Επιστροφή στην ιστορία
Φρουτένια φλάπτζακ – Fruit Flapjacks
Θα χρειαστούμε
- 30 γρ. demerara ζάχαρη – ή αν δε βρίσκετε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο-προϊόν βιολογικής γεωργίας
- 30 γρ. γλυκόζη
- 70 γρ. μέλι –προτιμώ πάντα το θυμαρίσιο
- Ελάχιστο αλάτι
- 220 γρ. νιφάδες βρώμης
- 30 γρ. ξηρή ινδική καρύδα τριμμένη
- 100 γρ. ανανάς αποξηραμένος – κομμάτια ανανά που είναι συσκευασμένα γιατί είναι πιο υγρά και μαλακά
- 75 γρ. δαμάσκηνα ξηρά- αυτά που είναι συσκευασμένα γιατί είναι πιο υγρά και μαλακά
Με τις αλλαγές και προσθέσεις που έχω κάνει θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα με ένα όχι τόσο ζαχαρένιο, απαλό στη γεύση και ιδανικά φρουτένιο, γι’ αυτό και η ονομασία άλλωστε, γλυκό για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνον! Η βασική ιδέα για τη συνταγή είναι από το μπλογκ που ονομάζεται Kate the Bake.
Διαδικασία
- Ψιλοκόβουμε τον ανανά και τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε την ινδική καρύδα.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τη γλυκόζη και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε και το αλάτι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160⁰ C.
- Μέσα σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης, τα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα φρούτα και προσθέτουμε το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε να γίνει ένας πολτός.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος- αν είναι πολύ λεπτό βάλτε το διπλό.
- Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού σούπας στρώνουμε το μίγμα και μετά πιέζουμε ελαφρά με το χέρι.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δείτε τις άκρες να κοκκινίσουν ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο.
- Με ένα μαχαίρι και όσο είναι ζεστό το γλυκό, χαράζουμε τα κομμάτια συνήθως μακρόστενα και αφήνουμε, όπως είναι με το ταψί να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει τελείως, το ανοίγουμε και βγάζουμε τα κομμάτια, τα οποία διατηρούμε αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο.
(Visited 325 time, 1 visit today)