζαχαρόπαστα σε αποχρώσεις του ροζ, του άσπρου και του βιολετί. Αυτό το λουλουδάκι, που φαντάζομαι σε κάποιες χώρες θα μπορεί κανείς να το αγοράσει σαν ματσάκι και να το προσφέρει, είναι εκτός των άλλων και σύμβολο της μητρότητας. Μου αρέσει αυτή η ιδέα! Αλλά και αν το πετύχετε τέτοια εποχή στα ανθοπωλεία μας και είστε τυχεροί να είναι ένα δυνατό φυτό, να το βάλετε στη σωστή, φωτεινή θέση στο σπίτι σας με σταθερό, προσεγμένο πότισμα θα εκπλαγείτε με την ομορφιά του και τα άνθη που θα σας δώσει.

Η τούρτα κρύβει και άλλες εκπλήξεις στο εσωτερικό της, όπως η σαντιγί στη μεσαία στρώση της και τα κερασάκια στην πρώτη στρώση για λίγο παιχνίδισμα φωτός μέσα στην αυστηρή σοκολάτα, η καφετιά, ανεπεξέργαστη ζάχαρη με μελάσα αλλά και η χρυσή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο που δίνουν μια άλλη απόλαυση στο κέικ και αν δεν το ξέρεις, αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο νόστιμη, η απόλυτη σοκολάτα στην επικάλυψη…

Είναι ωραία, πώς να το κάνουμε!

Αν βρίσκετε πως ταιριάζει σε κάποιον δικό σας, διαβάστε παρακάτω τη συνταγή μου.

(Visited 1.231 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Τούρτα Σοκολάτα

Θα χρειαστούμε

Για το κέικ
  • 200 γρ. σοκολάτα, καλής ποιότητας 70%
  • 200 γρ, ανάλατο βούτυρο
  • 1 κουταλιά κόκκοι στιγμιαίου καφέ
  • 85 γρ, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 85 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
  • 200 γρ. light muscovado ζάχαρη – θα τη βρείτε σε σύγχρονα παντοπωλεία
  • 200 γρ, χρυσή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τριμμένη στο μπλέντερ ή golden caster sugar
  • 25 γρ. σκόνη κακάο
  • 3 μεσαίου μεγέθους αυγά
  • 75ml buttermilk – ξινόγαλα
Για την κρέμα σοκολάτα
  • 340 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα 60-70% σε κακάο
  • 227 γρ/1 κούπα ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ της κούπας σκόνη κακάο
  • ½ κούπα άχνη ζάχαρη
  • Λίγο πασπάλισμα από αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βανίλια υγρή Μαδαγασκάρης – ή ½ λοβό ξυσμένο βανίλιας ή 2 σφηνάκια βανίλιας
  • ¼ της κούπας κρέμα γάλακτος
Πρόσθεσα επίσης:
  • λίγα κερασάκια ή βύσσινα γλυκό στραγγισμένα και κομμένα
  • 150 γρ. περίπου κρέμα σαντιγί – φτιάξτε με Morfat σε κουτί και άχνη ζάχαρη και χρησιμοποιήστε όση θέλετε για μια στρώση. Ή χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο από το κουτί της κρέμας γάλακτος που σας περίσσεψε, χτυπημένο με 3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη. Αν και η φρέσκια κρέμα γάλακτος θα δώσει μια λεπτή στρώση σαντιγί τελικά, γιατί μάλλον ασφυκτιά ανάμεσα στις πολλές στρώσεις κέικ – σοκολάτας.
  • Χειροποίητα λουλουδάκια με ζαχαρόπαστα-καλής ποιότητας που θα κάνετε κάποιες μέρες πριν και θα τα αφήσετε να στεγνώσον και να σκληρύνουν ή χρωματιστά ζαχαρένια μπαλάκια, κομφετί ζαχαρένια, κλπ.
 

Τα υλικά του κέικ είναι μια συνταγή από το www.bbc-food.co.uk Το έφτιαξα και με τη σως σοκολάτας που προτείνεται εκεί, σοκολάτα λιωμένη σε βραστή κρέμα γάλακτος. Αλλά ήθελα να δώσω πιο δραματικό ύφος στη γεύση και την εμφάνιση αυτής της τούρτας γενεθλίων, γι’ αυτό συνδύασα το κέικ με άλλη σοκολατένια επίστρωση. Μπορείτε να μην βάλετε την υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο σοκολάτα που προτείνω και να την κάνετε με κουβερτούρα καλής ποιότητας 43-50%. Επίσης να μην καλύψετε τα πλαϊνά με κρέμα σοκολάτα και έτσι να φαίνονται όλα τα επίπεδα της τούρτας με ένα σπλας σαντιγί στο κέντρο! Πιο μοντέρνα εμφάνιση και ίσως πιο ήρεμη η γεύση του κακάο!

