Σαλάτα φακές με δυόσμο και μαϊντανό – Φακές σούπα: Σημειώσατε 1

lentils salad lenafusion.gr

Για πολύ καιρό σκεφτόμουν πώς να κάνω το νεαρόκοσμο στο σπίτι μου να αρέσει τις φακές μου και να μην γκρινιάζει κάθε φορά που βλέπει το ζεστό πιάτο με τη δάφνη και τα καροτάκια, σερβιρισμένο στο τραπέζι.

Είναι λίγο μονότονο να βλέπεις μια καφέ σούπα με σκόρπιες πορτοκαλιές πινελιές, χειμώνα καλοκαίρι, έτσι γιατί πρέπει να τρως σωστά και υγιεινά, δε συμφωνείτε; Οι μαμάδες βέβαια επιμένουν και προσπαθούν. Αλλά κάποιες δωροδοκίες όπως, έλα φάε και σου έχω αργότερα και σοκολάτα, να δες κάτι τέλεια κεράσια ζευγάρια, θα τα βάλουμε μετά σκουλαρίκια στα αυτιά μας, πολύ γέλιο, ε;…. είναι προσδοκίες βέβαια αλλά μάταιες για να κερδίσουν τους μικρούς καλεσμένους στο τραπέζι.

Εγώ λοιπόν, έσπαγα το κεφάλι μου να βρω όλο και πιο δελεαστικές προτάσεις για να μετατρέψω ευχάριστα μια ομολογουμένως πεζή επιλογή αλλά και να αποφύγω τη μόνιμη δυσφορία. Βέβαια αυτό μου πήρε κάποια χρόνια και τα μικρά έγιναν έφηβες.

Τότε ήταν που έπεσε στο μάτι μου μια συνταγή σαλάτας με φακές. Είναι πρώτα απ’ όλα διασκεδαστικό να την προετοιμάζεις! Είναι δροσερή, έχει μπόλικη πρασινάδα που είναι επίσης υγιεινή και απαραίτητη, έχει και πολλά αρώματα Ανατολής που την κάνουν πιο ελκυστική. Αλλά μην τη φτιάξετε σε πολύ μικρή πιτσιρικαρία γιατί πάλι θα ακούσετε σχόλια του τύπου, έχει κάτι μικρά πράσινα και δε μου αρέσει… ή καίει και γι΄ αυτό δεν την τρώω!!! Από την άλλη βέβαια, με μερικές προσθαφαιρέσεις, μπορείτε να τη φτιάξετε απαλά νόστιμη και για.. ανηλίκους!

Η σαλάτα φακή αποδείχτηκε μια ευχάριστη αλλαγή και καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως: Δύο στις τρεις φορές στο σπίτι μας μια αφθονία από ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, εξαιτίας της φακής, σερβίρονται σε κρύο πιάτο. Είναι πάντα συνοδευμένο με διαφορετικά ψωμάκια ή πιτούλες ψημένες, τόσο νόστιμη αυτή η προσφορά που μερικοί ζητούν και δεύτερη!

Ε, ασφαλώς και έχει γλυκό επιδόρπιο μετά! Μια έκπληξη για μικρούς και μεγάλους πάντα περιμένει κρυμμένη στο ψυγείο!

(Visited 546 time, 1 visit today)

Οι συνταγές...

Σοκολατένιο Ρολό με κρέμα πορτοκάλι

swiss roll lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 75γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. αλεύρι
  • ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 175 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη με 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
Για τη γέμιση
  • 3 πορτοκάλια
  • 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 1 κουτί φυτική κρέμα για σαντιγί, 250 γρ.
  • 75 γρ. άχνη ζάχαρη ή 1 φλυτζανάκι του καφέ
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό ή ακέρωτο πορτοκάλι

ή αλλιώς…Τούρτα πορτοκάλι της Νάντιας

Αυτό το σοκολατένιο ρολό-chocolate swiss roll είναι μια μίξη συνταγών. Κάτι σημειώσεις που κράτησα από τη φίλη μου Νάντια, κάποτε στο βαθύ παρελθόν,  μαζί με αλλαγές που έκανα βλέποντας και δοκιμάζοντας τα swiss roll, παρασκευής του παλιού σουπερμάρκετ Safeway, που είναι αλήθεια πως ήταν καταπληκτικά σε όλες τις παραλλαγές τους.

