Επιστροφή στην ιστορία

Φλάπτζακ με μέλι – Honey Flapjacks

flapjacks lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 75 γρ. Ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 125 γρ. μέλι
  • 25 γρ. gr demerara ζάχαρη — αν δε βρείτε, δοκιμάστε τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο-προϊόν βιολογικής γεωργίας
  • 250 γρ. Νιφάδες βρώμης

Λοιπόν, αυτά τα φλάπτζακ δεν τυχαίνουν της ευρείας γνωριμίας με εμάς τους Έλληνες! Είναι αλήθεια ότι και εγώ τα ανακάλυψα και τα εκτίμησα δεόντως στην Αγγλία. Τα έπαιρνα από το μαγαζάκι των Ινδών δίπλα στο σπίτι μου, κάθε φορά που ήθελα να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για μια καινούρια μου επιτυχή προσπάθεια επιβίωσης στο ξένο μέρος! Και ναι, έχω φάει πολλά φλάπτζακ και σε απίθανες παραλλαγές. Έχω και τις προτιμήσεις μου και μπορώ να συμβουλεύσω για πολλές μάρκες και ποικιλίες! Τότε νόμιζα πως πουλιούνται μόνον, και είναι δύσκολο να τα φτιάξεις στο σπίτι. Εκεί, στην Αγγλία, ήταν που έκανα και τη γνωριμία μου με τη βρώμη και με τον κύριο Quaker! Σιγά σιγά έγινε και ο πολυπόθητος συνδυασμός των υλικών και έτσι άρχισα να δοκιμάζω να φτιάχνω και τα δικά μου φλάπτζακ. Βέβαια, πιστεύω πως στα έτοιμα χρησιμοποιούν άλλο φυτικό λίπος ή το ζωικό, δηλαδή το λαρδί-lard, που είναι αλήθεια πως εμείς δεν το έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει στο σπίτι μας ούτε γνωρίζω από τις γιαγιάδες μου κάποια χρήση του σε γλυκά. Αλλά οι συνταγές μου σήμερα θα σας αρέσουν πολύ, ειδικά αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, θα σας πρότεινα οπωσδήποτε να τα φτιάξετε γιατί είναι εύκολα, πεντανόστιμα, νηστίσιμα και υγιεινά. Τα φλάπτζακ τρώγονται για σνακ σκέτα ή συνοδεύουν τέλεια τον καφέ, ένα φρέσκο χυμό φρούτων ή το τσάι σας! Αυτή είναι μια συνταγή που βρήκα τελευταία στο περιοδικό Fancy, the Julian Graves cooking and baking magazine και μου άρεσε. Είναι απλή και γίνεται με υλικά που όλοι σίγουρα έχουμε πάντα στο σπίτι. Τις νιφάδες βρώμης δε τις βρίσκεις εύκολα σε ελληνικό σπίτι αλλά τώρα πια τις αγοράζεις από το σουπερμάρκετ. Μην τα ψήσετε πάρα πολύ, έτσι κι αλλιώς θα στεγνώσουν καθώς κρυώνουν.

Για 8-12 κομμάτια

Διαδικασία

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο ή μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το μέλι και λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160⁰ C.
  3. Μέσα σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε τις νιφάδες βρώμης και προσθέτουμε το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε να γίνει ένας πολτός.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση  και καλύπτουμε τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος- αν είναι πολύ λεπτό, βάλτε το διπλό.
  5. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού σούπας στρώνουμε το μίγμα και μετά πιέζουμε ελαφρά με το χέρι.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δείτε τις άκρες να κοκκινίσουν ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο.
  7. Με ένα μαχαίρι και όσο είναι ζεστό το γλυκό, χαράζουμε τα κομμάτια συνήθως μακρόστενα ή τριγωνικά (αν χρησιμοποιήσετε στρόγγυλο ταψάκι), και τα αφήνουμε, όπως είναι με το ταψί να κρυώσει.
  8. Όταν κρυώσει τελείως, το ανοίγουμε και βγάζουμε τα κομμάτια, τα οποία διατηρούμε αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο.
(Visited 204 time, 1 visit today)
Φρουτένια φλάπτζακ – Fruit Flapjacks
Κόκκινες φακές με ρύζι