Κυπριώτικη εικόνα
Το σπίτι μου στο χωριό κοντά στο Σταυροβούνι ήταν μικρό, απεριποίητο, με αυλίτσα γύρω-γύρω που είχε πολλές δυνατότητες να γίνει ένας ωραίος κήπος, στα έμπειρα χέρια ενός υπομονετικού κηπουρού.
Όταν το πρωτοαντίκρισα, φοβήθηκα. Θες η τρύπα στο πλάι για να μπαίνει η γάτα, οι ξεραμένες από τον ήλιο γαλάζιες πόρτες με τις χαλαρές κλειδαριές, μήπως το πόσο χαμηλό ήταν και σχεδόν απομονωμένο, στην άκρη του χωριού, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγια-Μαρίνας; Ίσως ακόμη να έφταιγε η απόσταση από τα γνώριμά μου μέρη. Ακόμη και το ότι ποτέ δεν είχα ζήσει σε χωριό και μάλιστα τόσο ζεστό και ήσυχο, σχεδόν φάνταζε ερημικό και εγκαταλειμμένο όλη την ημέρα. Μπορεί και όλα αυτά μαζί να έφτιαξαν μια τόσο τρομερή πρώτη εντύπωση που η απειρία μου δε μπορούσε να διαχειριστεί.
Με τον καιρό και τις προσπάθειες άλλαξε στα μάτια μου, ομόρφυνε και τώρα είναι μια από τις καλύτερες εικόνες της ζωής μου.
Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα είναι ο χωματόδρομος που συνέχιζε γύρω από το σπίτι και για πολύ καιρό ούτε που αναρωτήθηκα πού έβγαζε. Κάποια φορά, στην αρχή της άνοιξης, τον περπατήσαμε με παρέα. Ανέβαινε για αρκετή ώρα, φιδωτός και κακοτράχαλος και είναι αλήθεια μόνο ο μυρωδάτος αέρας από μερικούς θάμνους, εδώ και κει στο πέρασμά μας, με παρακινούσε να τον προχωράω. Ακριβώς στο ένα τέταρτο περπάτημα, στο τέρμα του χωματόδρομου με περίμενε όμως μια έκπληξη.
Όπως έσκυψα από ψηλά να δω, αντίκρισα μιαν αναπάντεχη ομορφιά. Κάτω εκεί ανάμεσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι, με χιλιάδες μυρουδιές από λουλούδια και συναγερμό από τιτιβίσματα πουλιών, δέσποζε ένα μικρό, χαρούμενο αγροτόσπιτο, άσπρο με καθαρές γραμμές και κόκκινα κεραμίδια, η πιο αγαπημένη μου εικόνα.
Έμενε στ΄ αλήθεια κάποιος εκεί; Εγώ νόμιζα πως ήμουν μόνη στο τέλος του κόσμου του μικρού χωριού. Κι όμως άλλος είχε τη θέση αυτή! Και καθόλου δεν τον ένοιαζε που ήταν τόσο καλά κρυμμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα σε μια τρελή φύση που λες και την άφησε κάποιος εκεί, μόνον γι’ αυτόν…
Αυτή η βόλτα στο πουθενά, τελικά κατέληξε να είναι από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες. Περπατούσες λίγο και τσακ! Ο παράδεισος κρυμμένος και απίθανα ζωγραφισμένος μπροστά στα μάτια σου.
Για την αναδρομή αυτή, οι συνταγές μου είναι, το πρώτο μου rookies γλυκό στην Κύπρο, Ανοιξιάτικο κέικ με βερίκοκα με μια καινούρια ματιά και η κρεατόπιτα για …αρχαρίους!
Οι συνταγές...
