Μια μηλόπιτα Applestrudel

Φτιάχνουν applestrudel οι ελληνίδες μαμάδες; Όχι, ποτέ!

Ψήνουν μηλόπιτες ή κέικ με μήλα και μπόλικη κανέλα. Ανοίγουν φύλλο πολύ λεπτό σα τσιγαρόχαρτο και ζωγραφίζουν στο ταψί πίτες με σουρώματα και κοθόρια, γλυκές και αλμυρές, νηστίσιμες και μη, πάντα ροδοψημένες και μοσχομυριστές.  Αλλά αυτό το απλστρούντελ για το οποίο θέλω να σας μιλήσω σήμερα δεν είναι ακριβώς πίτα ούτε και κέικ με μήλα.

Αυστριακής κυρίως προέλευσης αλλά και στο γαστρονομικό λεξικό και άλλων βόρειων χωρών της Ευρώπης είναι ένα ελαφρύ γλυκό για τον απογευματινό καφέ.  Ή όπως λέει η κόρη μου, σούπερ! κράτα μου ένα κομμάτι για πρωινό!

Το ήξερα από παλιά. Δεν το είχα δοκιμάσει ή μάλλον το απέφευγα! Μέχρι που ένα απόγευμα στο Ράπερσβιλ, σε μια γωνιά της λίμνης (δείτε το προηγούμενο κειμενάκι μου, παρακαλώ) ήταν η καλύτερη επιλογή και το τελειότερο γλύκισμα.

Ε βέβαια, παραλία, απόγευμα γύρω στις 4.30, ήλιος, τραπεζάκια έξω απλωμένα σε μικρή πλακόστρωτη πλατεία με ομπρέλες χρωματιστές, σοκολάτα πολύ γλυκιά και ζεστή σε ψηλό γυάλινο ποτήρι, χαλαρή συζήτηση… και το απλστρούντελ να έρχεται στο τραπέζι πολύ όμορφα σερβιρισμένο, με πολλή κανέλα και ζεστό, σα φρεσκοψημένο.

Μου έκανε εντύπωση. Κρατσανιστό απέξω, πουτίγκα με μήλα και σταφίδες στο εσωτερικό του, αχνοστολισμένο, μπήκε αμέσως στη λίστα: «τα γλυκά που οπωσδήποτε πρέπει να φτιάξω».

Σκεφτόμουν πως δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω έτοιμο φύλλο ή σφολιάτα αλλά να έφτιαχνα παραδοσιακά ένα δικό μου. Και λέω παραδοσιακά, γιατί παρόλο που η μαμά μου απέφευγε για χρόνια να μου δείξει την απερίγραπτη Σιατιστινή τεχνική της του ανοίγματος των φύλλων για πίτα, εγώ ήμουν αποφασισμένη να τη μάθω έτσι ή αλλιώς. Ε, αν όχι το καλύτερο φύλλο για πίτες, τουλάχιστον να καταφέρω μια αξιοπρεπή έκδοση που θα δικαιολογούσε τις Σιατιστινές μου καταβολές.

Αυτές οι ειδικές γνώσεις λοιπόν, κάποια χρήσιμα εργαλεία και ιδού! Ένα applestrudel φτιαγμένο με ελληνικό μεράκι!

Δε θα χρειαστείτε το «σινί» αλλά τώρα που το σκέφτομαι μπορεί και το κλασικό αυτό ταψί της πίτας να το έκανε τέλειο! Θα ανοίξετε το φύλλο με τον λεπτό πλάστη της πίτας και θα χρησιμοποιήσετε και άλλα μυστικά της. Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε γιατί πραγματικά είναι τέλειος συνδυασμός μετά το φαγητό την Κυριακή, στον πρώτο απογευματινό καφέ σας!

(Visited 316 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Applestrudel

Θα χρειαστούμε

Υλικά για τη ζύμη
  • 290 γρ. αλεύρι καλό για όλες τις χρήσεις
  • Νισεστές – αλεύρι για άνοιγμα των φύλλων
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
Υλικά για τη γέμιση
  • 5 μήλα καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα και μετά σε πολύ λεπτές φετούλες - διάφορες ποικιλίες (γκράνι Σμιθ, γκαλά, γκόλντεν)
  • 100 γρ. ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο ή light brown sugar
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κοφτή κουταλιά κανέλα Κεϋλάνης
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • ½ φλυτζάνι του τσαγιού τρίμματα ψίχας ψωμιού ελαφρά ψημένα στον φούρνο
Θα χρειαστείτε ακόμη:
  • 1 ασπράδι αυγού για άλειμμα
  • Βούτυρο για άλειμμα ταψιού
  • Άχνη και κανέλλα για πασπάλισμα
Εργαλεία κουζίνας
  • Πινέλο
  • Λεπτός πλάστης για πίτες
  • Ταψί με χαμηλό τοίχωμα
  • Τραπεζομάντηλο για άνοιγμα φύλλου και 2 καθαρές πετσέτες πιάτων

