Τα τσουρεκάκια της Άνοιξης
Καλύτερα μπορούν να γίνουν αλλά με πιο πολύ κέφι και αγάπη, εγώ λέω πως όχι!
Μιλάω φυσικά για τα κάπως πολλά(!) τσουρεκάκια μου που φιγουράρουν στην κουζίνα μου και της δίνουν πασχαλιάτικο χρώμα.
Είναι μια πολύ ευχάριστη παράδοση το φτιάξιμο αυτού του γλυκού. Είναι κάτι που βγαίνει μέσα από τις αναμνήσεις μας, από τα παιδικά μας χρόνια. Και όσο αυτές τις μέρες γεμίζουν τα ζαχαροπλαστεία με τέλεια φτιαγμένα τσουρέκια με κατακόκκινα αυγά και με μπόλικη σοκολάτα, τόσο εξαφανίζονται δια ριπής οφθαλμού τα «ειδικά» αλεύρια, το μαχλέπι, το σουσάμι, η μαστίχα από τα ράφια του σουπερμάρκετ, τα μαγικά υλικά για την υπέροχη αυτή συνταγή.
Έχω ανακαλύψει βέβαια, πως το τσουρέκι υπάρχει σε πολλές χώρες και με παρόμοια υλικά, φτιαγμένα ανοιξιάτικα, ίσως όχι για τον ίδιο λόγο. Όπως οι Ελβετοί που φτιάχνουν το περίφημο zopf, τόσο ίδιο με το ελληνικό τσουρέκι, ή οι Σουηδοί με το bullar τους ή οι Ιταλοί με την πεντανόστιμη colomba και τόσοι άλλοι…
Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τις ελληνίδες μαγείρισσες είναι πως φτιάχνουμε όχι μόνον ένα, όμορφο, φουσκωτό και καλοψημένο γλυκό για να το φέρουμε στο γιορτινό μας τραπέζι. Αλλά… αμέτρητα, αν μπορούσα να πω, γλυκά τέτοια ψωμάκια! Τα ζυμώνουμε με τις ώρες, τα ταιριάζουμε μαζί με τα κόκκινα αυγά και τα τυλίγουμε με χρωματιστές κορδέλες για να τα χαρίσουμε. Κυρίως! Η ποσότητα και η χαρά του να τα προσφέρεις είναι παράδοση κι αυτά!
Βέβαια φαίνονται εύκολα για να γίνουν και ασφαλώς και είναι… όταν τα φτιάξεις μερικές φορές και αποκτήσεις τη δική σου τεχνική, στο να ισορροπείς με το μάτι, ποια υλικά, πότε, πώς και γιατί.
Με αυτά ασχολήθηκα όπως καταλαβαίνετε, αυτές τις μέρες και ιδού κάποια αφράτα τσουρεκάκια που θα απολαύσετε μαζί με τους αγαπημένους σας, dipped in στο γάλα ή καλύτερα στον πρωινό ανοιξιάτικο καφέ.
Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!
Η συνταγή...
Eλληνικό Tσουρέκι
Θα χρειαστούμε
Υλικά
- 1050 γρ. αλεύρι από μαλακά σιτάρια
- 180 γρ. αλεύρι για ψωμί
- Λίγο αλάτι
- 3 αυγά
- 100 γρ. μαγιά φρέσκια
- 175 γρ. νερό χλιαρό
- 300 γρ. γάλα
- 150 γρ. βούτυρο
- 375 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ½ κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
- 3 κόκκοι μαστίχα που την κοπανάτε για να τριφτεί
- 1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια-πορτοκάλι
- 3 κρόκοι αυγού και 3 κουταλιές γάλα για το άλειμμα
- σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ ή κόκκοι ζάχαρη για πασπάλισμα
Αυτή είναι μια παλιά συνταγή. Φυσικά δεν την αλλάζω με τίποτε άλλο, πιο μοντέρνο γιατί απλά είναι τέλεια. Έχω βάλει όμως τις δικές μου πινελιές και με τον δικό μου τρόπο πιστεύω θα είναι παιχνιδάκι να την φτιάξετε! Κάθε φορά όμως που την φτιάχνετε, θα γίνεται πιο τέλεια γιατί, όπως είπαμε, εκτός από μια καλή συνταγή, χρειάζονται και οι προσωπικοί πειραματισμοί.
