Σε περίπτωση βαθιάς φλόγας

Love card - Steve Woods

Όταν θέλεις να μαγειρέψεις κάτι βαθιά ερωτικό για έναν αγαπημένο, για κάποιον που ξέρεις πως ό,τι και να γίνει μα ό,τι και να γίνει θα υπάρχει μέσα σου αναμμένη η φλόγα του έρωτά σου, ε τότε δίχως δισταγμό:

σαρμάδες Σιατιστινούς της μαμάς μου με κόκκινο, μπρούσκο κρασί

λίγη ρωσική σαλάτα

ψωμί της Κομοτηνής

σπιτικό προφιτερόλ σε κολονάτα ποτήρια με λιαστό κρασί Σιάτιστας

Ανεπανάληπτο…

Α! και τραπέζι για δύο και να έρθουν και οι δύο φυσικά!

Για τους rookies στη μαγειρική, το μενού που προτείνεται είναι κάπως διαφορετικό αλλά αλάνθαστο:

φιλέτο μοσχάρι στο τηγάνι με μπόλικο πιπέρι, (η συνταγή στο διαδίκτυο)

σαλάτα πράσινη – watercress (νεροκάρδαμο) και χοντροκομμένο πλατύφυλλο μαρούλι (για σαλάτα)  ανάμικτα, κράνμπερις, γαλλικό κατσικίσιο τυρί σε κυβάκια με μια french dressing, φτιαγμένη με λίγο λάδι, λεμόνι και ξύδι από λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι

ίδια ποτά και ίδιο επιδόρπιο!

 

(Visited 107 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Σαρμάδες Σιατιστινοί της μαμάς

Σαρμάδες Σιατιστινοί

Θα χρειαστούμε

  • 3 κιλά λάχανο ολόκληρο
  • 2 κουταλιές αλάτι
  • 2 κουταλιές κοφτές  Ξυνό (λεμόν του ζου)
  • 600 γρ. κιμάς ανάμικτος – άπαχος μοσχαρίσιος και χοιρινός
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • Σχεδόν 1 φλυτζάνι σάλτσα ντομάτας – αυτό το φαγητό δε θέλει πολλή ντομάτα!
  • Αλάτι πιπέρι, τριμμένο μπαχάρι
  • 3-4 σταγόνες λεμόνι και πασπάλισμα από λίγη ζάχαρη
  • 1 ½  φλυτζανάκια του καφέ ρύζι
  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό μαγειρικό λίπος συν 1 κουταλιά της σούπας για το τελικό βράσιμο

Αυτό το φαγητό είναι μια έκπληξη. Η πολυπλοκότητα της παρασκευής του, η προσωπική επαφή με τα υλικά, η συνεχής φροντίδα και προσήλωση στην διαδικασία και η εκρηκτική γεύση του δημιουργούν μια απίθανη προσφορά αγάπης και είναι φυσικά αυστηρά για μεγάλους!

Διαδικασία

  1. Πλένουμε το λάχανο, κόβουμε στην καρδιά του το σκληρό μέρος του και  βράζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα με νερό, γύρω στα 20 λεπτά. Το γυρίζουμε μια φορά. Να μαλακώσουν τα φύλλα.
  2. Ετοιμάζουμε τον κιμά: Βράζουμε λίγο το κρεμμύδι, τον κιμά, και ρίχνουμε ένα φλυτζάνι ντομάτας, .
  3. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο μπαχάρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι με 1 κουτάλα από το ζωμό που έχουμε κρατημένο από το βράσιμο του λάχανου και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λεμόνι.
  4. Αραδιάζουμε τα φύλλα του λάχανου σε μια πιατέλα και έχουμε τον  κιμά δίπλα μας.
  5. Βάζουμε στο ένα χέρι ένα καλό φύλλο, προσεχτικά να μην κοπεί, αφαιρούμε το χοντρό μέρος και με μια κουταλιά από τον κιμά τυλίγουμε το φύλλο σαν ένα μικρό βαρελάκι.
  6. Τοποθετούμε σε σειρές τους σαρμάδες στην κατσαρόλα,  που στον πάτο της βάλαμε μια στρώση από τα χοντρά μέρη του βρασμένου λάχανου.
  7. Προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζουμί του βρασμένου λάχανου, μια κουταλιά από το βούτυρο, πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και σκεπάζουμε με ένα παλιό πιάτο για να σιγοβράσουν χωρίς να μετακινούνται,  περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έγιναν!
  8. Οι σαρμάδες είναι έτοιμοι να σερβιριστούν αφού μείνουν κάποια ώρα στην κατσαρόλα να ηρεμήσουν!

Ιδέες: Οι σαρμάδες γίνονται ωραίοι και με «αρμιά», λάχανο τουρσί δηλαδή αλλά εκεί πρέπει να προσέξουμε το αλάτι. Είναι φαγητό που διατηρείται υπέροχα στο ψυγείο θα έλεγα για πέντε-έξι ημέρες και σερβίρεται σα μεζές, ιδίως τα Χριστούγεννα.  

Σπιτικό Προφιτερόλ

Προφιτερόλ!

Θα χρειαστούμε

 
  • 1 κουτί γάλα πλήρες, εβαπορέ αδιάλυτο
  • 1 κουτί νερό λίγο λιγότερο (μετράμε με το ίδιο κουτί)
  • 6 κουταλιές πολύ γεμάτες κορν φλάουρ
  • ½ κουτί κακάο (65 γρ.)
  • 1,5 φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 πακέτο, μια κουταλιά λιγότερο μαργαρίνη (ή μαργαρίνη ανάμικτη με λίγο βούτυρο)), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κρόκοι βιολογικών αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μπισκότα cookies
Για τη σαντιγύ
  • Ένα κουτί σαντιγύ
  •  2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
Γαρνίρισμα
  • Κερασάκια μαρασκίνο

Συνταγή για 8 άτομα – Προετοιμασία 1 ώρα Θα ετοιμάσουμε το προφιτερόλ από την προηγούμενη αλλά θα το γαρνίρουμε με σαντιγύ την ημέρα κατανάλωσης.

Διαδικασία

  1. Σπάζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα στρώνουμε στα ποτήρια που θα βάλουμε το προφυτερόλ.
  2. Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ – χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική  σαντιγύ με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να στέκεται –  και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Ρίχνουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
  4. Προσθέτουμε το κακάο, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανάβουμε την κουζίνα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς αλλά απαλά να γίνει κρέμα.
  5.  Αμέσως μόλις αρχίζει να πήζει,  αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Ρίχνουμε τους κρόκους στην καυτή κρέμα αλλά έναν έναν και ανακατεύουμε χωρίς διακοπή. Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μερικές φορές ακόμη.
  7. Ξαναβγάζουμε και ρίχνουμε όλη τη μαργαρίνη με το βούτυρο . Θα φανεί σαν να κόβεται και να χαλά η κρέμα. Συνεχίζουμε το ζωηρό ανακάτεμα μέχρι να επανέλθει μια λεία μορφή κρέμας. Να κρυώσει λίγο στη θερμοκρασία δωματίου.
  8. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι σαντιγύ.
  9. Ανακατώνουμε τώρα απαλά και μοιράζουμε στα κολονάτα ποτήρια παγωτού, ένα δάχτυλο λιγότερο από το χείλος του ποτηριού.
  10. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη σαντιγύ, τα κερασάκια και βάζουμε το προφιτερόλ στο ψυγείο μέχρι την ώρα της κατανάλωσης.