Του Αγίου Βαλεντίνου

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μια μέρα που σε κάποιες χώρες είναι αφιερωμένη στην αγάπη. Ή μήπως και στη δικιά μας;

Ε καλά, οι ερωτευμένοι γιορτάζουν παντού και κάθε μέρα, πόσο μάλλον σήμερα που υπάρχει και αφιέρωση… αλλά γιορτάζουν επίσης και αυτοί που χαίρονται, που νοιάζονται, που υποφέρουν, που υπομένουν, που γελάνε και κλαίνε, που ανασαίνουν, το ρωτάτε; μα από …αγάπη!

Η μαμά μου όταν της είπα πως φτιάχνω κεκάκια για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μου είπε: τρελάθηκες; Όχι απλά ζω και φυσικά αγαπώ, μαμά, της αποκρίθηκα και τσακ! Κόλλησα ένα μπουμπουκάκι στο τελευταίο μου κεκάκι!

(Visited 235 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κεκάκια του Αγίου Βαλεντίνου

Θα χρειαστούμε

Πουρές φράουλας
  • Θα χρειαστείτε ½ φλυτζάνι πολτό φράουλας για κάθε 5 φλυτζάνια σαντιγί.
Βουτυρόκρεμα
  • 3 ασπράδια αυγών, 100 γρ.
  • 170 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 2 σταγόνες λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού βανίλια υγρή Μαδαγασκάρης
  • 225 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
Διακοσμητικά
Τα μπουμπουκάκια και τις καρδούλες θα τα φτιάξετε από κόκκινη και πράσινη ζαχαρόπαστα, έτοιμη του εμπορίου, καλής ποιότητας με αγάπη και φαντασία! Χρησιμοποίησα και ζαχαρένιες ροζ μπαλίτσες, έτοιμες του εμπορίου.

Διαδικασία

Αυτά τα κεκάκια έχουν την φανταστική ζύμη που θα ξαναδείτε στη συνταγή μου για τούρτα σοκολάτα εδώ. Σήμερα το κακάο στα υλικά ήταν μια ποικιλία που λέγεται μαύρο κακάο/ dark brown και η σοκολάτα που χρησιμοποίησα στη ζύμη ήταν 54% κουβερτούρα, πιο ταιριαστή με τη ρόδινη βουτυρόκρεμα.

Κατά τα άλλα μην αλλάξετε τίποτε, μόνον γεμίστε μέχρι τη μέση τις χάρτινες θήκες για κάπκεικς και βάλτε τες στο ειδικό ταψάκι για κάπκεικς. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου, στους 160⁰C, σε προθερμασμένο φούρνο.

Έγιναν 22 κεκάκια αλλά και το μικρό κεκάκι της φωτογραφίας που ψήθηκε σε 2 φόρμες των 12 εκ.. Καλό είναι να βγουν από το φούρνο, ελαστικά ακόμη και όχι πολυψημένα. Αν πιέσετε δηλαδή με το χέρι σας το κεκάκι στο κέντρο του να επανέλθει αμέσως η επιφάνεια.

Αυτό που θα σας πω σήμερα είναι πώς να κάνετε το ωραίο ρόδινο χρώμα στη σαντιγί και δεν είναι τίποτε άλλο παρά πουρές φράουλας. Αλλά και φυσικά τη σαντιγί που είναι μια βουτυρόκρεμα με βραστό σιρόπι ζάχαρης και μοιάζει αυτήν που λέμε ελβετική μαρέγκα!

Πουρές φράουλας

Βάλτε στο μπλέντερ 7 μεγάλες φράουλες που θα πλύνετε και θα κόψετε σε κομματάκια. Μετά με ένα σουρωτήρι τσαγιού πιέζετε με το κουταλάκι ώστε να βγάλετε στο φλυτζάνι σας τον καθαρό χυμό, χωρίς τα κουκούτσια. Μην πετάξετε αυτήν την πούλπα που μένει. Αν θέλετε την βάζετε για γαρνιτούρα επάνω στη σαντιγί! Προσέξτε οι φράουλες σε θερμοκρασία δωματίου όταν τις λιώνετε, περίπου 1 ώρα εκτός ψυγείου. v03 Βουτυρόκρεμα

Αυτήν τη συνταγή την έχω κάνει με συνδυασμό άλλων συνταγών.

Αυτό που προσέχουμε είναι: το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όχι πολύ μαλακό στο στάδιο πριν να λιώσει. Επίσης σε θερμοκρασία δωματίου είναι τα ασπράδια και ο πουρές της φράουλας.

Αυτή η συνταγή είναι ευαίσθητη και θέλει πολλούς ελιγμούς, όπως η αγάπη! Αν όμως την πετύχετε, θα ξετρελαθείτε! v06 Διαδικασία

Χτυπάμε σε μεταλλικό μπωλ καθαρό και περασμένο με λίγο λεμόνι (για την απόλυτη καθαριότητα ώστε να μην επηρεαστεί η μαρέγκα), τα ασπράδια 2 λεπτά. Να γίνουν σαν πηχτός αφρός.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Ζεσταίνουμε και γυρίζουμε συνέχεια με το κουτάλι, ώσπου να γίνει ένα σιρόπι και να μην νιώθουμε ότι έμειναν κρυσταλλάκια της ζάχαρης. Να πάρει μερικές βράσεις αλλά να μην σκουρύνει η ζάχαρη ή καραμελώσει!

Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι στη μαρέγκα και χτυπάμε μέχρι να τελειώσει όλο το σιρόπι για 10 λεπτά, σε μέτρια σκάλα του μίξερ. Αν ακουμπήσετε τον πάτο του κάδου σας θα είναι καυτός. Χτυπάτε μέχρι να κρυώσει. Η σαντιγί αυτή θα γίνει γυαλιστερή και πηχτή. Προσθέστε τώρα τη βανίλια. Μετά προσθέτετε λίγο λίγο το βούτυρο και χτυπάτε. Το βούτυρο, όπως είπαμε, θα είναι μαλακό αλλά όχι λιωμένο. Με το χέρι σας να λυγίζει σαν κομμάτι πλαστελίνης. Μπορεί να χαλάσει η υφή της κρέμας για λίγο με την προσθήκη βουτύρου αλλά με το χτύπημα θα επανέλθει. Αφού ενσωματωθεί το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο λίγο τον πουρέ φράουλας και χτυπάμε ώσπου να πάρει το ωραίο απαλό ρόδινο χρώμα. Μετά σταματάμε.

Αν δεν απλώσετε τη σαντιγί την ίδια ώρα στα κρύα κεκάκια σας, θα τη βάλετε στο ψυγείο σε αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος. Όταν την χρησιμοποιήσετε την άλλη ημέρα θα τη βγάλετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα την αφρατέψετε 1-2 λεπτά με το μίξερ.

Μπορείτε να την κρατήσετε στην κατάψυξη και να ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία αφού την βγάλετε για μια νύχτα τουλάχιστον από την κατάψυξη. Χρειάζεται πειραματισμό αρκετό, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό! v05