Ένας χαρταετός και μια Καθαρή Δευτέρα
Όσοι μεταναστεύουν για λίγο ή πολύ, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να χαρείς την Καθαρή Δευτέρα τόσο μακριά από τις δικές σου αναμνήσεις.
Σήμερα όμως, μόλις ανακάλυψα πως ένα βήμα από το σπίτι μου, κάτω από τον ελαφρώς συννεφιασμένο αγγλικό ουρανό μπορείς να νιώσεις ότι ήρθε η μέρα αυτή και να πετάξεις τον χαρταετό σου. Μάλιστα το ίδιο ξένοιαστα, όπως στην πατρίδα μου!
Ανάμεσα σε πομπώδη κτίρια και άπειρους αυτοκινητόδρομους βρίσκεσαι να περπατάς ξαφνικά σε μια εγγλέζικη εξοχή, παρέα με ένα ανοιξιάτικο αεράκι και θέα καταπράσινες πλαγιές και ντελικάτα αγριολούλουδα. Αυτό ακριβώς είναι ένας περίπατος στον λόφο του Πρίμροουζ του Λονδίνου. Και what a treat! Για έναν ξένο σαν εμένα, αυτή είναι μια πραγματικά παραμυθένια εικόνα.
Είχα διαβάσει βέβαια κάποια λογοτεχνία και είχα πλάσει τόσο όμορφες εικόνες γι΄ αυτό το λοφάκι. Είχα φτιάξει τα σαντουϊτσάκια μου, τα γλυκάκια μου και τη φρέσκια πορτοκαλάδα για το πικνίκ μέσα στην πόλη. Όλα στην εντέλεια για μια πολλά υποσχόμενη εκδρομή με το τρένο.
Περπατούσαμε λοιπόν, αναψοκοκκινισμένοι από την προσμονή για να βρεθούμε κοντά στις αγαπημένες μας εικόνες τέτοια μέρα. Όταν φθάσαμε εκεί, έκανε την εμφάνιση και ο απαραίτητος χαρταετός.
Όταν τον πρωτοείδα, ήταν μέσα σε ένα σκληρό, καρό, ασπρόμαυρο κουτί. Φαινόταν πολύ προσεγμένος από τον ιδιοκτήτη του. Δεν έδωσα πολλή σημασία στο τι ήταν μέσα στην αρχή και συνέχισα να θαυμάζω τα πράσινα μονοπατάκια τριγύρω μου. Εγώ σαν σήμερα θυμόμουν μόνον τον χαρταετό που με φρενιασμένη αγάπη έφτιαχνε πάντα ο μπαμπάς για μας. Τέτοια εικόνα ήθελα να χαρίσω στα μάτια των δικών μου παιδιών. Μας είχαν ήδη διαβεβαιώσει όμως πως αυτός ο χαρταετός είναι φανταχτερός και κυρίως επιδέξιος στο πέταγμα. Κάτι είναι κι αυτό!
Ένας χαρταετός και μια Καθαρή Δευτέρα, τέλειος συνδυασμός.
Τελικά, ο λόφος του Πρίμροουζ δεν ήταν η μοναδική έκπληξη αυτής της Καθαρής Δευτέρας. Όταν άνοιξε το κουτί του χαρταετού, με λαχτάρα περίμενα να δω τον όμορφο, χρωματιστό ρόμβο να ξεπροβάλλει περήφανος και αγέρωχος. Ακριβώς όπως τον είχα από πάντα στο μυαλό μου. Στη θέση όμως αυτής της ανάμνησης, εμφανίστηκε ένας συνοφρυωμένος, μικρός, πολύχρωμος δράκος που με μανία ξέφυγε από τα χέρια μας και θέλησε να τρέξει στον αέρα.
Τι είναι αυτό; Αναρωτήθηκα και έμεινα αποσβολωμένη να κοιτάω τις προσπάθειες όλων να τον κάνουν να πετάξει!