Ανοιξιάτικο κέικ με βερίκοκα
Θα χρειαστούμε
- 1 ½ φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ελάχιστο αλάτι
- 2 αυγά
- Λίγη βανίλια απόσταγμα – ½ κουταλάκι του γλυκού
- ½ πακέτο των 250 γρ. μαργαρίνη
- ½ φλυτζάνι του τσαγιού λευκή ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ για 2 λεπτά ή caster sugar
- 4 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 κουτί βερίκοκα κομπόστα
- Χρυσά μούρα αποξηραμένα, λίγα φυλλαράκια φρέσκιας λουίζας
Για το σιρόπι
- ½ φλυτζάνι λευκή ζάχαρη
- Το ζουμί της κομπόστας βερίκοκου
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- Λίγα φύλλα φρέσκιας λουίζας-εκτός των φύλλων που θα χρησιμοποιήσετε για το γαρνίρισμα
Για τη λευκή κρέμα
- 250 ml κρέμα σαντιγί Μόρφατ, 1 κουτί – κρέμα χαμηλών λιπαρών, για χορτοφάγους
- 1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
- 1 βαρελάκι βανίλια
- 200 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
Για τη ζύμη του κέικ
- Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και τα αφήνετε σε έναν κάδο δίπλα σας.
- Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτετε το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα να γίνει ένα αφράτο, κρεμώδες μίγμα.
- Χτυπάτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα, σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι.
- Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 στρόγγυλα ταψάκια 20 εκ. διάμετρο, τα sandwich tins. Ρίχνετε μοιρασμένο το μίγμα. Χτυπάτε ελαφρά το ταψάκι με το χυλό του κέικ ώστε να καθίσει ομοιόμορφα το μίγμα και να μη φουσκώσει στη μέση.
- Ψήνετε στους 170C για περίπου 20-30 λεπτά της ώρας, στη μεσαία σχάρα και στο ίδιο ύψος τοποθετημένα τα ταψάκια. Προσοχή να μην παρακοκκινήσουν. Οι δίσκοι αυτοί του κέικ βέβαια είναι αρκετά πιο σκληροί από τα sponges που είναι πιο αφράτο μίγμα κέικ. Αλλά μόλις δείτε πως η οδοντογλυφίδα που βυθίσατε στο κέντρο βγαίνει καθαρή, βγάλτε τα από το φούρνο.
- Περιμένετε για 10 λεπτά και ξεφορμάρετε τα κέικ πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν. Είναι έτοιμα για συναρμολόγηση.
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι αναμιγνύετε τη ζάχαρη με το ζουμί της κομπόστας και ανακατεύετε να λιώσει.
- Σιγοβράζετε το σιρόπι για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε τα φυλλαράκια της λουίζας και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Με τη λουίζα θα πάρει μια εξωτική μυρωδιά και γεύση το σιρόπι σας! Το χρησιμοποιείτε ελαφρώς χλιαρό.
Για τη λευκή κρέμα
- Τοποθετείτε τον κάδο ανάμιξης και το κουτί της κρέμας στο ψυγείο να κρυώσουν.
- Χτυπάτε τη σαντιγί στο μίξερ, στη μεσαία θέση και μέχρι κάπως να στέκεται στα φτερά του μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα.
- Ανακατεύετε το γιαούρτι και διατηρείτε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να συναρμολογήσετε το κέικ.
Συναρμολόγηση του κέικ
- Κρατάτε 4 μισά βερίκοκα από την κομπόστα που θα χρησιμοποιήσετε για τη γαρνιτούρα. Τα υπόλοιπα τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και όλα τα αφήνετε σε τρυπητό για να στραγγίσουν για 1 ώρα.
- Με ένα πινέλο βρέχετε τους δίσκους-κέικ με το σιρόπι στην επιφάνεια και στο πλάι.
- Τοποθετείτε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα σερβιρίσματος και με το κουτάλι ρίχνετε τη λευκή κρέμα που έχετε υπολογίσει να χωρίσετε σε 2 μέρη. Μοιράζετε και κομματάκια βερίκοκο από την κομπόστα. Αν θέλετε, βάζετε ανάμεσα και αποξηραμένα χρυσά μούρα – από τα μαγαζιά των βιολογικών προϊόντων. Στην επιφάνεια του κέικ που καλύπτετε και αυτήν με κρέμα, θα βάλετε στο κέντρο τα βερίκοκα που κρατήσατε και θα διακοσμήσετε με τα φυλλαράκια της φρέσκιας λουίζας και τα χρυσά μούρα.
Κρεατόπιτα
Θα χρειαστούμε
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας, λεπτά – 12 φύλλα
- Φυτικό μαγειρικό έλαιο – Φυτίνη
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από κομμάτι
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας από κουτί ή φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη τριμμένη μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπολτό
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 αυγά
- 1 κομμάτι τυρί φέτα 80 γρ.
