Ψητά Παντζάρια
Θα χρειαστούμε
- 6 παντζάρια πλυμένα, με τη φλούδα τους
- 2-3 κόκκινα κρεμμύδια ολόκληρα με τη φλούδα
- 3-4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για το γλασάρισμα
- Ό,τι ζωμός έμεινε στο ταψί από το ψήσιμο των λαχανικών
- 50 ml – 1 φλυτζανάκι του καφέ περίπου ζωμός λαχανικών – μισό πακετάκι ζωμός λαχανικών ψυγείου σε 50 ml νερό ζεστό
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1 μπουκετάκι φρέσκο θυμάρι, από το οποίο θα χρησιμοποιήσετε τα φυλλαράκια
- Αλάτι, πιπέρι
Τα παντζάρια είναι σε μεγάλη αφθονία ακόμη αυτήν την εποχή στην αγορά. Διαλέγω τα βιολογικά σχεδόν πάντα. Αλλιώς φροντίζω να παίρνω παντζάρια όταν θα βρω μικρά, καθαρά και με φύλλα που δείχνουν φρέσκα και πράσινα. Τα φύλλα με τα κοτσάνια τους γίνονται μια άλλη σούπερ σαλάτα. Τα μικρά παντζάρια τρώγονται και ωμά, λεπτοκομμένα σε σαλάτα ανάμικτα με άλλα λαχανικά.
Η συνταγή σήμερα είναι του Antony Worral Thompson, από τη σειρά της Αγγλικής τηλεόρασης Saturday Kitchen, έψησα όμως τα λαχανικά σκεπασμένα ερμητικά με μια λαδόκολλα, μια ιδέα που χρησιμοποιώ σε πολλά ψητά του φούρνου. Γίνονται πιο γρήγορα και διατηρούν τους χυμούς τους χωρίς να χρειάζεται να προσθέσεις νερό. Αυτή η εναλλακτική πρόταση για παντζάρια σαλάτα είναι ταιριαστή με χοιρινό ή κοτόπουλο. Μου φαίνεται απίθανη, όπως είναι φρέσκια και ελαφρά χλιαρή. Όμως μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι 2 ημέρες ακόμη και να αναμίξετε κομμένα σε κυβάκια τα παντζάρια με λίγο γιαούρτι ή μαγιονέζα, πράσινη σαλάτα και φέτες λεπτές κρέατος σε μικρά ψωμάκια σάντουιτς.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200⁰C. Τοποθετήστε τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το θυμάρι σε ένα ταψάκι ρηχό, πλυμένα και όπως είναι με τη φλούδα τους, προσέχοντας να καλύψετε τα λαχανικά με το λάδι και το θυμάρι. Σκεπάζετε με λαδόκολλα την οποία στριμώχνετε γύρω-γύρω στις άκρες του ταψιού σα πακετάκι.
- Ψήστε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Βγάλτε, αφήστε να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίστε με προσοχή, να μη διαλυθούν τα λαχανικά σας και τοποθετείστε τα σε πιατέλα σε φέτες.
- Φτιάξτε τώρα το γλάσο, βάζοντας το ταψάκι με ό,τι ζωμός έμεινε από το ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας και προσθέτοντας το ζωμό λαχανικών, το μπαλσάμικο και λίγο ακόμη φρέσκο θυμάρι. Αλατοπιπερώστε, αν θέλετε. Να σιγοβράσουν μέχρι να λιγοστέψει ο ζωμός και να γίνει σα πηχτό σιρόπι. Περιχύνετε με το γλάσο αυτό στα παντζάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά, λίγο πριν σερβίρετε. Όσο έμεινε θα το ρίξετε και πάνω στο χοιρινό.