Πού είναι ο χαρταετός των παιδικών μου χρόνων;…
Πώς θα συμβιβαστώ με παράλληλες εικόνες;…
Ποιαν ανάμνηση θα χτίσω στις μικρές;…
Εν τω μεταξύ λίγο τα γέλια και κυρίως τα τρεχαλητά πάνω κάτω με παρέσυραν χωρίς να το καταλαβαίνω. Αλλά και η χαρά του πετάγματος της λεπτεπίλεπτης, κακομούτσουνης κατασκευής, καθώς και οι φωνές μας, άντε για να τον σηκώσουμε παρέα με άλλους φίλους του στον ουρανό, ή μάλλον να τον συγκρατήσουμε να μη μας φύγει στον τρελό αέρα. Αυτό μάλιστα που με έκανε τελείως να ξεχάσω ήταν οι μυρωδιές από τους κίτρινους νάρκισους και η πλημμύρα από τα μικρά μωβ νυχτολούλουδα. Ουφ! Δεν έγινε τίποτε φοβερό με αυτήν την ανατροπή της εικόνας στο μυαλό μου για τον σωστό χαρταετό, σκέφτηκα. Και τότε μόνον ησύχασα και αφέθηκα ν΄απολαμβάνω την υπόλοιπη ημέρα μου.
Πικνίκ στο Πρίμροουζ- Ιδέες
Οι συνταγές μου για σήμερα διαφέρουν από το κλασικό και πάντα αγαπημένο μενού της Καθαρής Δευτέρας στο σπίτι μας. Το ίδιο όπως και ο χαρταετός του Πρίμροουζ.
Είναι συνταγές για να πάρουμε μαζί μας σε ένα πικνίκ. Σε κάποιο νηστίσιμο motto, σύμφωνα με τα Ελληνικά έθιμα αυτής της ημέρας. Χωρίς να κουβαλάμε απερίγραπτες ποσότητες και χωρίς το γουστόζικο καλαθάκι, the proper picnick basket, που τόσο αρέσει στους Άγγλους για να μεταφέρουν όλες τις πολύτιμες λιχουδιές στην εξοχή.
Για 4 άτομα με παιδιά προτείνω:
- 1 Φλασκί φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλάδα και 1 θερμός με τσάι ή καφέ
- Τυροπιτάκια κουρού της μαμάς
- Cornish pastries με λαχανικά (ή με κρέας αλλά για μια άλλη εκδρομή!)
- Ελιές για ήρωες, σέλερι και καρότα κομμένα σε λωρίδες και βουτηγμένα στο ξύδι
- Χούμους σαλάτα
- Παραδοσιακή Λαγάνα ή ψωμάκια για χάμπουργκερ
- Πάστα Φλώρα χαρταετός
- Χαλβαδάκια με σιμιγδάλι
Κάποιες ακόμη ιδέες για τα μικρά παιδιά:
Τα φαγητά των μικρών παιδιών καλύτερα να είναι λίγα σε ποσότητα αλλά κυρίως υγιεινά και ελκυστικά στην εμφάνιση .
Κανείς δε μπορεί να ξεγελάσει ένα παιδί! Καταλαβαίνει πρώτα την αγάπη με την οποία έχει γίνει το φαγητό, μετά μυρίζει και γεύεται μόνον τα απλά, αγαπημένα και συνηθισμένα φαγητά.
Αν θα στριμώξετε κανένα σέλερυ ή καμιά άλλη σαλάτα, μην το αποκαλύψετε. Ρωτήστε το μόνον αν θέλει χρώμα στο σάντουιτς ή φτιάξετε κάποια αστεία φιγούρα ή κόψτε το σάντουιτς με σχέδιο-γράμματα ή ζωάκια, φτιαγμένα με κουπ πατ και παρουσιάστε τα.
Μπορείτε να ετοιμάσετε με τα ψωμάκια που προτείνω, μικρά σάντουιτς αλειμμένα με φρέσκο βούτυρο και γεμιστά με λεπτές λωρίδες αγγούρι και κασέρι, λαδοτύρι Μυτιλήνης ή mild cheddar, επίσης σε φέτες.
Ιδέες για τους μεγάλους:
Οι μεγάλοι θα δοκιμάσουν από τις συνταγές μου παρακάτω. Κυρίως δε θα φάνε πολύ γιατί το μέλλημά τους αυτήν τη μέρα είναι το πέταγμα του χαρταετού.
Οι συνταγές...