- 1 αυγό χτυπημένο με το πιρούνι και 1 φλυτζάνι γάλα ανακατεμένα για να το περιχύσουμε στην πίτα, πριν το φούρνισμα.
….για αρχαρίους
Την ονομάζω έτσι γιατί δεν ανοίγουμε φύλλα αλλά χρησιμοποιούμε έτοιμα, λεπτά φύλλα κρούστας του εμπορίου.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, όταν πρωτοπήγα στην Κύπρο, ανακάλυψα στριμωγμένα μέσα στη βαλίτσα μου κάτι μικρά μπλοκάκια, όπου η μαμά μου είχε φροντίσει να μου μεταφέρει τις γνώσεις της στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, με λεπτομερείς οδηγίες και αρκετά απλά υλικά, για να αρχίσω επιτέλους να μαγειρεύω και εγώ! Μια μεγάλη επιτυχία ήταν και η κρεατόπιτα με φύλλο. Θα μπορούσα να γράφω σελίδες για το πόσο χρήσιμη και εντυπωσιακή συγχρόνως ήταν αυτή η συνταγή, την οποία ομολογώ πώς έμαθα τότε να την πετυχαίνω τέλεια!
Τώρα πού τη θυμήθηκα; Φταίει λίγο ο χωματόδρομος!!!!
Διαδικασία
Ο κιμάς
- Σωτάρουμε το κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη μέσα σε ένα κατσαρολάκι με 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί λίγο, 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, περιμένουμε να πάρει λίγες βράσεις και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και αλάτι και πιπέρι. Να μισοσκεπάζεται ο κιμάς. Αφήνουμε να ψηθεί, ώσπου να φύγει το νερό και να μείνει με τη ντομάτα και το λάδι του. Θα χρειαστούμε 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει.
- Αναμιγνύουμε στον κιμά το τυρί λιωμένο με το πιρούνι και τα 2 αυγά χτυπημένα επίσης με το πιρούνι. Αυτή θα είναι η γέμιση της κρεατόπιτας.
Η πίτα
- Ανοίγουμε με προσοχή τα φύλλα κρούστας για να μη σπάσουν. Θα τα χωρίσουμε στα τρία, δηλαδή θα βάλουμε από τέσσερα φύλλα σε κάθε στρώση και δύο φορές γέμιση κιμά.
- Το ταψί σας μπορεί να είναι του φούρνου με χαμηλά τοιχώματα ή ένα πυρέξ. Μπορείτε να απλώσετε το φύλλο αλλά και να το σουρώσετε ελαφρά. Ό,τι περισσέψει από φύλλο, έξω από το ταψί θα το γυρίσετε προσεκτικά προς τα μέσα για να γίνει το «κοθώρι» της πίτας, ή άκρη της. Αν είναι πολύ, κόψτε λίγο με το ψαλίδι κουζίνας για να γυρίζει ευκολότερα. Προσέχουμε πάντα να είναι αλειμμένα και αυτά τα έξω φύλλα με το βούτυρο της πίτας.
- Και τώρα στρώνουμε σε βουτυρωμένο με το πινελάκι ταψί, ένα-ένα τα φύλλα που και αυτά τα βουτυρώνουμε καλά. Χρησιμοποιούμε φυτικό μαγειρκό έλαιο- Φυτίνη. Αν βρίσκεστε στο εξωτερικό, υπάρχει ένα βιολογικό βούτυρο που λέγεται Ghee, αυτό ανάμικτο με ελαιόλαδο είναι θαύμα! Προσέξτε να αλείφονται καλά τα φύλλα, αλλιώς θα είναι ξερή η πίτα!
- Αφού χωρίσαμε τη γέμιση του κιμά και τη βάλαμε σε δύο δόσεις ανάμεσα από τα 12 φύλλα, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες. Αλείφουμε ξανά με το βούτυρό μας τις άκρες. Χαράζουμε μπακλαβαδωτά ή σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα. Δε βάζουμε μέχρι κάτω το μαχαίρι αλλά να σχηματίσουμε τα κομμάτια.
- Χτυπάμε το αυγό με το πιρούνι και προσθέτουμε το γάλα. Αυτό το μίγμα το περιχύνουμε στην πίτα και στις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ⁰C, για ¾ της ώρας. Καλή Επιτυχία!