Ελληνικό πρωινό με βρετανικό διαβατήριο

“Σάββατο 9 μέρες πριν να λήξει η καραντίνα”

Όπως μου είπε μια φίλη μου χθες τι θα γίνει με μένα, τη μια μέρα ξυπνάω κεφάτη, γεμάτη ιδέες και την άλλη δε θέλω να βγω από τα σκεπάσματά μου γιατί δεν ξέρω τι να κάνω. Πραγματικά της απάντησα, πριν τον εγκλεισμό μας δεν είχαμε καμιά δικαιολογία να τα βρούμε με τον εαυτό μας γιατί οι δυνατότητες να τρέξουμε έξω σε φίλους, στη δουλειά, σε σουλατσάρισμα άσκοπο ήταν άπειρες κάθε μέρα. Και βέβαια δεν καταλήξαμε στην τέλεια λύση αλλά τουλάχιστον μιλήσαμε και είναι πολύτιμο κι αυτό, τέτοιες μέρες!

Σήμερα το πρωί και για μένα ξημέρωσε η μέρα της χαράς, όπως στη φίλη μου. Υπέροχος καιρός, η καραντίνα στο τέλος της και διάθεση για τέλειο μπρέκφαστ με όλα αυτά που ήθελα όταν ήμουν μικρή. Κέικ και πορτοκαλάδα για πρωινό δηλαδή, πάντα, το καλύτερό μου, μια που στο σπίτι μας το κέικ δεν έλειπε συχνά. Αλλιώς θα ήταν εκείνες οι φέτες ψωμιού με τη δήθεν «μερέντα» της μαμάς, που την έφτιαχνε με άπειρο βούτυρο, ζάχαρη και κακάο, μας τη σέρβιρε με πολλή περηφάνεια ότι μπόρεσε και με τη μαγική συνταγή της αντικατέστησε την αγοραστή και επέμενε να βρίσκουμε και εμείς την ίδια γευστική απόλαυση στο βουτυροκατασκεύασμά της αντί της  σοκολατολιχουδιάς του εμπορίου.

Έτσι έφτιαξα ένα κέικ σε τετράγωνα κομμάτια το jam and coconut squares, με μαρμελάδα και καρύδα και μια πολύ απλή συνταγή ζύμης. Το βάφτισα απλά: Κεκάκια του ταψιού με μαρμελάδα και καρύδα, μια συνταγή πολύ αγαπητή σε σχολικά γεύματα στην Αγγλία του ’70. Όταν την έφτιαξα πρώτη φορά ήταν γιατί έψαχνα να χρησιμοποιήσω αυτά τα κατακόκκινα σμέουρα που είχα αγοράσει γιατί με εντυπωσίασαν και ήθελα να βρω τρόπους να μπουν σε γλυκό. Έτσι είχα φτιάξει και τα ψωμάκια με σάλτσα φραμπουάζ που μετά από τόσο καιρό σκέφτομαι ότι θα τα ξαναέπλαθα ευχαρίστως για πρωινό ή για μια εύκολη σπιτική λιχουδιά που μπορείς να σερβίρεις όλη μέρα.

Τα κεκάκια μου γίνονται σε ταψί, κόβονται σε τετραγωνάκια των 5 εκατοστών, σερβίρονται εύκολα με λίγη καρύδα on top και σίγουρα αν δεν έχετε σμέουρα, μια κατακόκκινη μαρμελάδα φράουλα είναι τέλεια επικάλυψη. Μπορείτε να την κάνετε με φαρίνα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορεί στο εμπόριο για γλυκειά συνταγή χωρίς γλουτένη. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω με βούτυρο καρύδας και αντικατάσταση αυγών σε μια πιο vegan εκδοχή.

(Visited 135 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κεκάκια ταψιού με μαρμελάδα και καρύδα

Θα χρειαστούμε

Για το κέικ
  • 250 γρ. ζάχαρη ξανθή
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ (χρησιμοποιήστε βιολογικό!)
  • 4 αυγά βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη μαρμελάδα
  • 200 γρ. σμέουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 160 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κομματάκι βούτυρο

Εκτέλεση

Τρίβουμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ να γίνει σκόνη.

Χτυπάμε το βούτυρο να γίνει σαν κρέμα

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανάμεσα ρίχνουμε από μια κουταλιά αλεύρι.

Ανακατώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κοσκινίζουμε μέσα στο μίγμα. Χτυπάμε μέχρι απλά να ενσωματωθούν τα υλικά.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Σε ταψί μακρόστενο, 18 επί 28 εκ. αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο του.

Αδειάζουμε το μίγμα και με μια σπάτουλα στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 30 λεπτά, ή βουτάμε μια οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.

Περιμένουμε δέκα λεπτά και περιχύνουμε τη μαρμελάδα. Περιμένουμε λίγο να σφίξει, χαράζουμε τα κομμάτια σε τετράγωνα των 5 εκατοστών και πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα.

Διατηρούμε στο ψυγείο.

Η μαρμελάδα φτιάχτηκε έτσι:

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τα σμέουρα και ανακατώνουμε την άχνη. Τα φρέσκα τα χτυπάμε στο μπλέντερ προηγουμένως. Αφήνουμε 2 λεπτά να βράσει και περνάμε τη σάλτσα από τρυπητό. Πατάμε να φύγει όλο το ζουμί και να μείνουν σχεδόν μόνον τα σπόρια που μην τα πετάτε, είναι τέλεια αντί για μαρμελάδα. Ανακατεύουμε το βούτυρο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να πήξει.

Θα χρειαστούμε επίσης:
  • 1 ταψί παραλληλόγραμμο 18επί 28 εκ. και ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ίσου μεγέθους
  • 1 τρυπητό
  • 1 κατσαρολάκι
  • μίξερ
  • μπλέντερ (αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα σμέουρα)