Φλαούνες Kυπριακές (Φάκελος: Γλυκά Ψωμάκια)
Μια ηλιόλουστη πασχαλιάτικη μέρα μου πρόσφεραν αυτό το ψωμάκι σε ένα ευγενικό σπίτι στην Κύπρο. Είχε πολλές νοστιμιές σε αυτό το τραπέζι και ειδικά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν κάτι που το έλεγαν, δάχτυλα κυριών, έλα Παναγιά μου, τι σκαρφίζονται!!! Ήμουν πολύ μικρή και μόλις είχα αρχίσει να φτιάχνω τα πρώτα μου γλυκά, αυστηρά επιλεγμένα από το μπλοκάκι της μαμάς. Αυτά εμπιστευόμουν αλλά και αυτά ήταν συμβατά με τον ουρανίσκο μου και φυσικά αυτά θα έφτιαχνα, έτσι μακριά από το σπίτι μου, τις ατέλειωτες ώρες που ξεκινούσα να κάνω την νοικοκυρά….
Και βέβαια, υπήρχε ένας ακόμη σοβαρός λόγος που ασχολιόμουν με τη μαγειρική. Δεν είχα τίποτε άλλο να κάνω. Το χωριουδάκι που έμενα δεν είχε κανένα άλλο μαγαζί παρά στο κεντρικό του σημείο δέσποζε το μοναδικό μπακάλικο…εκεί ψώνιζες τα πάντα, παράγγελνες ό,τι ήθελες από την πόλη αλλά και τηλεφωνούσες, έβλεπες κάποιον να μιλήσεις και έκλεινες τα ραντεβού σου για τον επόμενο καφέ….
Ήταν τόσο πολύτιμο αυτό το μπακάλικο, ακόμη επειδή σ’ αυτό το χωριό τα πρωινά δεν κυκλοφορούσε κανείς, γιατί όλοι έφευγαν μακριά, από τα χαράματα, για δουλειά… και έτσι η μόνη ελπίδα να μιλήσεις σε κάποιον, ή να τηλεφωνήσεις ήταν εκεί, στα 200 μέτρα χαλαρό περπάτημα από το σπίτι…
Βέβαια, όταν το πήρα είδηση, να σου και εγώ, με τους εργάτες στο λεωφορείο για την πόλη, τρεις φορές την εβδομάδα, στις 5 το πρωί ακριβώς, στρογγυλοκαθισμένη και πάντα ζαλισμένη από την κολόνια γιασεμί που φορούσε ανελλιπώς η κυρία με τα ξανθά μαλλιά και το πλατύ χαμόγελο στις πρώτες θέσεις. Παρόλο που πάντα καθόμουν μακριά της, στη μισή ώρα διαδρομής η μυρωδιά της κολόνιας της απλωνόταν παντού και ήταν ένα άλλο μικρό βουναλάκι που έπρεπε να ξεπεράσω στο δρόμο για την ελευθερία, όπως ονόμαζα τις συχνές πρωινιάτικες αποδράσεις μου στην πόλη…
‘Τσουρέκι ατομικό, τέλειο!!!!’, σκέφτηκα και το πήρα με ευχαρίστηση. Γιατί όταν είσαι μακριά από τις συνήθειές σου, οτιδήποτε σου θυμίζει τη θαλπωρή του σπιτιού σου σε ξετρελαίνει! Κόβω λοιπόν με λαχτάρα και παίρνω την πρώτη απογοήτευση…. τι είναι αυτά τα πράσινα αναρωτιέμαι… ΔΥΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ!!!!!!!!!!!!!!, και τι είναι αυτή η άσπρη γλυκιά υφή κρέμας μέσα στο τσουρέκι, που κατά τ’ άλλα μύριζε μαστίχα και ήταν τέλειο και πολύ αφράτο… Ωωωπ! Και σταφίδες; μμμ! Δεν τις τρώω εγώ τις σταφίδες, τι κρίμα! Πόσο ακόμη θέλει να με παιδέψει αυτό το τσουρεκάκι, τι απογοήτευση, αλλά τελοσπάντων θα βγάλω τουλάχιστον τις σταφίδες με προσοχή και χωρίς να με καταλάβουν…
Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις από το πασχαλιάτικο παραδοσιακό γλυκό της Κύπρου που θυμίζει λίγο στην ιδέα τα φαναράκια της Κρήτης αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό και φυσικά τέλειο και πολύ ταιριαστό στις γεύσεις!
Είναι must να δοκιμάσεις αυτήν την υπέροχη φλαούνα και ας με συγχωρήσουν οι Κύπριες ζαχαροπλάστισσες γιατί σίγουρα θα ανακαλύψουν λάθη στο αγαπημένο τους γλυκό! Για μένα ήταν σήμερα μια μοναδική εμπειρία: να βλέπω το πόσο μαλακή και ευκολόπλαστη έγινε η ζύμη, να τη βλέπω να φουσκώνει φανταστικά πολύ, να την πλάθω και να βάζω μέσα τη γλυκιά τυρένια γέμιση και φυσικά να δαγκώνω ένα γλυκό που είναι γεμάτο αναμνήσεις και μυρωδιές από την Κύπρο που αν κάποιος θέλει να επισκεφτεί, νομίζω είναι στην καλύτερη εποχή της τώρα το Πάσχα.