Θυμάμαι τη Νάντια βέβαια να μου υπαγορεύει τη συνταγή με το σίγουρο χαμόγελο της επιτυχίας μια που την είχε δοκιμάσει πολλές φορές. Αλλά εγώ μόλις που πρόλαβα να τη γράψω και την καταχώνιασα στο ντουλάπι μου με τις άλλες συνταγές, σίγουρη πως δεν θα τα καταφέρω ποτέ να γυρίσω με την πετσέτα ένα ολόκληρο παντεσπάνι. Είναι αλήθεια πως όταν είσαι μικρή μαγείρισσα, το παντεσπάνι είναι μια απίθανη πρόκληση! Και τις περισσότερες φορές κάτι δε σου πετυχαίνει και μένεις ή να ξεκολλάς με το μαχαίρι καμένη ζύμη ή να μαζεύεις με το κουτάλι κομματάκια απροσδιόριστου κατασκευάσματος, κάτι ανάμεσα σε καθισμένο κέικ και κρατσανιστής ψίχας ψωμιού! Τέλος πάντων, όταν αισθάνθηκα ασφαλής αρκετά, δοκίμασα τη συνταγή. Μια λάθος επιλογή, γιατί εκείνο το παντεσπάνι έσπασε σε πολλές μεριές! Αργότερα κατάλαβα πως και η ζαχαροπλαστική χρειάζεται ακρίβεια και υπομονή. Κυρίως, να αποδέχεσαι τις αποτυχίες και να τις ξεχνάς.

Αυτή η mixed συνταγή μου, βήμα βήμα θα σας φανεί πανεύκολη! Α, και πεντανόστιμη!

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μακρόστενο 38 × 26 εκ., τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε και αυτό.
  2. Βρέχουμε ελαφρά μια πετσέτα κουζίνας, μεγαλύτερη από το ταψί, και από πάνω στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, για να μη κολλήσει το παντεσπάνι.
  3. Σε ένα βαθύ πήλινο ή γυάλινο, καθαρό  μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα ασπράδια, πρώτα σε μικρό μπωλ και αν δούμε πως δεν ξέφυγε λίγος κρόκος και το ρίχνουμε. Και ο ελάχιστος κρόκος αν πέσει, δεν αφήνει τη μαρέγκα να σφίξει. Βάζουμε τη μισή από την ποσότητα ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  4. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το νερό σε κατσαρολάκι που έχουμε τοποθετήσει σε μεγαλύτερο με νερό να βράζει (μπαιν μαρί)..
  5. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να γίνει ένα αχνά κίτρινο μίγμα. Προσθέτουμε μετά την κουβερτούρα, πολύ χλιαρή, τη βανίλια και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, κοσκινισμένα μαζί. Συνεχίζουμε με τη μαρέγκα, σιγά σιγά σε 3 δόσεις, ανακατώνοντας προς την ίδια φορά με ένα αυγοδάρτη. Να ενσωματωθεί αλλά απαλά για να μη χαθούν οι φυσσαλίδες από αέρα στο μίγμα.
  6. Το στρώνουμε με μια σπάτουλα ομοιόμορφα στο ταψί.
  7. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ⁰ C, για 12-15 λεπτά.
  8. Μόλις γίνει, το βγάζουμε. Ελέγχουμε προηγουμένως, αν  το αγγίξουμε, να είναι σα σπόγγος, και να έχει μαζευτεί ελαφρά στις άκρες, τότε είναι έτοιμο.
  9. Βρήκα πως είναι πιο εύκολο να βάλω από επάνω ένα μεγάλο δίσκο κοπής να το αναποδογυρίσω εκεί και σιγά σιγά να το αδειάσω πάνω στο αντικολλητικό ζαχαρωμένο χαρτί που έχω πάνω στην ελαφρά βρεγμένη πετσέτα.
  10. Γυρίζουμε το ρολό προσεχτικά και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για μια νύχτα.
  11. Χτυπάμε τη σαντιγί ως εξής: Σε κρύο κάδο (που βάλαμε λίγο στο ψυγείο) χτυπάμε ένα κουτί φυτικής κρέμας να αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα από το πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Να διπλασιαστεί σε όγκο και να «στέκεται» στα φτερά του μίξερ. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  12. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ και αφαιρούμε την εσωτερική άσπρη φλούδα τους.
  13. Ανοίγουμε προσεχτικά το ρολό. Στρώνουμε τη σαντιγί και από επάνω μικρά ομοιόμορφα κομμάτια πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ σε σειρές. Γυρίζουμε και το στολίζουμε ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Να μείνει στο ψυγείο για να «δέσει» το γλυκό. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Κρέμα παρφέ με φρούτα

cream parfe lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 κούπα ινδοκάρυδο
  • 2 κεσέδες  γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά, 2%
  • 2 κουταλιές της σούπας πευκόμελο
  • 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 3-4 βερίκοκα
  • 2 κερασάκια φρουί γλασέ για διακόσμηση

Σήμερα μαγειρεύω για τους εφήβους τελικά! Και το γλυκό αυτό, όπως οι φακές αρέσει σε  teenagers, thirty something και λίγο μεγαλύτερους. Γιατί δεν έχει ζάχαρη, είναι χωρίς λιπαρά, γίνεται πανεύκολα και είναι άκρως εντυπωσιακό.

Θα το ταίριαζα μετά από ένα φαγητό με κρέας ενώ μετά από τη σαλάτα φακές προτιμώ το ρολό! Όμως όταν έφτιαξα τη σαλάτα μου ήταν μια τόσο ζεστή μέρα που το παγωμένο γιαούρτι με τα φρούτα και το ινδοκάρυδο ήταν ταιριαστό και πιο ελαφρύ για επιδόρπιο! Γι΄ αυτό σας δίνω και τις δύο συνταγές για να επιλέξετε.

