Πλησιάζοντας Χριστούγεννα…

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, πολλές είναι οι δικαιολογίες για να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε γλυκά μια που όλες οι μέρες είναι γεμάτες με ονομαστικές γιορτές. Και φυσικά είναι ατελείωτες οι ιδέες για κεράσματα, αρμονικά χωρισμένα σε νηστήσιμα ή μη.

Το ξέρατε ή όχι; Πριν τα Χριστούγεννα τηρείται από πάρα πολλούς ένα σαρανταήμερο νηστείας με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια των άλλων περιόδων νηστειών μέσα στο έτος.

Και σίγουρα δεν χάνει κανείς να δοκιμάσει μια περίοδο ανασυγκρότησης χαρίζοντας στον εαυτό του μια σωματική και ψυχική ανάπαυλα πριν τα Χριστούγεννα. Γιατί τότε είναι ακατόρθωτο μέσα στη χαρούμενη χαλαρή ατμόσφαιρα να ξεφύγεις από τους γλυκούς βομβαρδισμούς της άχνης και του σιροπιού και όχι μόνον!

Με αυτά τα νηστήσιμα τελικά δε στερείσαι, αν μετρήσουμε τις άπειρες ιδέες και συνδυασμούς φαγητών. Χωρίς ζωικά υλικά. Σε μερικές μάλιστα κουζίνες, όπως ας πούμε οι ασιατικές, θα έλεγε κανείς πως είναι μόνιμα σε νηστεία που όμως με τους φυτικούς συνδυασμούς και τα χρώματα πράγματι δε σου λείπει το κρέας και τα παράγωγά του.

Τώρα γιατί τα σκέφτομαι όλα αυτά; Πρόσεξα πως τελευταία που έφτιαξα κάποια κέικ για νηστεύοντες και μη σε μια γιορτή, αυτό το κέικ που τελείωσε όλο, μάλιστα με μουρμουρητά ευχαρίστησης, ήταν το νηστίσιμο! Και ας μην είχε την τέλεια γαρνιτούρα ή γαργαλιστική εμφάνιση παρά ένα συντηρητικό γεωμετρικό σχήμα με λίγο σουσαμάκι από επάνω.

Είναι όμως το σωστό timing της πρώτης δαγκωματιάς που τσακ! φέρνει μιαν ανάμνηση στο μυαλό, αθώες, παιδικές στιγμές που σε άλλους τα μπαχάρια και σε άλλους αυτή και μόνον η σύνθεση αλεύρι, ζάχαρη, πορτοκάλια, καρύδια ξεσηκώνει εικόνες ή χαρούμενες φωνές.

Έχει έναν καλό συνδυασμό υλικών αυτό το κέικ, ομολογώ, απροσδόκητα ευχάριστο και γι’ αυτό πιστεύω πως προτιμήθηκε από τις κρέμες και την αφράτη και σκανδαλιάρικη εμφάνιση του μη νηστίσιμου. Για ενήλικες, αυστηρά…

Γι’ αυτό σας το παρουσιάζω. Δε θέλει ούτε καν μίξερ παρά έναν απλό συγχρονισμό χεριού και υλικών για να γίνει και να το απολαύσει κανείς σαν κέρασμα αλλά και σαν το τέλειο πρωινό. Και σε περιόδους κατάλυσης της νηστείας.

 

(Visited 160 time, 1 visit today)

Η συνταγή...

Κέικ καρυδάτο νηστίσιμο

Θα χρειαστούμε

  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα στο μπλέντερ, όχι τρίμμα
  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προτιμήστε το βιολογικό σε συσκευασία εμπορίου)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι-από άνθη πορτοκαλιάς ή ανθόμελο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη ξανθή – από ζαχαροκάλαμο – έχει πιο μελένια γεύση και πιστεύω πως είναι πιο υγιεινή
  • ¼ φλυτζανιού κονιάκ
  • 2/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
  • 3 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Για γαρνιτούρα
Ταχίνι με κακάο – υπάρχει έτοιμη συσκευασία αλλά αν θέλετε να ελέγξετε τα υλικά και να αποφύγετε την πολλή ζάχαρη, φτιάξτε μόνοι σας με μέλι, κακάο, ταχίνι, κουβερτούρα και λίγο καλαμποκέλαιο. PICTURE2

ή αλλιώς «το νηστίσιμο»

Αυτήν τη συνταγή την έχω κρατήσει από την κ. Βέφα με μικρές δικές μου αλλαγές. Κάθε φορά που είναι περίοδος νηστείας και μια που έχω αναμφισβήτητα sweet tooth θα τη φτιάξω κανα δυο φορές! Αλλά είναι τόσο εύκολη, νόστιμη και πολύ απολαυστική για πρωινό και για κέρασμα που απορώ γιατί δεν την κάνω και σε άλλες περιστάσεις και την κρατώ μόνον για πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα…

Το μέτρο που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι το ίδιο για όλα τα υλικά.

Διαδικασία

Σε παραλληλόγραμμο ταψί 37×27 εκ. χωρίς να το αλείψουμε, στη μεσαία θέση, ψήνουμε στους 180⁰ C για 45 λεπτά ή λίγο παραπάνω ανάλογα με τον φούρνο. Το μίγμα είναι νερουλό και δε μοιάζει με κέικ. Αλλά μην ανησυχείτε γιατί ψήνετε θαυμάσια!

  1. Διαλύουμε το μέλι στον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά δηλαδή το λάδι και το κονιάκ.
  2. Ανακατώνουμε καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Προθέτουμε στο μίγμα και ανακατώνουμε απαλά. Είναι ένα πολύ χαλαρό μίγμα που το αδειάζουμε στο ταψί μας, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
  4. Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Συντηρούμε εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με μια κουταλιά άλειμμα ταχινιού με κακάο που πραγματικά είναι αρμονικά ταιριαστό μαζί. Και επίσης νηστίσιμο!