Πάστα Φλώρα χαρταετός
Θα χρειαστούμε
- 320 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 320 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 αυγά
- 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- Ξύσμα 1 βιολογικού λεμονιού
- Μαρμελάδα κεράσι για την επιφάνεια
Αυτή η συνταγή είναι από το παλιό βιβλίο της μαμάς μου και η ιδέα της παρουσίασης μου ήρθε όταν είδα μια τάρτα φρούτου από το italiancakes.net!
Η πάστα φλώρα θέλει τα μπαστουνάκια της από επάνω σαν καλαθάκι. Γι΄ αυτό και κρατάμε 1/3 της ζύμης. Επειδή εγώ έκανα το σχέδιο χαρταετός, με την υπόλοιπη ζύμη έγιναν τα πασταφλωράκια της φωτογραφίας. Εμένα μου αρέσει αφράτη η πάστα φλώρα, γι΄αυτό χρησιμοποιώ ταψάκι 28 εκ. και γίνεται πιο ψηλή από τη συνηθισμένη τάρτα. Αν θέλετε κλασική εμφάνιση, το ταψάκι πρέπει να είναι μεγαλύτερο, των 30 εκ.
- Χτυπάμε το λιωμένο (όχι ζεστό, όμως) βούτυρο με τη ζάχαρη και ενώνουμε ένα-ένα τα αυγά.
- Προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι κοσκινισμένα, το κονιάκ και την τριμμένη φλούδα από το λεμόνι. Όχι από την αρχή όλο το αλεύρι. Ζυμώνοντας θα καταλάβουμε πόσο θέλει. Η ζύμη μας να είναι μαλακή, όχι πολύ σφιχτή.
- Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα 28 εκ. απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα, φροντίζοντας να κρατήσουμε ένα κομμάτι, περίπου το 1/3 από τη ζύμη, για τα μπαστουνάκια από επάνω. Τρυπάμε παντού τη ζύμη με το πιρούνι.
- Στη λακούβα που έχει σχηματιστεί απλώνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση φράουλα ή κεράσι για την κλασική πάστα φλώρα.
- Πλάθουμε με το υπόλοιπο μίγμα μπαστουνάκια, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι για να πλάθονται καλά χωρίς να κολλάνε. Τα τοποθετούμε σαν πλέγμα για πλεχτό καλαθάκι από επάνω.
- Ψήνουμε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, για 40 λεπτά.
Ιδέες: Για την πάστα φλώρα χαρταετός θα χρειαστείτε μαρμελάδα κεράσι, μπλούμπερι, μανταρίνι και μήλο. Αφού ψηθεί και κρυώσει, προσθέστε, αν θέλετε, ένα ακόμη ελαφρύ στρώμα από τις μαρμελάδες για πιο πλούσια γεύση.
Ρεβίθια με σπανάκι
Θα χρειαστούμε
- 375 γρ. βρασμένα ρεβίθια με τον τρόπο που δείξαμε στο χούμους
- 1/2 κιλό φρέσκο baby σπανάκι- είναι αλήθεια τα μικρά φύλλα σπανάκι είναι η δική μου προτίμηση!
- Αλάτι, πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένος ξηρός κόλιανδρος- είναι κουκουτσάκια που τα κοπανάμε στο γουδί για να τριφτούν (αν δεν αρέσει η γεύση του κόλιανδρου χρησιμοποιήστε ξηρό θυμάρι ή ξηρό βασιλικό με δυόσμο)
Αν θα μπείτε στη διαδικασία να βράσετε ρεβίθια και θα χρησιμοποιήσετε μόνον λίγα για το χούμους, σκέφτηκα γιατί να μην κάνουμε μια άλλη Αιγυπτιακή συνταγή που θα αρέσει πολύ και είναι και για χορτοφάγους ή για όσους κάνουν νηστεία! Μια συνταγή της Claudia Roden που ονομάζεται hummus wa sabanekh.
Για 6 άτομα
- Βράζουμε τα ρεβίθια και 1 τέταρτο πριν γίνουν ρίχνουμε αλάτι. Να μείνουν μόλις σκεπασμένα με το νερό, πετάμε το υπόλοιπο.