Για 2 άτομα

Διαδικασία

  1. Απλώνετε το ινδοκάρυδο σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C, για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσοχή γιατί αν σας καεί, δεν είναι ωραίο με το γιαούρτι. Αφήστε το να κρυώσει.
  2. Χτυπάτε σε ένα μπωλ το γιαούρτι με το μέλι. Όση ώρα χρειάζεται για να ετοιμάσετε το γλυκό, βάλτε το γιαούρτι με το μέλι στο ψυγείο.
  3. Καθαρίστε το γκρέιπφρουτ, αφαιρέστε την εξωτερική μεμβράνη για να μείνει μόνον η κόκκινη σάρκα του. Ψιλοκόψτε και μαζί κόψτε και τα βερίκοκα. Προτιμώ τα πολύ μικρά κόκκινα βερίκοκα, ποικιλίας μπεμπέκο,  γιατί είναι πιο γλυκά και μαλακά, τέλεια για το φρουτογλυκό αυτό.
  4. Σε ψηλά ποτήρια ή ιδανικά σε λεπτά, μακρόστενα ποτήρια χωρίς σχέδια βάλτε 2 κουταλιές της σούπας από το γιαούρτι με το μέλι, σκεπάστε το με ινδοκάρυδο και βάλτε μια στρώση γκρέιπφρουτ και βερίκοκα σε μικρά κομμάτια. Συνεχίστε με μια ακόμη στρώση από το κάθε είδος.
  5. Στο τέλος θα βάλετε το υπόλοιπο μίγμα γιαουρτιού. Πασπαλίστε με ινδοκάρυδο και βάλτε στο κέντρο ένα κερασάκι φρουί γλασέ. Αφήστε το μερικές ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο πριν να καταναλωθεί.

Ιδέες: Αν το ετοιμάσετε μια μέρα πριν θα σας φανεί τόσο τέλειο, σα δροσερή φρουτένια παρφέ κρέμα που δε θα πιστεύετε πως δεν έχει καθόλου σαντιγί! Η συνταγή είναι από το περιοδικό Delight.

Σαλάτα φακές με δυόσμο και μαϊντανό

lentils salad lenafusion.gr

Θα χρειαστούμε

  • 1 φλυτζάνι φακές
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, 6-7 κουταλιές της σούπας
  • ½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος, 6-7 κουταλιές της σούπας
  • 3 -4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, αν θέλετε
  • 1 φλυτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • Λίγο πιπέρι και αλάτι
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι χυμός
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι – μηλόξυδο ή από κρασί
  • φινόκιο, κάππαρη προαιρετικά
  • Μαρούλια για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Βάζετε σε πιάτο τις φακές, τις βλέπετε να είναι καθαρές, χωρίς πετρούλες ή κανένα σπόρο κριθαριού πού και πού, αφαιρείτε ό,τι σπυρί δε σας αρέσει και τις πλένετε. Βράζετε λίγο νερό και τις ρίχνετε να πάρουν μια βράση, 2 λεπτά. Πετάτε αυτό το πρώτο νερό.
  2. Βάζετε νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε τις φακές. Αφήστε τες να σιγοβράσουν στο σκέτο νερό για 40 λεπτά. Δοκιμάστε γιατί η κάθε ποικιλία φακής είναι διαφορετική. Πρέπει να καταλάβετε ότι μαλάκωσαν και είναι έτοιμες για φαγητό αλλά να μην λιώσουν και σκορπίσουν. Συνήθως για ένα καλό βράσιμο χρειάζονται 35-40 λεπτά της ώρας. Βγάλτε, σουρώστε τες από το νερό και αφήστε να κρυώσουν.
  3. Σε ένα βαθύ μπωλ ανάμιξης ψιλοκόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, αν θα βάλετε, το δυόσμο, το μαϊντανό, ρίξτε τα κομμένα ντοματίνια και αλατοπιπερώστε.
  4. Πασπαλίστε το κύμινο, το πιπέρι καγιέν και ανακατώστε τη σαλάτα.
  5. Χτυπήστε σε ένα μπωλ το λάδι με το λεμόνι και το ξύδι. Περιλούστε τη σαλάτα σας, ανακατέψτε  και βάλτε την στο ψυγείο να κρυώσει και να μείνει αρκετά για 2-3 ώρες περίπου.

Ιδέες: Όταν θα σερβίρετε, κόψτε αν θέλετε, μαρούλια στον πάτο της πιατέλας σερβιρίσματος και από πάνω αδειάστε προσεχτικά τη σαλάτα. Αν και όλα τα υλικά πρέπει να είναι ολόφρεσκα για να αναδείξετε το πιάτο σας, σίγουρα τη δεύτερη μέρα αυτό το φαγητό είναι πιο νόστιμο γιατί δένουν όλες οι γεύσεις μαζί!