Πώς γίνεται να είσαι είκοσι χρονών όταν δοκιμάζεις αυτό το υπέροχα παράξενο γλυκό ψωμάκι και να έρχεται μια στιγμή που το φτιάχνεις στην κουζίνα σου, με απίστευτη ευκολία και περίσσιο κέφι, ε, είναι ένα από τα μυστήρια της ζωής για μένα….
Σήμερα το φτιάχνω, πρώτα γιατί μια φίλη μου μου έφερε αυθεντικό, σπιτικό χαλούμι και πιστέψτε με έχει διαφορά από του εμπορίου αλλά και κατά δεύτερο, το αφιερώνω στους συνταξιδιώτες μου εκείνης της εποχής, τους γεννημένους και τους αγέννητους!
Καλή Ανάσταση, αγαπημένοι μου και καλή αντάμωση…
Η συνταγή...
Φλαούνες
Θα χρειαστούμε
Για περίπου 18 φλαούνες
- 30 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό ανάμικτο με γάλα σε ίση ποσότητα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
- 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
- ½ φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο ανάμικτο σε ίσες ποσότητες με ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτάλι σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 φλιτζάνια τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
- 3 φλιτζάνια χαλούμι τριμμένο
- 1 κουτάλι της σούπας δυόσμο ξερό τριμμένο
- 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για την επάλειψη
- 2 αυγά με λίγο γάλα χτυπημένα
- σουσάμι για πασπάλισμα
Το γλυκό αυτό τσουρέκι συνηθίζεται να πλάθεται και να φουρνίζεται το Πάσχα. Βέβαια όταν το δοκίμασα μου είπαν πως γίνεται με το κυπριακό τυρί, αναρή, που μοιάζει λίγο με γλυκό ανθότυρο ή μοτσαρέλα. Αλλά η φίλη μου που μου έφερε το χαλούμι, μου είπε πως οι φλαούνες γίνονται και με χαλούμι ανάμικτο με γλυκιά κεφαλογραβιέρα, όπως και το έκανα. Είναι πεντανόστιμες! Η συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο μαγειρικής «Μαγειρική από την Κύπρο» του Νέαρχου Νικολάου.
Διαδικασία
- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε και το χλιαρό γάλα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος της κουζίνας για μισή ώρα.
- Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα, το αλάτι με το αλεύρι και τα κοσκινίζουμε μαζί σε μια λεκάνη. Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και εκεί ρίχνουμε το μίγμα μαγιάς γάλακτος και νερού.
- Ανακατώνουμε λίγο και ρίχνουμε το βούτυρο με το λάδι. Ζυμώνουμε για λίγο να γίνει μια πηχτή ζύμη και τη μεταφέρουμε σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρωμένη. Ζυμώνουμε απαραιτήτως για 15 λεπτά. Τόσο χρειάζεται για να δούμε πως έγινε μια λεία μαλακιά και ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (κάνουμε μια δοκιμή: πλάθουμε με τον πλάστη ένα κομμάτι και το σηκώνουμε στο φως. Πρέπει να μη δούμε κόμπους, πιο πηχτή και πιο αραιή ζύμη αλλά μια ομοιόμορφη ζύμη).
- Φτιάχνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε καθαρή λεκάνη για 2 ώρες, σε ζεστό μέρος της κουζίνας, σκεπασμένη με πετσέτες.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε τα τυριά πολύ λεπτά και αναμιγνύουμε σε αυτά την τριμμένη μαστίχα, τη ζάχαρη, το δυόσμο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και στο τέλος τα χτυπημένα αυγά. Τα αφήνουμε όση ώρα περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια όπου θα πλάσουμε. Τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε λίγο ακόμη, το φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο ½ περίπου εκατοστού.
- Κόβουμε δίσκους 15 εκ. διάμετρο, αλείφουμε τις άκρες με νερό για να κολλήσουν όταν διπλώσουμε και βάζουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση στο κέντρο σα μια μικρή μπάλα.
- Διπλώνουμε τρεις φορές για να μισοσκεπαστεί η γέμιση και να σχηματιστεί ένα τρίγωνο που τις άκρες του τις πατάμε με ένα πιρούνι για σχέδιο και για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά.
- Πριν τις ψήσουμε, αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και τις ψήνουμε στους 160⁰C, αραιά τοποθετημένες σε βουτυρωμένο ταψί για 40-43 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Διατηρούνται και στην κατάψυξη που τις βάζουμε αφού κρυώσουν.