Baci di dama
Θα χρειαστούμε
Για το μπισκότο
- 140 γρ. φουντούκια
- 140 γρ. αλεύρι ρυζιού ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. caster sugar ή λευκή ζάχαρη τριμμένη σε σκόνη στο μπλέντερ
- Ελάχιστο αλάτι
Για τη γέμιση
- 100 γρ. κρέμα κάστανο
- 1 κουταλιά σαντιγί
- 25 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη, 54% κακάο (Αν σας χρειάζεται κι άλλη ποσότητα θα φτιάξετε άλλη μια φορά, ώστε να μένει μαλακή και εύκολη στο άλειμμα.)
Αυτά τα μικροσκοπικά «φιλάκια της κυρίας», όπως λέγονται στα Ιταλικά, είναι μια ευχάριστη έκπληξη να τα βλέπεις όσο και να τα τρως. Επειδή η κόρη μου γνωρίζει πόση αδυναμία έχω σ’ αυτά, κάθε φορά που ταξιδεύει στο Τορίνο έρχεται πάντα πίσω χαμογελαστή με ένα σακουλάκι με τα περίφημα μπισκότα. Αλλά και με την άλλη μεγάλη αδυναμία μου, μια κρέμα κάστανο, ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής Πιεμόντε με τις πολλές καστανιές. Εγώ λοιπόν συνδύασα τη φανταστική συνταγή ζύμης γι’ αυτά τα μπισκότα από το μπλογκ του David Leboviz με την υπέροχη Πιεμοντέζικη κρέμα κάστανου αναμιγμένη με σοκολάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα αντί για φουντούκια, μια που η αυθεντική Ιταλική συνταγή γίνεται με τριμμένο αμύγδαλο. Όσο για την κρέμα κάστανο θα βρείτε πανεύκολα στο σουπερμάρκετ μια άλλη μάρκα πολύ καλή. Η συνταγή που σας προτείνω είναι εύκολη, πρωτότυπη και πολύ γευστική!
Διαδικασία
- Τρίψτε σε δύο δόσεις, όχι όλα μαζί, τα φουντούκια στο μπλέντερ να γίνουν σα ψίχα ψωμιού τριμμένη.
- Ρίξτε τα φουντούκια σε μπωλ ανάμιξης – προτιμότερα σε γυάλινο ή πήλινο μπωλ- και προσθέστε το αλεύρι ρυζιού.
- Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια το βούτυρο και προσθέστε το μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Θα ζυμώσετε αυτό το μίγμα απαλά με τα χέρια μέχρι να μην κολλάει και να είναι ένα σταθερό, ομογενοποιημένο ζυμάρι.
- Χωρίστε το σε τρία μέρη και πλάστε καθένα σε ρολό μπαστουνάκι, πάχους 2 εκατοστών, προσέχοντας να μην έχει σκασίματα. Αν είναι μεγάλο το μπαστούνι που φτιάχνετε και δεν είναι εύκολο να το χειριστείτε, κόψτε το πάλι στη μέση και συνεχίστε το πλάσιμο. Κάθε μπαστουνάκι θα το ακουμπήσετε απαλά σε πλαστική μεμβράνη κουζίνας, θα το τυλίξετε και θα το σφίξετε με τη μεμβράνη και θα το βάλετε σε πιατέλα μέσα στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να είναι πολύ σταθερό.
- Ανοίξτε το φούρνο σας στους 325⁰ F/160⁰ C για προθέρμανση. Θα χρειαστείτε 2 ταψιά-λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος επάνω στο οποίο θα βάζετε τα μπισκοτάκια, σε απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους γιατί δεν απλώνουν.
- Κάθε φορά βγάζετε από το ψυγείο ένα μπαστουνάκι. Με το μαχαίρι κόβετε ένα μικρό κύλινδρο, 5 γραμμαρίων και το φτιάχνετε ολοστρόγγυλο μπαλάκι. Αν έχετε το μικρό σας gadget , μια ζυγαριά γραμμαρίων θα σας είναι εύκολο να υπολογίσετε τα γραμμάρια για κάθε μπισκοτάκι. Αλλιώς, θα κόψετε δυο –τρία στην αρχή και θα υπολογίζετε κάθε φορά πόση ποσότητα χρειάζεστε ώστε να είναι ομοιόμορφα.
- Το τοποθετείτε στο ταψί σας. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα. Όταν θα ψηθούν θα πάρουν το σχήμα από ένα μικρό μανιταράκι που είναι στο κάτω μέρος τους επίπεδο. Magic!
- Ψήστε τα για 10-14 λεπτά, να είναι η επιφάνεια πολύ ελαφρά ροδισμένη. Γυρίστε μια φορά το ταψί σας στο φούρνο για να ψήνονται ομοιόμορφα. Από κάτω τοποθετείστε ένα δεύτερο ταψί για να μην επιτρέψετε στη βάση τους να κοκκινίσουν τα μπισκότα.
- Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά, τοποθετείστε τα μπισκοτάκια σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Ενώστε ανά δύο με ένα μικρό κουταλάκι γέμιση, σε μέγεθος μικρού καρυδιού και στριφογυρίστε μια φορά για να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Αφήστε να σταθεροποιηθούν. Διατηρείστε τα, αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο για 1 εβδομάδα, αν προλάβουν και δε φαγωθούν σχεδόν αμέσως!
Για τη Γέμιση
Σε πήλινο ή γυάλινο μπωλ βάλτε την κρέμα κάστανου και αναμίξτε την με τη σαντιγί. Σε κατσαρολάκι με νερό τοποθετείστε από πάνω του ένα άλλο κατσαρολάκι που έχει μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια (μπαιν μαρί).
Θέλουμε να λιώσει γρήγορα και γι’ αυτό κόβουμε τα μικρά κομματάκια. Δε χρειάζεται να ανακατώσετε τη σοκολάτα με το κουτάλι και προσέξτε να μην πέσει νερό από υδρατμούς μέσα στη σοκολάτα που λιώνει. (γενική οδηγία για το λιώσιμο της κουβερτούρας).
Τη ρίχνετε στο μίγμα κάστανου και ανακατεύετε. Περιμένετε 2-3 λεπτά και γεμίστε ανά δύο τα μπισκοτάκια. Τα αφήνετε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Μετά από λίγο θα είναι ήδη πολύ σφιχτή.
Το αλεύρι ρυζιού θα το προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή δοκιμάστε τα με κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αλεύρι ρυζιού δίνει μια ιδιαίτερη γεύση σε αυτά τα μπισκότα, τα κάνει κριτσανιστά και πρωτότυπα.
Σκέτα χωρίς γέμιση είναι απίθανα! Πάρτε τα στο γραφείο σας για ένα μικρό γλυκό σνακ