Ένας βασικός κανόνας είναι: όλα τα στερεά υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου-έξω από το ψυγείο για 2 ώρες και τα υγρά υλικά να είναι χλιαρά. Ακόμη και το άλειμμα των τσουρεκιών με το αυγό και το γάλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ζυμάρι του τσουρεκιού δε θέλει δύναμη και κούραση για να γίνει αλλά απαλές κινήσεις, ακόμη και όταν βάζουμε τις πλεξούδες στο ταψί!
- Πρώτα πιάνουμε το προζύμι: Σε μια γυάλινη ή πήλινη λεκάνη (κατά προτίμηση) βάζουμε το νερό χλιαρό, τη μαγιά τριμμένη, μια κουταλιά από τη ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι, περίπου 100 γρ. και ανακατεύουμε όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι κοντά σε καλοριφέρ) τη μαγιά να φουσκώσει. Θα τριπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει μεγάλες φουσκάλες.
- Χτυπάμε τα αυγά με το πιρούνι.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το διατηρούμε απλώς χλιαρό.
- Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο του μια λακκούβα. Ρίχνουμε εκεί το προζύμι, τα αυγά χτυπημένα με το πιρούνι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη βανίλια πορτοκάλι, καθώς και το χλιαρό γάλα με τη λιωμένη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε, κρατώντας τη λεκάνη με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο από έξω προς τα μέσα αναμιγνύουμε με μια κουτάλα τα υλικά να ενωθούν.
- Ζυμώνουμε λίγο και μετά βουτάμε την κλειστή γροθιά μας στο κατσαρολάκι με το βούτυρο και ζυμώνουμε. Διπλώνουμε και σπρώχνουμε το ζυμάρι σαν να τσαλαβουτάμε, ή ανοίγουμε και μαζεύουμε το ζυμάρι. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Το ζυμάρι θα είναι μαλακό, θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και αν δεν γίνεται αυτό, συμπληρώστε με λίγο ακόμη λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, χαμηλής οξύτητας. Εγώ μετράω το ζύμωμα με τα λεπτά! 20 λεπτά και είναι τέλειο.
- Αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον το ζυμάρι να φουσκώσει. Σκεπασμένο καλά, να μην κρυώσει. Όταν ανοίξουμε τα σκεπάσματα θα έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί.
- Βουτυρώνουμε τα ταψιά μας. Θα βάλουμε τα τσουρέκια αραιά και πάλι θα φουσκώσουν μέσα στο ταψί.
- Ζυγίζουμε από το ζυμάρι 500 γρ. Το φτιάχνουμε σαν παραλληλόγραμμο χοντρό και το διπλώνουμε από τη μια πλευρά και από την άλλη, προς τα μέσα, σαν ένας σωλήνας. Το χωρίζουμε στα τρία και πλάθουμε κορδόνια. Αυτά θα μαζεύουν αλλά εμείς δε θα πτοηθούμε γιατί αν τα αφήσουμε 10 λεπτά θα είναι πιο εύκολο να τα χειριστούμε. Λέω τρία κορδόνια γιατί εγώ έτσι κάνω τις πλεξούδες! Θα γίνουν τέσσερα τσουρέκια.
12. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού χτυπημένο και το γάλα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή αμύγδαλα φιλέ ή και ζάχαρη σε κόκκους.
13. Τα ψήνουμε στο δεύτερο ράφι από κάτω στους 170⁰ C, σε προθερμασμένο φούρνο για 35 με 40 λεπτά. Στα 30 λεπτά, ανοίγουμε μια φορά το φούρνο και γυρίζουμε το ταψί.
14. Αφήνουμε 10 λεπτά τα τσουρέκια έξω από το φούρνο και μετά τα βγάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως. Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου μέσα σε πλαστική μεμβράνη ή σε πάνινη πετσέτα.