Μια μικρή έκπληξη
-Μαμά, γεια! Έχεις μαγειρέψει για το βράδυ; λέω να περάσω μετά τη δουλειά…. είμαι και πολύ κουρασμένη… Θέλεις να φάμε παρέα; Κάτι σε κρέας μήπως;
Πώς να πεις όχι στο γλυκό, αναπάντεχο αυτό κάλεσμα! Ένας συναγερμός από μικρά προειδοποιητικά καμπανάκια με στέλνουν σε μια στιγμή να ψωνίσω τις προμήθειές μου, στη δεύτερη έχω βρει το μενού, και την τρίτη έχω στρώσει το τραπέζι στο μπαλκόνι. Μικρές φλογίτσες οι σκέψεις μου πετιούνται σαν πυροτεχνήματα και κατευθύνουν μεθοδικά την όλη προετοιμασία μιας μικρής γιορτής.… Το γλυκάκι έτοιμο, το spumante prosecco σερβιρισμένο, το καλό μου χαμόγελο, η τέλεια εμφάνιση, μια γλυκιά προσμονή για λίγο ακόμη, ντριν!!! και …«έφθασα, μαμά, έτοιμη;»
Έτοιμη! Για κείνην και για μένα, γεύμα στο μπαλκόνι, νωρίς μια Πέμπτη βράδυ, στην αρχή του καλοκαιριού, μόνον για μας τις δυο, αυστηρά προσωπικό!
Μας έτυχε αυτή η μικρή έκπληξη, πώς να μην τη χαρούμε;
Οι συνταγές...
Χαλβαδάκια σιμιγδαλένια
Θα χρειαστούμε
- 1 φλυτζάνι σταφυλέλαιο (grape seed oil), αν δεν το βρείτε σε deli κατάστημα, είναι ωραίο με το καλαμποκέλαιο
- 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 3 φλυτζάνια ξανθή ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο)
- 4 φλυτζάνια νερό (ανάμικτο με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, σε αναλογία 2 νερό προς 2 χυμό πορτοκαλιού)
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού κουκουνάρια καβουρντισμένα με καρύδια ψιλοκομμένα
Αυτή η συνταγή του παραδοσιακού σιμιγδαλένιου χαλβά ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό με το κλασικό κέικ που ήδη παρουσιάσαμε: 1,2,3,4 είναι ό,τι πρέπει να θυμάστε!
- Ζεσταίνουμε το νερό με το χυμό πορτοκαλιού και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη.
- Καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια με ½ κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο. Να μην μαυρίσουν, μόλις αρχίζουν να ροδίζουν τα βγάζουμε και τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβουμε τα καρύδια.
- Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού ή το καλαμποκέλαιο να ζεσταθεί αρκετά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Με την κουτάλα το γυρίζουμε λίγο στη φωτιά να αλλάξει το χρώμα του, όχι να μαυρίσει αλλά να ξανθύνει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζεστό ζαχαρωμένο νερό και τα κουκουνάρια με τα καρύδια. Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα. Το μίγμα θα γίνει σα χυλός μαλακός και θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα σχήματα σα κρατήρες, δείγμα ότι πήζει.
- Δε θέλουμε να φύγει τελείως το νερό, προσέχουμε να είναι μαλακό το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, για να κρυώσει λίγο και να απορροφηθεί το υπόλοιπο νερό.
- Αδειάζουμε σε φόρμα στρόγγυλη ή με μια μικρή φορμίτσα που θα τη βρέχουμε κάθε φορά με νερό και θα τινάζουμε να φύγει η πολλή ποσότητα νερού, θα φτιάχνουμε ατομικά χαλβαδάκια που αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Τρώγονται ζεστά ή κρύα από το ψυγείο. Όταν σερβίρουμε, θα πασπαλίσουμε πρώτα με μπόλικη κανέλα.
Ιδέες: Για τα πυργάκια-χαλβαδάκια, χρησιμοποίησα μια φόρμα σιλικόνης που είναι για κεκάκια canneles de Bordeaux και αποτελεί ένα από τα πολλά gadgets με τα οποία παίζω και χαίρομαι στην κουζίνα μου!
