Μια μέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα
Σήμερα είναι η μέρα της πάστα φλώρας για μένα! Γιατί δεν ξέρω αλλά είναι ίσως ένα γλυκό που μπορείς να μεταφέρεις άνετα μαζί σου σε ένα πικνίκ, σε μια εκδρομή. Και αυτό το τριήμερο ενδείκνυται απόλυτα για μια εξόρμηση στην εξοχή ή σε κάποιο καρναβάλι σε άλλη πόλη. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί θέλω πάντα τέτοια μέρα να φτιάχνω πάστα φλώρα και μάλιστα σε παραλλαγές. Αυτή θα είναι η ν. 3 συνταγή πάστα φλώρα που ανεβάζω γιατί η πρώτη ήταν εμπνευσμένη από τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας και θα την ξαναδιαβάσετε εδώ.
Σε νηστίσιμη παραλλαγή θα τη βρείτε εδώ.
Επίσης είναι και ένα πολύ μαμαδίστικο γλυκό και άκρως παραδοσιακό. Και ποια νέα νοικοκυρά δεν έφτιαξε ή δεν προσπάθησε να φτιάξει με τη συνταγή της μαμάς της μια πάστα φλώρα για τα μικρά της που θα πάνε εκδρομή ή θα πάρουν στο σχολείο ή θα κεραστούν σαν σνακ το απόγευμα στο παιχνίδι με τους φίλους τους. Ελπίζω βέβαια να μην είναι όλες οι νέες νοικοκυρές σαν τη δική μου κόρη που συνέχεια με επαναφέρει στην τάξη γιατί πάντα, όπως παραπονιέται, αλλάζω τις δόσεις και δεν τηρώ με ιερή ακρίβεια τις αρχικές, εκείνες τελοσπάντων που είχα γράψει στο πρώτο πρώτο τετράδιο που της έδωσα μαζί της όταν έφυγε για το Πανεπιστήμιο μακριά μου. Όπως δηλαδή, έκανε και η δική μου μαμά. Μου έχωσε μέσα στις βαλίτσες μου μικρά σημειωματάρια σπιράλ, 4 στον αριθμό, με όλες τις απαραίτητες συνταγές σε γλυκά και φαγητά που έπρεπε να γνωρίζει μια καθωσπρέπει κόρη που γίνεται κυρία και μαμά.
Αλλά είναι μικρή ακόμη για να καταλάβει πως τα πάντα αλλάζουν ή μετατοπίζονται ελαφρά ή και δραματικά απομακρύνονται με τον καιρό, πώς θα γλίτωναν και οι δοσολογίες των γλυκών και των φαγητών; Αρκεί το αποτέλεσμα να σε κάνει να χαμογελάς, και όλα θα είναι υπέροχα, Μαριάννα μου!
Η συνταγή...
Πάστα Φλώρα με αχλάδια Williams και μαρμελάδα μανταρίνι
Θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, συν λίγο για άλειμμα της ταρτιέρας
- 160 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
- 80 γρ. αυγά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 3 μέτρια αχλάδια ποικιλίας Williams
- 80 γρ. μαρμελάδα μανταρίνι (ή 4 κουταλιές της σούπας γεμάτες)
- 50 gr. Αμυγδαλάκια φιλέ
- ½ τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο
- Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Σκεύη
- 1 ζυγαριά ζαχαροπλαστικής
- 1 ταρτιέρα 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο
- 1 κόσκινο για αλεύρι
- 1 μεγάλο μπολ
- 1 πλάστη χοντρό
- 1 κομμάτι διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα
Εκτέλεση
Το αλεύρι μαζί με το αλάτι, μια τσιμπιά στα δάχτυλα αλλά και η άχνη πρέπει να κοσκινιστούν πρώτα. Τα αυγά και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου δηλαδή 1 ώρα εκτός ψυγείου.
Αλείφουμε την ταρτιέρα με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C.