Διαδικασία

  1. Βγάλτε το βούτυρο, τα αυγά από το ψυγείο για 1 ώρα και έχετε όλα τα άλλα υλικά σας εκτός ψυγείου για μισή ώρα. .
  2. Βουτυρώστε 2 στρόγγυλα ταψάκια 20 εκ. Και καλύψτε τον πάτο τους με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Λιώστε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και σε χαμηλή θερμοκρασία τα υλικά: τη σοκολάτα σε ίσα μικρά κομμάτια, το βούτυρο σε ίσα, μικρά κομμάτια, την κουταλιά του στιγμιαίου καφέ λιωμένου σε 125 ml χλιαρού νερού. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Αναμίξτε τα δύο ειδών αλεύρια και τη σόδα και κοσκινίστε τα σε ένα μεγάλο μπολ κουζίνας. Ανακατώστε τις δυο ζάχαρες και το κακάο και φροντίστε να μην υπάρχουν καθόλου σβώλοι ζάχαρης.
  5. Χτυπήστε σε ένα γυάλινο μπολ τα αυγά για 2 συνεχόμενα λεπτά και ανακατώστε το ξινόγαλα.
  6. Ρίξτε με προσοχή τα υγρά υλικά σας στα ξηρά. Ανακατώνετε με την κουτάλα σας απαλά, να γίνει μια αφράτη κρέμα. Μοιράστε την με κουτάλα σερβιρίσματος σούπας στα 2 ταψάκια, προσέχοντας να υπάρχουν 2 δάχτυλα κενό ώστε να φουσκώσουν τα κέικ.Ισιώστε απαλά και απομακρύνετε τον πολύ όγκο του κέικ από το κέντρο προς τα πλάγια.
  7. Βάλτε τα ταψάκια στην ίδια ευθεία στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας, στους 180⁰C. Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι να δείτε την οδοντογλυφίδα που θα βάλετε στο κέντρο του ταψιού σας, (αφού περάσουν τα πρώτα 35 λεπτά-μην ανοίξετε το φούρνο πριν) καθαρή χωρίς κολλημένη υγρή ζύμη.
  8. Βγάλτε τα, αφήστε να κρυώσουν όπως είναι για 10 λεπτά και μετά με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίστε τα σε σχάρα, ξεκολλήστε με προσοχή το χαρτί του πάτου και αφήστε να κρυώσουν τελείως.
  9. Με ένα νήμα ή το ειδικό εργαλείο χάραξης του κέικ, κόψτε τα σε δύο ίσα μέρη το καθένα. Έχετε 4 ροδέλες κέικ.
  10. Στρώστε στην πρώτη ροδέλα, με τη μεριά που κόπηκε προς τα επάνω, μια στρώση κρέμας σοκολάτας και σκορπίστε λίγα βύσσινα ή κερασάκια. Στη δεύτερη ροδέλα βάλτε τη σαντιγί στο ίδιο πάχος που βάλατε την κρέμα σοκολάτα.. Στην τρίτη ροδέλα κέικ απλώστε κρέμα σοκολάτα. Κλείστε με την 4η ροδέλα και αφήστε καμιά μισή-με μια ώρα όπως είναι το κέικ πριν το στολίσετε εξωτερικά.
  11. Αυτά τα κέικ με επικάλυψη εγώ τα βάζω στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί η κρέμα σοκολάτα έχει βούτυρο και παγώνει αρκετά.

Υλικά για την κρέμα σοκολάτα εσωτερικού και επικάλυψης

Αυτήν τη συνταγή την πήρα από το μπλογκ www.foodess.com και είναι η Chocolate frosting by foodess.com, κυρίως γιατί μου άρεσε η εμφάνιση αυτής της κρέμας σοκολάτας. Εγώ βέβαια, δεν μπόρεσα, με αυτά τα υλικά και με το χτύπημα που έκανα να την κάνω πιο αέρινη και ανοιχτόχρωμη. Όσο χτυπούσα, διατηρούσε την ίδια πηχτή, βελούδινη εμφάνιση, γι’ αυτό σταμάτησα. Ξέρετε, τι λένε, κάθε συνταγή βγαίνει διαφορετικά από άλλο χέρι!

Διαδικασία για την κρέμα σοκολάτα

  1. Λιώστε σε μπαιν μαρί (και αυτοσχέδιο, ένα κατσαρολάκι επάνω σε άλλο που έχει νερό που σιγοβράζει) τη σοκολάτα σας, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Εννοείται πως δεν πρέπει να στάξει μέσα κάποιος υγροποιημένος ατμός! Αφήστε να κρυώσει.
  2. Χτυπήστε το βούτυρο καλά, 5 λεπτά βάλτε την άχνη, το κακάο και το αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα.
  3. Ρίξτε τη σοκολάτα σας υγρή και ανακατώστε.
  4. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε για 2 λεπτά. Μετά ενσωματώστε και τη βανίλια.
  5. Χρησιμοποιείστε την κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου για να καλύψετε το κέικ και να στρώσετε ανάμεσα.
  6. Την κρέμα σοκολάτα μπορείτε επίσης να την κάνετε δυο μέρες πριν, να τη βάλετε στο ψυγείο αλλά όταν θα την χρησιμοποιήσετε θα την ξαναχτυπήσετε λίγο με το μίξερ.

Ιδέες: Για τις φρέσκες, αφρικανικές βιολέτες διαβάστε ένα φανταστικό άρθρο στο μπλογκ www.lemoncinnamon.blogspot.gr και συγκεκριμένα εδώ

 

tourta