Ψητά Παντζάρια
Θα χρειαστούμε
- 6 παντζάρια πλυμένα, με τη φλούδα τους
- 2-3 κόκκινα κρεμμύδια ολόκληρα με τη φλούδα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για το γλασάρισμα
- Ό,τι ζωμός έμεινε στο ταψί από το ψήσιμο των λαχανικών
- 50 ml – 1 φλυτζανάκι του καφέ περίπου ζωμός λαχανικών – μισό πακετάκι ζωμός λαχανικών ψυγείου σε 50 ml νερό ζεστό
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1 μπουκετάκι φρέσκο θυμάρι, από το οποίο θα χρησιμοποιήσετε τα φυλλαράκια
- Αλάτι, πιπέρι
Τα παντζάρια είναι σε μεγάλη αφθονία ακόμη αυτήν την εποχή στην αγορά. Διαλέγω τα βιολογικά σχεδόν πάντα. Αλλιώς φροντίζω να παίρνω παντζάρια όταν θα βρω μικρά, καθαρά και με φύλλα που δείχνουν φρέσκα και πράσινα. Τα φύλλα με τα κοτσάνια τους γίνονται μια άλλη σούπερ σαλάτα. Τα μικρά παντζάρια τρώγονται και ωμά, λεπτοκομμένα σε σαλάτα ανάμικτα με άλλα λαχανικά.
Η συνταγή σήμερα είναι του Antony Worral Thompson, από τη σειρά της Αγγλικής τηλεόρασης Saturday Kitchen, έψησα όμως τα λαχανικά σκεπασμένα ερμητικά με μια λαδόκολλα, μια ιδέα που χρησιμοποιώ σε πολλά ψητά του φούρνου. Γίνονται πιο γρήγορα και διατηρούν τους χυμούς τους χωρίς να χρειάζεται να προσθέσεις νερό. Αυτή η εναλλακτική πρόταση για παντζάρια σαλάτα είναι ταιριαστή με χοιρινό ή κοτόπουλο. Μου φαίνεται απίθανη, όπως είναι φρέσκια και ελαφρά χλιαρή. Όμως μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι 2 ημέρες ακόμη και να αναμίξετε κομμένα σε κυβάκια τα παντζάρια με λίγο γιαούρτι ή μαγιονέζα, πράσινη σαλάτα και φέτες λεπτές κρέατος σε μικρά ψωμάκια σάντουιτς.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200⁰C. Τοποθετήστε τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το θυμάρι σε ένα ταψάκι ρηχό, πλυμένα και όπως είναι με τη φλούδα τους, προσέχοντας να καλύψετε τα λαχανικά με το λάδι και το θυμάρι. Σκεπάζετε με λαδόκολλα την οποία στριμώχνετε γύρω-γύρω στις άκρες του ταψιού σα πακετάκι.
- Ψήστε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Βγάλτε, αφήστε να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίστε με προσοχή, να μη διαλυθούν τα λαχανικά σας και τοποθετείστε τα σε πιατέλα σε φέτες.
- Φτιάξτε τώρα το γλάσο, βάζοντας το ταψάκι με ό,τι ζωμός έμεινε από το ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας και προσθέτοντας το ζωμό λαχανικών, το μπαλσάμικο και λίγο ακόμη φρέσκο θυμάρι. Αλατοπιπερώστε, αν θέλετε. Να σιγοβράσουν μέχρι να λιγοστέψει ο ζωμός και να γίνει σα πηχτό σιρόπι. Περιχύνετε με το γλάσο αυτό στα παντζάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά, λίγο πριν σερβίρετε. Όσο έμεινε θα το ρίξετε και πάνω στο χοιρινό.
Ντοματούλες γεμιστές
Θα χρειαστούμε
- 6 μικρές σε μέγεθος ντομάτες, όσο πιο στρόγγυλες μπορούμε να διαλέξουμε
- 1 ½ φλυτζάνια του τσαγιού ψίχα ψωμιού, από φέτες του τοστ, τριμμένες στο μπλέντερ
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι, πιπέρι
Μια συνταγή γρήγορη, εντυπωσιακή και πεντανόστιμη που συνοδεύει τέλεια το ψητό χοιρινό ή κατσίκι.
Την υιοθέτησα από ένα τεύχος της Πρακτικής του ’80. Την έβλεπα πολλές φορές αλλά δεν ξέρω γιατί, σκεφτόμουν ότι κάνεις πολύ κόπο για το τίποτα! Κι όμως τώρα που τη δοκίμασα αρκετές φορές, ανακαλύπτω πως ταιριάζει πολύ σε εμφάνιση και σε γεύση με τα ψητά κρεατικά. Αφήστε που κέρδισε σε γεύση και τα πολύ δύσκολα άτομα σε διατροφικές προτιμήσεις στην οικογένειά μου, κάτι που θεωρώ επιτυχία 100%.