Βάζουμε σε ένα μπολ του μίξερ το βούτυρο με την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και με ένα κουτάλι της σούπας το αναμιγνύουμε καλά. Δε χρειάζεται χτύπημα με το μίξερ αλλά να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά αφού τα έχουμε λίγο ανακατώσει με το πιρούνι. Ενσωματώνουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. ‘Η και βάζοντας εναλλάξ μια αυγά μια αλεύρι. Κάνουμε με το κουτάλι μια ζύμη και μετά με τα χέρια μας την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης για τρόφιμα και τη πλάθουμε απαλά ή καλύτερα τη συμμαζεύουμε για να γίνει μια μπάλα. Τη βάζουμε τυλιγμένη στο ψυγείο για 30 λεπτά της ώρας ή για μια ολόκληρη νύχτα.
Βγάζουμε από το ψυγείο σε πασπαλισμένη ελαφρά με αλεύρι επιφάνεια ή μεγάλο ξύλο κοπής και αφού την πατήσουμε ελαφρά με το χέρι μας την ανοίγουμε με τον πλάστη γυρίζοντας τη ζύμη κάθε φορά ώστε να πλαστεί ομοιόμορφα σε πάχος 3-4 εκ.
Βάζουμε από πάνω την ταρτιέρα, υπολογίζουμε και κόβουμε με ένα μαχαίρι έναν δίσκο ίσα με το χείλος της ταρτιέρας. Την υπόλοιπη ζύμη καθώς και αυτήν που θα περισσέψει όταν ισιώσουμε το χείλος της ταρτιέρας τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο και τη βγάζουμε όταν θα κάνουμε τις λωρίδες από πάνω.
Τοποθετούμε τη ζύμη στην ταρτιέρα. Πατάμε στην πλισέ περιφέρεια γύρω γύρω το ζυμάρι ώστε όταν ψηθεί να βγούν ψραία τα πλισέ γύρω γύρω και με ένα μαχαίρι περνάμε το τελείωμα και αφαιρούμε ό,τι ζύμη περισσεύει.
Τσιμπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλο τον πάτο της για να ψηθεί καλύτερα.
Κόβουμε τα αχλάδια στη μέση, αφού τα έχουμε καθαρίσει από τη φλούδα τους και τα γυρίζουμε με την κομμένη επιφάνεια να ακουμπάει στο πιάτο και με ένα μαχαίρι κόβουμε λεπτές φετούλες. Τις ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να κόψουμε όλα τα αχλάδια. Γιατί η ποικιλία Williams; Εκτός από του ότι υπάρχουν πια και βιολογικά, είναι υπέροχα, γλυκά και ζουμερά, κάνουν ομοιόμορφες φετούλες λόγω σχήματος και είναι κατά τη γνώμη μου τέλεια στο ψήσιμο.
Τα τοποθετούμε ομοιόμορφα να ακουμπάει το ένα με το άλλο χωρίς κενά, πάνω στη ζύμη.
Απλώνουμε τη μαρμελάδα (εγώ αρέσω πολύ τη μαρμελάδα μανταρίνι και νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα και με τα αμύγδαλα).
Πασπαλίζουμε με το τρίμμα αστεροειδή γλυκάνισου, όχι πολύ γιατί θα καλύψει τις άλλες γεύσεις.
Βάζουμε τώρα ομοιόμορφες λωρίδες από την υπόλοιπη ζύμη σαν καλαθάκι. Στα τελειώματα από τις λωρίδες, κλείνουμε με μπαλάκια από ζύμη.
Στα τετραγωνάκια που σχηματίζονται ανάμεσα στις λωρίδες ζύμης βάζουμε λίγα αμυγδαλάκια φιλέ.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, ειδικά επάνω στη ζύμη για να γίνει κρατσανιστή και βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για 38-40 λεπτά της ώρας αλλά καλό είναι στα 35 λεπτά να ελεγχθεί. Να έχει ένα ωραίο ροδοψημένο χρώμα η τάρτα μας.
Βγάζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και αφαιρούμε προσεχτικά τον πάτο και την περιφέρεια της ταρτιέρας και αφήνουμε την πάστα φλώρα πάνω σε μια σχάρα ώστε να αερίζεται ο πάτος και να κρυώσει τελείως.
Σερβίρεται τέλεια με μια μπάλα παγωτό βανίλιας ή σαντιγί αναμεμιγμένη με κρέμα τυριού.