- Κόβουμε τα κοτσάνια και πλένουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τουλάχιστον πέντε φορές με καθαρό νερό. Τα κόβουμε κάπως χοντρά. Ζεματάμε το σπανάκι λίγα λεπτά σε βραστό νερό.
- Ρίχνουμε το σπανάκι στα ρεβίθια και ανακατεύουμε να μαλακώσουν και αυτά με το βρασμό. Προσθέτουμε πιπέρι.
- Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε μαζί το σκόρδο και τον τριμμένο ξερό κόλιανδρο, μέχρι να αναδυθούν τα αρώματά τους. Αντί για κόλιανδρο μπορούμε να ρίξουμε ξηρό θυμάρι ή ξηρό βασιλικό και δυόσμο, αλλά προσοχή να μην τηγανιστούν, να προστεθούν προς το τέλος της διαδικασίας.
- Με αυτό το αρωματισμένο λάδι περιχύνουμε το έτοιμο σπανάκι με τα ρεβίθια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε χλιαρό το πιάτο αυτό.
Ιδέες: Μια παραλλαγή είναι να σωτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, προσθέτουμε τα σπανάκι και τα γυρίζουμε λίγο να μαλακώσουν, ρίχνουμε τα βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια και 4 καθαρισμένες από τη φλούδα τους και κομμένες μέτριες ντομάτες. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Σερβίρεται χλιαρό το πιάτο αυτό.
Χούμους σαλάτα
Θα χρειαστούμε
- 200 γρ. ρεβίθια (ζυγισμένα αφού βράσουν)
- 60 γρ. από το ρεβιθόζουμο-το νερό στο οποίο βράσαμε τα ρεβίθια
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 70 ml ταχίνι
- 50 ml χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
- Ελαιόλαδο, μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
Για 4 άτομα
Το χούμους είναι μια Αραβική σαλάτα σε αλοιφή που μπορείτε να σερβίρετε και σκέτη μαζί με πράσινες ελιές, πικάντικο κασέρι και πίτες ψημένες με λάδι και ρίγανη στο γκριλ. Παραδοσιακά στη Μέση Ανατολή εκτός από τις Αραβικές πίτες, συνοδεύεται με φρέσκα κρεμμυδάκια, ρεπανάκια και τουρσί λαχανικά.
Η συνταγή για το χούμους είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό Γαστρονόμος.
Από το βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ζεστό αλατισμένο νερό. Το πρωί χύνουμε το νερό και ρίχνουμε λίγη σόδα του φαγητού, ανακατεύουμε και περιμένουμε ένα τέταρτο της ώρας. Τρίβουμε με τα χέρια μας να φύγουν κάποιες από τις φλούδες. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια με χλιαρό νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Στην αρχή του βρασμού θα σχηματιστεί αφρός. Τον αφαιρούμε με την κουτάλα. Όταν είναι έτοιμα, περίπου σε ¾ της ώρας, χύνουμε το νερό αλλά κρατάμε 1 ποτήρι για να συμπληρώσουμε όσο μας χρειαστεί στην παρασκευή της σαλάτας.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια με το ρεβιθόζουμο, το σκόρδο, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν. Χτυπάμε να πολτοποιηθούν.
- Ανοίγουμε το μπλέντερ και ρίχνουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και λευκό πιπέρι. Ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ. Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε κάποιο υλικό. Το χούμους πρέπει να είναι σαν αλοιφή. Το διατηρούμε στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο.
- Όταν σερβίρουμε θα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο και θα γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια φέτα λεμόνι ή πιπέρι καγιέν το πιάτο μας.
Ιδέες: Αν βρείτε κονσέρβα βρασμένα ρεβίθια θα τα χρησιμοποιήσετε με το ζωμό τους και σας γλυτώνει από τη διαδικασία του βρασίματος. Για ευκολία και μόνον. Προσωπικά πάντα χρησιμοποιώ τη μακρά διαδικασία! Σε αφράτο μαλακό ψωμάκι ή λεπτή μεξικάνικη πίτα αλείφουμε με χούμους, ψιλοκόβουμε μια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, έτοιμη, ψητή από βάζο και προσθέτουμε μια ψητή φέτα μελιτζάνας. Τυλίγουμε σε σάντουιτς. Μια ιδέα του Ευτύχη Μπλέτσα.