Σάλτσα ντομάτας σπιτική
Θα χρειαστούμε
Για τα υλικά θα χρειαστούμε:
- 400 γρ. κονκασέ- χυμό με αποφλοιωμένα κομματάκια ντομάτας (αν φτιάχνετε μόνοι σας καλύτερα, όπως κι εγώ κάθε Σεπτέμβριο φτιάχνω μερικά βάζα σάλτσας από ντομάτες ποικιλία Ρόμα αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε 1 κονσέρβα καλής ποιότητας)
- 1 κουταλιά της σούπας κανονική όχι πολύ γεμάτη ντοματοπελτέ
- 2 σκελίδες σκόρδο (αν δε θέλετε, βάζετε 1 ή και καθόλου)
- ½ κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φετούλες
- 1 σχεδόν γεμάτο φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ή 4-5 κουταλιές της σούπας
- ½ φλυτζανάκι του καφέ νερό.
- Φρέσκα φυλλαράκια βασιλικό
- 1 κουταλιά της σούπας όχι πολύ γεμάτη Italian spices (ή ένα μίγμα δικό σας από ρίγανη, θυμάρι δεντρολόβανο, ξερό μαϊντανό, μαντζουράνα ή ό,τι από αυτά σας αρέσει περισσότερο αν και ρίγανη, θυμάρι, λίγο ξερό μαϊντανό θα βάλετε απαραίτητα)
- Ένα πασπάλισμα από καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι 30 εκ. (αντικολλητικό, από πέτρα, μαντέμι αλλά όχι πάντως αλουμινίου) βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε να γυαλίσει λίγο το κρεμμύδι (2΄λεπτά σε μέτρια φωτιά) και αμέσως μετά βάζουμε και το σκόρδο που το έχουμε κόψει άκρες και το πατήσαμε με την παλάμη μας ώστε να ανοίξει αλλά και να μείνει σχεδόν ολόκληρο. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και τον γυρίζουμε με το κουτάλι δυο τρεις φορές (μέτρια φωτιά) και ρίχνουμε τώρα και τον χυμό με τα κομματάκια ντομάτας. Αν συνδυάσουμε λίγο από το κονκασέ και δύο μέτριες φρέσκιες ντομάτες (τριμμένες, χωρίς τη φλούδα τους) στην ίδια ποσότητα είναι πολύ καλύτερη η σάλτσα μας. Ή βέβαια, τη δική μας σπιτική σάλτσα αν φτιάχνουμε.
Ρίχνουμε ½ φλυτζανάκι νερό και τα αποξηραμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά της ώρας περίπου. Όταν πηχτώσει και αρχίζουν να σχηματίζονται φουσκάλες είναι έτοιμη. Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε τα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.
Η σάλτσα συνοδεύει τη μακαρονάδα μας και είναι υπέροχη για τη βάση της πίτσας.