Η Καροτόσουπα
Θα χρειαστούμε
- 2 φλυτζάνια καρότα σε ροδέλες κομμένα
- 1 μέτρια πατάτα ωμή σε κυβάκια
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε φετούλες
- 1 κομμάτι, 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ λιωμένο ή τριμμένο στον τρίφτη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ φλυτζάνι νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λαχανικά του εμπορίου ή αντικαθιστάτε με 1 ½ φλυτζάνι δικό σας ζωμό λαχανικών
- ¾ φλυτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι (προσοχή αν βάλατε συμπηκνωμένο χυμό λαχανικών) και πιπέρι
- Λίγο άνιθο ή πιο τέλεια κόλιανδρο φρέσκο αν σας αρέσει για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σωτάρω το κρεμμύδι μαζί με το τζίντζερ να γυαλίσει 1 με 2 λεπτά και αμέσως προσθέτω τα καρότα και τα κυβάκια πατάτας μέχρι να γυαλίσουν κι αυτά, λίγο για τον ίδιο χρόνο. Ρίχνω τα αποξηραμένα λαχανικά, το νερό ή τον ζωμό λαχανικών και αφήνω σκεπασμένα να σιγοβράσουν για περίπου 40 λεπτά. Να μείνει λίγο από το ζουμάκι τους οπωσδήποτε.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι φρεσκοτριμμένο κι αυτό αν γίνεται και δοκιμάζοντας το αλάτι.
Αν έχουμε πολυμηχάνημα, food processor τα ρίχνουμε όλα μαζί να πολτοποιηθούν. Διαφορετικά λίγη λίγη ποσότητα, στα δύο μοιρασμένη είναι καλά, στο μπλέντερ. Αν η σούπα μας είναι πηχτή αραιώνουμε, όταν τη ζεστάνουμε για σερβίρισμα με λίγο νερό ακόμη.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνιθο και τα ψωμάκια ή μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο λίγο από πάνω. Ίσως να προτιμάτε και ένα ράντισμα ελαιόλαδου από πάνω.
Είναι τέλεια και τη δεύτερη ημέρα. Αποτελεί ένα υπέροχο πιάτο για τη νηστεία και όσους είναι vegetarian.