Applestrudel ή Μηλόπιτα με σπιτικό φύλλο, στριφογυριστή

Για 8 άτομα

srt01

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, περίπου 270 γρ. μαζί με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο πλάι για να το προσθέσουμε σιγά σιγά.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου και αναμιγνύουμε τα δύο υλικά.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους, το κρασί και το νερό.
  4. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μίγμα στην επιφάνεια που θα ζυμώσουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά, όσο είναι υγρό το ζυμάρι και ζυμώνουμε γύρω στα 8 λεπτά, διπλώνοντας και σπρώχνοντας προς τα μπρος το ζυμάρι απαλά και σταθερά. Μέχρι σχεδόν να μην κολλάει στα χέρια μας αλλά με προσοχή γιατί δε θέλουμε να μας ξεφύγει τόσο αλεύρι ώστε να γίνει πολύ σκληρή η ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη. Φτιάχνουμε μπαλάκια και μετά με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε μέγεθος όσο ένα πιάτο περίπου. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο με λίγο νισεστέ ανάμεσα. Τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο καλύτερα για ένα βράδυ. Αλλιώς για 3 ώρες στην κατάψυξη.
  6. Ετοιμάζουμε το χώρο που θα ανοίξουμε το ζυμάρι. Για αυτές τις δουλειές έχω ένα καθαρό πλαστικό τραπεζομάντηλο μόνον για άνοιγμα φύλλων. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι νισεστέ, βάζουμε και στον πλάστη αλεύρι νισεστέ και τοποθετούμε μπροστά μας και τα 6 φύλλα ζύμης. Ξεκινώντας από τη μέση και με κινήσεις προς τα επάνω αλλά και προς τα πλάγια, ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, πάχους 1 χιλιοστό ημιδιάφανο. Κατά διαστήματα ρίχνουμε λίγο νισεστέ που κάνει το φύλλο διάφανο και ελαστικό.
  7. Τοποθετούμε 2 καθαρές πετσέτες πιάτων, πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε επάνω τους το φύλλο, γυρίζοντάς το γύρω από τον πλάστη. Αν είναι πολύ λεπτό αφήνουμε και συνεχίζουμε όπως είναι.
  8. Με τα χέρια ανασηκώνουμε και το τραβάμε από τη μέση προς τις άκρες όσο περισσότερο πάει. Το φύλλο να γίνει σχεδόν διάφανο.
  9. Απλώνουμε τα ψίχουλα ψωμιού. Στρώνουμε τις φετούλες μήλου, κομμένες πολύ ψιλές ανάμιχτες με τη ζάχαρη το λεμόνι, την κανέλα, τις σταφίδες και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
  10. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις δύο άκρες δεξιά και αριστερά μας.
  11. Με τη βοήθεια της πετσέτας τυλίγουμε το ρολό, και κάθε φορά αφαιρούμε την πετσέτα αφού διορθώσουμε το σχήμα να είναι ομοιόμορφο. Μια καταπληκτική διαδικασία!
  12. Έχουμε φτιάξει έναν γεμιστό κορμό με πολύ ελαστικό και λεπτό φύλλο.
  13. Αλείφουμε το ταψί με λιωμένο βούτυρο και μεταφέρουμε τη δημιουργία μας, προσεχτικά στο ταψί. Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (30 λεπτά). Αλείφουμε με το ασπράδι αυγού πριν να το βάλουμε στο φούρνο..
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160⁰ C για 50 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  15. Το βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα πριν το σερβίρισμα. Αν θέλουμε και καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ. Σερβίρεται με λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω ή με κρέμα σαντιγί στο πλάι. Είναι τέλειο φρεσκοψημένο και ελαφρά ζεστό. Τη δεύτερη ημέρα, αν μείνει, θα το σερβίρετε με κρέμα κάσταρντ ζεστή. Very English!

Untitled-2