Κεκάκια ταψιού με μαρμελάδα και καρύδα
Θα χρειαστούμε
Για το κέικ
- 250 γρ. ζάχαρη ξανθή
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ (χρησιμοποιήστε βιολογικό!)
- 4 αυγά βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη μαρμελάδα
- 200 γρ. σμέουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 160 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κομματάκι βούτυρο
Εκτέλεση
Τρίβουμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ να γίνει σκόνη.
Χτυπάμε το βούτυρο να γίνει σαν κρέμα
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανάμεσα ρίχνουμε από μια κουταλιά αλεύρι.
Ανακατώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κοσκινίζουμε μέσα στο μίγμα. Χτυπάμε μέχρι απλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
Σε ταψί μακρόστενο, 18 επί 28 εκ. αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του.
Αδειάζουμε το μίγμα και με μια σπάτουλα στρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 30 λεπτά, ή βουτάμε μια οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
Περιμένουμε δέκα λεπτά και περιχύνουμε τη μαρμελάδα. Περιμένουμε λίγο να σφίξει, χαράζουμε τα κομμάτια σε τετράγωνα των 5 εκατοστών και πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Η μαρμελάδα φτιάχτηκε έτσι:
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τα σμέουρα και ανακατώνουμε την άχνη. Τα φρέσκα τα χτυπάμε στο μπλέντερ προηγουμένως. Αφήνουμε 2 λεπτά να βράσει και περνάμε τη σάλτσα από τρυπητό. Πατάμε να φύγει όλο το ζουμί και να μείνουν σχεδόν μόνον τα σπόρια που μην τα πετάτε, είναι τέλεια αντί για μαρμελάδα. Ανακατεύουμε το βούτυρο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να πήξει.
Θα χρειαστούμε επίσης:
- 1 ταψί παραλληλόγραμμο 18επί 28 εκ. και ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ίσου μεγέθους
- 1 τρυπητό
- 1 κατσαρολάκι
- μίξερ
- μπλέντερ (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα σμέουρα)