Επιστροφή στην ιστορία
Κόκκινες φακές με ρύζι
Θα χρειαστούμε
- 250 γρ. ρύζι νυχάκι ή καλύτερα basmati
- 125 γρ. κόκκινες φακές
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτός
- ¼ κουταλάκι του γλυκού turmeric –κουρκουμάς
- ½ πακετάκι ζωμό λαχανικών του ψυγείου – μπορείτε και να το παραλείψετε
- Πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ½ κουταλάκια του γλυκού κύμινο
Επειδή μαθαίνω πως σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, είναι πιο εύκολο να βρεις κόκκινες φακές, ας τις δοκιμάσουμε με ρύζι. Είναι μια συνταγή της Claudia Roden, μαγειρεμένη από μένα! Μια light έκδοση ενός Ιρακινού φαγητού που ονομάζεται Ketchri.
Όπως θα ξέρετε ίσως, οι φακές συνδυασμένες με ρύζι εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης στον οργανισμό μας. Plus, είναι ένα πιάτο πεντανόστιμο, τρώγεται για κυρίως γεύμα και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα!
Για 2-3 άτομα
Διαδικασία
- Πλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να φουσκώσει σε αλατισμένο νερό για ¾ της ώρας.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ή αντικολλητική, ανακατώνουμε τον τοματοπελτέ και προσθέτουμε ¾ λίτρου νερό με το ζωμό λαχανικών. Δε χρειάζεται λιώσιμο από πριν γιατί θα διαλυθεί στο ζεστό νερό. Ρίχνουμε το turmeric, αλάτι και πιπέρι και μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τις φακές και το ρύζι. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι περίπου για ½ ώρα.
- Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σωτάρουμε το σκόρδο και το κύμινο. Μόλις μυρίσουμε την έντονη μυρουδιά και των δυο ενωμένη, τα ρίχνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά περίπου το μαγείρεμα και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας για 5-10 λεπτά.
- Σερβίρεται σκέτο ή συνοδεύει ωραία το ψητό κοτόπουλο.
(Visited 160 time, 1 visit today)