Cupcakes, τα γήινα – Ατομικά κεκάκια με καφέ
Θα χρειαστούμε
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή νεσκαφέ
- 2 κουταλιές της σούπας καυτό νερό
- 115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 140 γρ. ψιλή ζάχαρη caster sugar ή κρυσταλλική ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 25 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Υλικά για την επικάλυψη
- 50 gr. σαντιγί –αν θέλουμε μια απαλή μόκα επικάλυψη
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 225 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
- 1 κουταλάκι βανίλια Μαδαγασκάρης υγρή
- 2 κουταλάκια νεσκαφέ διαλυμένα σε 4 κουταλάκια βραστό νερό
- 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
Τα υιοθέτησα από μια συνταγή που βρήκα στο περιοδικό Good Food BBC. Γίνονται περίπου 12 κομμάτια
Διαδικασία για τη ζύμη
Θα χρειαστούμε μια θήκη ταψί με 12 θέσεις για μάφινς. Στρώνουμε κυπελλάκια ή βουτυρώνουμε καλά τα τοιχώματα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180⁰C. Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό. Χτυπάμε το βούτυρο να γίνει αφράτο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα. Στο τέλος ενσωματώνουμε τα καρύδια και ρίχνουμε στις θήκες από μια μεγάλη κουταλιά το μίγματος. Να γεμίσουν ως τα 2/3 οι θήκες. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Σερβίρουμε σκέτα ή με επικάλυψη. Μπορούν σκέτα και αφού κρυώσουν να καταψυχθούν ως 1 μήνα.
Για την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε με το πιρούνι το βούτυρο με τη ζάχαρη που είναι κοσκινισμένη. Τη ζάχαρη τη ρίχνουμε σταδιακά σε τρεις δόσεις και ενσωματώνουμε σιγά σιγά. Προσθέτουμε τον καφέ και τη βανίλια. Μετά χρησιμοποιούμε από το γάλα τόσο όσο για να γίνει μαλακό το μίγμα για άλειμμα. Στο ψυγείο η σκουρόχρωμη επικάλυψη θα σταθεροποιηθεί πιο γρήγορα. Αν βάλουμε τη σαντιγί, γίνεται η επικάλυψη πολύ μαλακιά, ανοιχτόχρωμη μόκα. Στολίστε με καραμελάκια, χρωματιστή ζάχαρη ή καραμελωμένα και τριμμένα καρύδια.