Διαδικασία
- Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες και με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε την ψίχα τους την οποία στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεχτικά με κουταλάκι του γλυκού. Αναποδογυρίζουμε τις ντομάτες σε πιάτο για να στραγγίσουν τελείως.
- Σε ένα μπωλ βάζουμε την ψίχα ψωμιού, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατώνουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
- Στο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανάβουμε. Μόλις ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε τις ντομάτες, να ροδίσουν λίγο και τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε ένα ρηχό ταψί με το άνοιγμά τους προς τα επάνω.
- Με κουτάλι γεμίζουμε ομοιόμορφα τις ντομάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 225 ⁰C, για 13-15 λεπτά.
- Βγάζουμε αμέσως. Να μην καούν από πάνω, θέλουμε κυρίως να αναμιχθούν οι γεύσεις μεταξύ τους. Τρώγονται ζεστές οι ντοματούλες, γι’ αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε στο σημερινό γεύμα, πριν σερβίρουμε.
Ιδέες: Φυσικά δεν πετάμε την ψίχα από τις ντομάτες. Θα τις βάλουμε στο ψυγείο και θα τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια σάλτσα ντομάτας με λίγο λάδι, 1 σκελίδα σκόρδο και αλάτι, πιπέρι, που θα βράσουμε για 15 λεπτά και προς το τέλος θα προσθέσουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Έχουν τα σπόρια βέβαια και θα χάσει λίγο σε εμφάνιση η σάλτσα μας αλλά θα είναι τέλεια σερβιρισμένη σε ένα πιάτο με πάστα σε σχήμα κοχύλια- Gnocchi!
Χοιρινό στη λαδόκολλα
Θα χρειαστούμε
- 1 κιλό – 1000-1200 γρ. χοιρινό, το «στρογγυλό»
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι και πιπέρι
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες από τη φλούδα τους
- 3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκο φασκόμηλο (sage)
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκοι μουστάρδας
- ½ κουταλιά της σούπας κόκκοι κόκκινου πιπεριού
- Ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι και ο χυμός από ½ λεμόνι (ζουμερό)
Για 5-6 άτομα
- Πρώτα μαρινάρουμε το κρέας. Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και μπήγουμε με ένα μαχαιράκι κομμένες τις σκελίδες σκόρδο σε διάφορα μέρη. Μέσα σε αυτήν τη μικρή τσέπη που δημιουργούμε για το σκόρδο βάζουμε αλατοπίπερο και αλείφουμε όλο το χοιρινό με το υπόλοιπο αλατοπίπερο. Βάζουμε επάνω του τα φύλλα του φασκόμηλου παντού, τους κόκκους μουστάρδας, το κόκκινο πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και το λεμόνι και αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Αν το κομμάτι είναι πολύ χοντρό, το κόβουμε με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία, κάνοντας χαρακιές για να ψηθεί καλύτερα.
- Τυλίγουμε το κρέας σε χονδρή λαδόκολλα μαζί με τους χυμούς από το μαρινάρισμα που υπάρχουν στο μπωλ. Αν αγοράσουμε τη λαδόκολλα από το σουπερμάρκετ, τη βάζουμε διπλή. Αν θέλουμε, δένουμε με κλωστή ψησίματος αλλά δεν είναι απαραίτητο.
- Ψήνουμε σε ρηχό ταψάκι, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C, για μισή ώρα και για 2 ώρες ακόμη στους 180⁰C. Βάζουμε και μισό φλυτζανάκι νερό, έξω από τη λαδόκολλα στο ταψί. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα, ελέγχουμε την εμφάνισή του κρέατος και το αν ψήθηκε. Αν βυθίσουμε ένα πιρούνι και βγει λευκός ζωμός, λίγος βέβαια, είναι καλοψημένο. Αν θέλουμε πιο ροδοψημένη την επιφάνεια, το ξαναβάζουμε στο γκριλ για 15 λεπτά. Μόνον τόσο, και φυσικά θα ελέγξουμε να μη στεγνώσει! Η κρούστα εξαρτάται από το πάχος που έχει το κρέας γύρω-γύρω και επίσης γίνεται πιο ξεροψημένο αν ψηθεί ανοιχτό. Στη λαδόκολλα, θα είναι μαλακό, ζουμερό όπως το χοιρινό σούβλας και πεντανόστιμο!
Ιδέες: Το κρέας αυτό τρώγεται και κρύο, κομμένο σε λεπτές φέτες και σερβιρισμένο σε σάντουιτς με πίκλες, μαγιονέζα (ανακατωμένη με λίγη μουστάρδα και ξυνή κρέμα – sour cream) και πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη. Αν μείνει!