Επιστροφή στην ιστορία

Ρεβανί Λακωνίας

Θα χρειαστούμε

Υλικά
  • 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 6 βιολογικά (κατά προτίμηση) αυγά μετρίου μεγέθους
  • 150 γρ. ινδοκάρυδο (συν 50 γρ. για πασπάλισμα)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα από λεμόνι
  • 1 κουτ. του γλυκού βανίλια υγρή
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:
  • 3 ½ ποτήρια (του νερού, κανονικά) ζάχαρη κρυσταλλική
  • Λίγο χυμό λεμονιού (λιγότερο από ½ λεμόνι)
  • 3 ποτήρια νερό

Διαδικασία για το ρεβανί

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180⁰ C. Κοσκινίζετε δύο φορές το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε το βούτυρο για 2 λεπτά με το μίξερ να αφρατέψει σαν κρέμα. Προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη. Όταν ενσωματωθούν ρίχνετε ένα ένα τ’ αυγά και ανάμεσα από μια κουταλιά από το αλεύρι.

Ρίχνετε έπειτα εναλλάξ γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας πάντα από το γάλα και τελειώνοντας με το αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατώνετε απαλά το ινδοκάρυδο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Σ’ αυτό το ρεβανί βάζετε και τα τρία αυτά μυρωδικά. Η όλη διαδικασία εκτέλεσης θα χρειαστεί 10 λεπτά. Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ μεσαίου μεγέθους.

Ψήνετε για 45 λεπτά ή μέχρι να δείτε πως η οδοντογλυφίδα που μπήγετε στο κέντρο του γλυκού βγαίνει καθαρή. Αφήνετε για 1 ώρα τώρα το καλοκαίρι να γίνει χλιαρό και μετά το σιροπιάζετε. Μπορείτε να το κάνετε από το βράδυ και το άλλο πρωί να το σιροπιάσετε με καυτό σιρόπι. Πασπαλίζετε με τριμμένο ινδοκάρυδο. Μετά κόψτε τετράγωνα κομμάτια και αν θέλετε σερβίρετε μαζί παγωτό στρατσιατέλα (με κομμάτια σοκολάτας μέσα). Αλλά και σκέτο είναι πεντανόστιμο. Για την επόμενη μέρα διατηρήστε το στο ψυγείο.

Διαδικασία για το σιρόπι

Βράζετε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Μετά από 3 λεπτά που βγάλατε το σιρόπι από τη φωτιά, το ρίχνετε σιγά σιγά στο χλιαρό κέικ. Θα απορροφηθεί αργά γι’ αυτό περιμένετέ το.

lena2

(Visited 71 time, 1 visit today)
Jaffa cakes
Μικρογεμιστά στον φούρνο